דיאטה דלת אוקסלאט

דיאטה דלת אוקסלאט

אבני כליה הינן מחלה נפוצה במערכת השתן. אבני כליה בנויות מחומר דמוי אבן שנוצר בכליה. הן נוצרות מהצטברות של מינרלים שונים בשתן. רוב האבנים הינן קטנות מאוד ועוברות במערכת השתן ללא תחושת כאב. אך אבנים גדולות יכולות לגרום לכאב רב ואף לחסימה של דרכי השתן. ישנם מספר סוגים של אבני כליה, וחלקן הינן אבני סידן-אוקסלאט. במקרה זה, יש לשמור על דיאטה דלת אוקסלאטים- 40-50 מ"ג ליממה ( ראה רשימה מצורפת).

הנחיות נוספות:

  • שתיה מרובה – 8-12 כוסות ביממה, רצוי מים.
  • המנעות מתוספים המכילים מינונים הגבוהים מ- 1 ג"ר ליממה של ויטמין C.
  • בהמלצת הרופא/דיאטנית- תוספת של עד 1 גר' של סידן ליממה.

 

 

כמות קטנה של אוקסלאט פחות מ - 2 מ"ג ל- 100 גר'

כמות בינונית של אוקסלאט- 10
2
מ"ג ל- 100 גר'

כמות גבוהה של אוקסלאט יותר 
מ - 10 מ"ג ל - 100 גר'

שתיה

בירה בבקבוק, קולה,משקאות אלכוהולים, לימונדה , יין אדום או לבן, מיץ תפוחים, מיץ אפרסקים, מיץ אשכוליות, תה ירוק, תה צמחים ועשבים.

בירה מהחבית, מיץ גזר, קפה, מיץ חמוציות, מיץ ענבים, תה, מיץ תפוזים, מיץ עגבניות.

בירה כהה, תה שחור, שוקו,
תה, קקאו, שוקולית, נס קפה, משקאות מסויה.

מוצרי חלב

חלב מכל הסוגים, גבינות מכל הסוגים.

יוגורט

שוקו, גבינות סויה, חלב סויה, יוגורט מסויה.

בשר

ביצים, בקר, כבש, דגים, פירות ים.

סרדינים, כבד

 

ירקות

אבוקדו, פטריות, בצל, אפונה (טריה או קפואה), , צנון, חזרת, כרוב, כרובית, עירית, מלפפון, עולש, קולורבי, ערמונים

אספרגוס, ברוקולי, כרוב ניצנים, תירס, עגבניה (קטנה, מיץ או מרק), לפת, ארטישוק, שומר, חסה, בצל, גזר לבן, אפונה משומרת, מרק ירקות, גרגר נחלים.

שעועית ירוקה ויבשה, סלק גבעולים ועלים, סלרי, קישואים, פלפל חריף, תפו"א, תרד, כרישה, חרדל, פטרוזיליה, עולש, גזר, חציל, במיה, בטטה.

פירות

בננה, דובדבנים, אשכוליות, ענבים ירוקים, מנגו, מלון, אבטיח, נקטרינה, מיץ אננס, שזיפים ירוקים או צהובים, ליצ'י, פפאיה, פסיפלורה, אפרסקים משומרים, אגסים משומרים, צימוקים.

תפוחים, אפרסקים, קוקוס, חמוציות, תפוזינה, תפוז, משמש, אגס, אננס, שזיפים טריים ומיובשים, תותים.

אוכמניות, פטל שחור, קרמבולה, ענבים שחורים, תאנים,לפתן פירות, קיווי, קליפת לימון, קליפת תפוז, ריס (רברבר), מנדרינות.

לחמים

לחם, דגני בוקר מתירס או אורז, מקרוני, אורז, ספגטי, אטריות, שעורה, אורז לבן, אורז בר.

אורז חום, קמח תירס, עמילן תירס, שיבולת שועל, לחם לבן.

כוסמת, דגני בוקר מחיטה מלאה, שיפון, עוגת פירות, גריסים, סובין, חיטה מלאה.

שמנים

מיונז, רוטב לסלט, שמנים צמחיים, חמאה, מרגרינה.

זרעי פשתן, זרעי חמניות.

אגוזים, בוטנים, שקדים, אגוזי פקאן, קשיו, חמאת בוטנים, שומשום (כוס), טחינה, סויה, זיתים.

שונות

ג'לי, לימון, מיץ ליים, מלח, פלפל לבן, מרקים, סוכר, בזיליקום, קינמון, חרדל, שמיר, דבש, תמצית וניל, סירופ מייפל, אגוז מוסקט, אורגנו, מרווה, חומץ, סוכריות.

ג'ינגר, תפוצ'יפס, שימורי וריבות תותים, טימין.

חרובים, שוקולד, מרמלדה, פלפל שחור ( יותר מכפית).

 

נכתב ע"י עליזה פלנט ודנה ויינר