לחץ דם גבוה הינה בעיה נפוצה בעולם הרפואה. יתר לחץ דם מתמשך אשר אינו מטופל יכול לגרום לסיבוכים.
לחץ דם תקין הינו : 80/120 מ"מ כספית.
לאיזון לחץ דם אנו נוקטים במספר אמצעים :
1. הגבלת צריכת המלח - מלח הינו מרכיב חיוני בתזונה שלנו, ומצוי באופן טבעי במזונות. הוא מסייע בשמירה על מאזן הנוזלים בגוף, בויסות לחץ הדם, ובפעילות מערכת העצבים והשרירים.
המרכיב העיקרי במלח הינו הנתרן, אשר מהווה את אחד ממרכיבי הגוף, וחיוני בשמירת המאזן התקין של נוזלי הגוף. למלח קשר ישיר ללחץ הדם. הגדלת צריכת המלח יכולה להעלות לחץ הדם.
רוב המלח שאנו אוכלים הינו סמוי ברוב המזונות המעובדים, לכן חשוב לאתר את מקורות המלח הסמוי ולהגבילו בתפריט היומי.
הפחתת צריכת הנתרן מהווה חלק בלתי נפרד בטיפול ביתר לחץ דם.כמות הנתרן ליום נקבעת ע"י הרופא המטפל.
מזונות שיש להימנע מצריכתם :
חטיפים מלוחים (במבה, ביסלי, בייגלה וכדומה); מזונות מוכנים (בורקס, פיצה, פלאפל, רטבים); מזונות מעושנים (גבינות ובשרים), כל הנקניקים, נקניקיות, גבינות צהובות, מלוחות ומותכות; דגים מעושנים, כבושים ומלוחים, שימורים, ירקות כבושים במלח, זיתים, רסקים משומרים, פיצוחים בתוספת מלח; מלחים שונים (מלח שום, מלח בצל, מלח לימון, מלח סלרי).
מונוסודיום גלוטומאט - כל מוצר אשר רשום עליו חומר זה, אשר הינו מלח, רצוי לא לקנותו.
ניתן לאכול - כל מה שלא רשום ברשימה; ירקות כבושים בחומץ.
ניתן לרכוש מוצרים דלי נתרן (עד 100 מ"ג נתרן ל - 100 גר' מוצר).
- שימוש בתחליפי מלח המבוססים על אשלגן - רק בהתייעצות עם הרופא המטפל או הדיאטנית.
2. העשרת התפריט בירקות ופירות, (תוך התייעצות עם הדיאטנית).
3. שמירה על משקל גוף תקין בטווח הנורמה ועיסוק בפעילות גופנית בהתייעצות עם הרופא המטפל והדיאטנית.
4. הגבלת צריכת האלכוהול עד ל - 3 מנות לשבוע :
מנה = 330 מ"ל בירה 3.4% או 90 מ"ל יין מכל סוג או 30 מ"ל משקה חריף (וודקה, ערק, ויסקי, ליקר, ברנדי וכו').
5. צמצום צריכת הקפאין - להימנע משתיית משקאות כגון : תה, קפה וקולה. ניתן לצרוך מוצרים נטולי קפאין.
נכתב ע"י עליזה פלנט ודנה ויינר