בתום פיילוט מוצלח, רמב״ם הפך לבית החולים הראשון בעולם להטמיע את טכנולוגית ה"ביג דאטה", פיתוח ישראלי של חברת MDCLone, המאפשרת חיסיון מוחלט של המידע הרפואי במחקרים. לדברי מומחים, הפיתוח נחשב לפריצת דרך בתחום
טכנולוגיה חדשנית וראשונה מסוגה בעולם, המאפשרת חיסיון מוחלט של המידע הרפואי, החלה לפעול ברמב״ם ומסייעת לרופאים ולחוקרים לערוך מחקרים רחבי היקף (Big Data) באופן מהיר ומקצועי, תוך שמירה על אנונימיות מלאה של החולים. הטכנולוגיה, פרי פיתוח ישראלי של חברת MDClone, הוטמעה בביה"ח, בשיתוף פעולה של החברה עם אגף המחשוב של רמב״ם.
הטכנולוגיה הופכת את בסיס הנתונים של החולים האמיתיים למידע ״סינתטי״. הטכנולוגיה סורקת את כל הנתונים האמיתיים של התיקים הרפואיים ויוצרת במקומם מטופלים ״מומצאים״ או משוכפלים (Clone). כלומר, סה״כ הנתונים של אותו המאגר יהיו דומים למאפיינים של המאגר האמיתי, אבל כל פרט במאגר, כלומר כל דמות של מטופל, איננה אדם אמיתי אלא היא תוצר של אלגוריתם שהופק מבסיס הנתונים הרחב – אדם "סינתטי".
מדובר בפריצת דרך של ממש באבטחת מידע רפואי של חולים במסגרת מחקרי אמת (Real life Research), החיוניים להתפתחות הידע הרפואי. עד כה, הדרך העיקרית שטיפלה באבטחת מידע הייתה הוספת מידע נוסף לאותו המאגר האמיתי שייצור רעשי רקע שיקשו על מציאת מידע ספציפי של מטופל, אבל יכולות אלה היו מוגבלות.
כיום עם הטכנולוגיה החדשה, אין חשש מהמידע הנמצא במחקר, כי הוא מורכב מ״מטופלים סינתטיים״. ד״ר עירית הוכברג, רופאה בכירה וחוקרת במכון לאנדוקרינולוגיה, סוכרת ומטבוליזם ברמב״ם, הייתה הראשונה ליישם מחקרים באמצעות הטכנולוגיה החדשה, לאחר שערכה את המחקרים לבחינת דיוק הטכנולוגיה. המחקר שערכה ביקש לזהות גורמי ניבוי לסיכון לפתח היפוגליקמיה של חולי סוכרת בזמן אשפוז, במטרה למנוע זאת. ד״ר הוכברג השוותה את הפרמטרים שנמצאו במחקר עם נתוני האמת של החולים לעומת הפרמטרים שנמצאו באמצעות מחקר עם הטכנולוגיה החדשה, על החולים הסינתטיים, והראתה שהתוצאות שנתקבלו היו דומות.
״הטכנולוגיה הזו מאפשרת לנו להוביל את חזית המדע והפיתוח במהירות וביעילות, כאשר כל רופא בבית החולים שקיבל לכך אישור, יוכל להוביל מחקר, וזאת תוך שמירה על חיסיון רפואי מוחלט. הדבר יאפשר קפיצת דרך בידע הרפואי, יגדיל את המהירות והזמינות של יכולות המחקר, יצמצם את העלויות ובעיקר יבטיח באופן מלא את האנונימיות של המטופלים״, מוסיף פרופ׳ רפי ביאר, מנהל רמב״ם.