הכליות הן האחראיות על שמירת הרמה התקינה של אשלגן בדם.
בעקבות הירידה בתיפקוד הכליות תיתכן עליה ברמות האשלגן בדם אשר מצריכה צמצום בכמות האשלגן במזון. כאשר רמת האשלגן איננה תקינה יתכנו הפרעות בקצב לב ובתפקוד תקין של השרירים בגופנו.
ניתן לצמצם את כמות האשלגן במזון ע"י הימנעות מאכילת מזונות אשר תכולת האשלגן בהם גבוהה. פירות וירקות הינן קבוצות מזון עשירות מאוד באשלגן. מכיוון ששילוב פירות וירקות בתפריט חשוב, מצורפת רשימת פירות וירקות ותכולת האשלגן.
מהי רמת אשלגן תקינה בדם?
- 3.5-5.5 – רמה תקינה.
- 5.5-6 – רמה גבוהה.
- 6<- רמה גבוהה מאוד.
הערות והנחיות נוספות לגבי דיאטה דלת אשלגן
- ע"מ להקטין את תכולת האשלגן בתפוחי אדמה יש לקלוף אותם, לחתוך לקוביות להשרות במשך הלילה, לשטוף היטב לפני הבישול.
- בבישול של ירקות ופירות מומלץ להביא את התבשיל לרתיחה ואח"כ להחליף את המים ולהמשיך בבישול.
- חלק גדול מתחליפי המלח מבוססים על אשלגן ומכילים כמויות גדולות של המינרל.יש להיוועץ בדיאטנית לפני השימוש בתחליפי מלח.לחולי כליה לא מומלץ שימוש בתחליפי מלח.
- מומלץ להיוועץ בדיאטנית ע"מ לקבוע את מס' מנות הפרי והירק המומלצות ליום בהתאם לרמת האשלגן בדם.
- קרמבולה- אסורה למטופלי דיאליזה
רמה נמוכה של אשלגן - עד 150 מ"ג
פירות 1 מנה= 1 פרי בינוני אלא אם צויין אחרת |
ירקות 1 מנה= 1/2 ספל אלא אם צויין אחרת |
אננס משומר- 1 פרוסה - 60 מ"ג |
חסה 6 מ"ג |
פיג'ואה- 2 יח' קטנות- 80 מ"ג |
מלפפון חמוץ- 25 מ"ג |
אננס טרי- 1/2 כוס -90 מ"ג |
בצל ירוק- 1 יח'- 40 מ"ג |
אפרסק משומר 1/2 יח' - 90 מ"ג |
כרישה מבושלת- 45 מ"ג |
חבושים מבושלים- 92 מ"ג |
כרוב- 80 מ"ג |
תמר לח- 2 יח'- 105 מ"ג |
מלפפון טרי- 90 מ"ג |
תמר יבש- 2 יח'- 110 מ"ג |
פטריות משומרות- 100 מ"ג |
תאנה טריה- 1 יח'- 115 מ"ג |
לפת מבושלת- 105 מ"ג |
שזיף טרי- 1 יח'- 115 מ"ג |
חצילים- 120 מ"ג |
לימון- 1 יח'- 120 מ"ג |
פלפל בכל הצבעים- 120 מ"ג |
תות שדה – 5 יח'- 125 מ"ג |
תירס- קפוא- 120 מ"ג |
דובדבנים- 10 יח'- 150 מ"ג |
אספרגוס מבושל- 4 יח'- 125 מ"ג |
מיץ תפוחים/ענבים/אשכולית- 1/2 כוס -150 מ"ג |
בצל יבש- 125 מ"ג |
ענבים- 15 יח'- 150 מ"ג |
פטריות טריות – 130 מ"ג |
רמה בינונית של אשלגן- 150-250 מ"ג
פירות 1 מנה= 1 פרי בינוני אלא אם צויין אחרת |
ירקות 1 מנה= 1/2 ספל אלא אם צויין אחרת |
מנגו- 1/2 יח' קטנה- 160 מ"ג |
נבטי אלפלפא- 11 מ"ג |
תפוח עץ – 1 יח'- 160 מ"ג |
אבוקדו- 1 כף 155 מ"ג |
אגס- 1 יח'- 170 מ"ג |
תירס- 1/2 קלח- 160 מ"ג |
אפרסק- 1 יח' - 170 מ"ג |
ברוקולי קפוא- 165 מ"ג |
אשכולית- 1/2 יח'- 170 מ"ג |
פטרוזיליה- 172 מ"ג |
ליצ'י- 10 יח'- 171 מ"ג |
קישואים- 173 מ"ג |
אבטיח- 1 כוס- 175 מ"ג |
גזר טרי או מבושל- 180 מ"ג |
משמש יבש- 2 יח'- 195 מ"ג |
צנון / צנוניות- 185 מ"ג |
שזיף יבש- 2 יח'- 195 מ"ג |
שעועית ירוקה/צהובה מבושלת- 186 מ"ג |
מיץ תפוזים- 1/2 כוס- 200 מ"ג |
כרובית מבושלת- 200 מ"ג |
קלמנטינות-מנדרינות- 1 יח' – 210 מ"ג |
תירס שימורים- 200 מ"ג |
פומלה- 1/2 יח' קטנה- 215 מ"ג |
עגבניה- 200 מ"ג |
צבר (סברס)- 1 יח'- 220 מ"ג |
במיה קפואה- 215 מ"ג |
שסק- 4 יח'- 240 מ"ג |
פול ירוק- מבושל- 225 מ"ג |
תפוזים- 1 יח'- 240 מ"ג |
ברוקולי טרי מבושל- 235 מ"ג |
קיווי- 1 יח'- 250 מ"ג |
במיה טריה- 248 מ"ג |
|
כרוב ניצנים- 250 מ"ג |
רמה גבוהה של אשלגן- מעל 250 מ"ג
פירות 1 מנה= 1 פרי בינוני אלא אם צויין אחרת |
ירקות 1 מנה= 1/2 ספל אלא אם צויין אחרת |
גויאבה- 1 יח'- 255 מ"ג |
סלק- 260 מ"ג |
תאנה יבשה- 2 יח'- 265 מ"ג |
נבטים סינים- 266 מ"ג |
אפרסמון- 1 יח'- 270 מ"ג |
פטריות טריות מבושלות- 275 מ"ג |
מיץ רימונים- 1/2 כוס- 270 מ"ג |
קולורבי- 280 מ"ג |
צימוקים- 1/4 כוס- 275 מ"ג |
עלי תרד קפוא- 283 מ"ג |
אפרשזיף (נקטרינה)- 1 יח'- 290 מ"ג |
דלעת-285 מ"ג |
משמש טרי- 3 יח'- 315 מ"ג |
שומר- 298 מ"ג |
ערמונים- 10 יח'- 330 מ"ג |
בטטה עם קליפה- 310 מ"ג |
רימון- גרעינים מ-1 יח'- 400 מ"ג |
תפוחי אדמה מבושלים- 100 גר'- 330 מ"ג |
פפאיה- 1 יח' קטנה- 400 מ"ג |
תפוחי אדה אפויים- 100 גר'- 420 מ"ג |
בננה- 1 יח'- 450 מ"ג |
ארטישוק מבושל – 1 בינוני- 425 מ"ג |
מלון- 1 כוס – 495 מ"ג |
עלי סלק- 654 מ"ג |