חדשות רמב"ם

מומחי רמב"ם: לבידוד החברתי היו השלכות קשות על חולי דמנציה

הקריה הרפואית רמב"ם
פורסם:

החודשים האחרונים הצליחו להוציא את העולם כולו מאיזון ולהרגיל אותנו לשגרה חדשה, אולם כשמדובר באוכלוסיית החולים הסובלים מירידה קוגניטיבית ומדמנציה, זו בעיה של ממש. לדברי מומחי רמב"ם, במקרים מסוימים מדובר בנסיבות שהובילו להידרדרות במצב הבריאות המוחית.

בתמונה: פרופ' דוד טנה וד"ר רחל בן-חיון.
בתמונה: פרופ' דוד טנה וד"ר רחל בן-חיון.

"עבור כולנו, תקופת ההתמודדות הראשונית עם מגפת הקורונה הייתה תקופה של חוסר ודאות וחוסר שליטה", אומר פרופ' דוד טנה, מנהל המכון לשבץ המוח ולקוגניציה ברמב"ם, "אולם, עבור אותם חולים לשימור השליטה על חיי היום יום יש חשיבות גדולה. כעת, כאשר סדר היום משתנה והמסרים המתקבלים מאמצעי התקשורת, מהמשפחה או מהצוות המטפל אינם תמיד מובנים, הדבר עלול לשבש את שגרת יומם והתנהלותם, ובמקרים מסוימים להוביל להידרדרות במצבם".

היעדר פעילות גופנית, הימנעות מהגעה לטיפול ו/או מעקב במסגרות הרפואיות השונות, שיבוש סדר היום והיעדר או צמצום הקשרים החברתיים, מסבירים ברמב"ם, הם חלק מנסיבות שמאפיינות את התקופה האחרונה עבור אוכלוסיית הסיכון לדמנציה וירידה קוגניטיבית עקב סכנת הקורונה. "יחד עם זאת, אלו בדיוק הפעולות שאותם אנשים צריכים להתמיד בהן בכדי למנוע תחלואה ולשמר את מצב הבריאות המוחית ככל הניתן", מבהירה ד"ר רחל בן חיון, מנהלת השירות הקוגניטיבי ברמב"ם, "גם אנשים הסובלים מקשיים קוגניטיביים קלים ועצמאיים בתפקודי היום יום השגרתיים, התקשו בחלקם לתפקד בתקופה האחרונה. עיבוד זרם ההנחיות וההוראות המשתנות הוביל לעומס קוגניטיבי, הבידוד החברתי הוביל לעומס רגשי והצורך לתפקד עצמאית בפעולות שוטפות הוביל לעומס תפקודי. אני צופה כי כעת, עם החזרה לשגרה, נראה יותר מטופלים עם הרעה במצבם ועליה במספר הפונים החדשים על רקע המחלות הללו".

נוכח חשיבות השמירה על שגרת החיים והמעקב הרפואי של מטופלי המכון ברמב"ם, החליט הצוות המטפל להעמיד שורת שירותים המאפשרים לציבור הסובלים מירידה קוגניטיבית להמשיך ולשמור על הרצף הטיפולי באופנים שונים. "כבימי שיגרה, אנחנו זמינים עבור המטופלים בביקורים פיזיים במכון, כמו גם ברפואה מרחוק באמצעות מפגשים רפואיים מקוונים בווידאו", אומר פרופ' טנה ומדגיש את הסכנה החבויה בהימנעות מפניה לטיפול או מעקב בקרב החולים הללו, "במכון הקוגניטיבי ברמב"ם פועל צוות מומחים רב-תחומי הנותן מענה לטווח רחב של בעיות ומקיים מערכת תמיכה מלאה. אנשים הסובלים מירידה קוגניטיבית בכלל, וציבור מטופלינו בפרט, מוזמנים לפנות אלינו ולקבל את הסיוע הנדרש".

איך שומרים על בריאות המוח בתקופה כזו? מומחי רמב"ם מסבירים: https://youtu.be/REMyC5H4Q6E

סובלים מדמנציה או ירידה קוגניטיבית? חשוב שתדעו!
צוות המכון לשבץ המוח ולקוגניציה ברמב"ם ריכז עבורכם את ההמלצות הבאות לטובת שימור תפקוד האנשים הסובלים מירידה קוגניטיבית ודמנציה במצב מיטבי:

א. האדם הסובל מדמנציה צריך לקבל הסברים והנחיות בשפה ברורה ומובנת.
ב. יש להסביר את הסיבה לשימוש במסכה ובכפפות, במיוחד כאשר המטפל מתחיל להשתמש באביזרים אלו  (נועדו להגן מהדבקות מאדם חולה), את הסיבה לשהייה בבידוד, להפסקת הביקורים, לאי יציאה לטיול, הפסקת הליכה למועדון יום, וכל שינוי שנגרם עקב המצב החדש.
ג. יש להסביר מדוע רצוי להשתעל לתוך המרפק ולהדגים כיצד עושים זאת.
ד. יש להסביר את המושג בידוד חברתי וחשיבותו.
ה. רצוי לשמור על סדר יום קבוע, כולל שעות הארוחות ושעות המנוחה.
ו. יש להקפיד על פעילות גופנית סדירה במידת האפשר (בהתאם לבריאות הגופנית ומרחב התנועה).
ז. רצוי להמשיך לעסוק בפעילות מעשירה, מהנה כמו צפייה בטלוויזיה, האזנה למוזיקה, עסוק במלאכת יד.
ח. רצוי להמשיך לעסוק בפעילות שהאדם הסובל מדמנציה הורגל אליה בעבר כמו תפילה, מדיטציה ודמיון מודרך, ובפעילויות המזכירות את העבר כמו צפייה בתמונות וסרטים ישנים, האזנה למוזיקה מוכרת.
ט. רצוי מאוד לשמר קשרי משפחה וקשרים חברתיים באמצעים דיגיטליים. שיחות טלפון, שיחות בתוכנות לשיחות וידאו וצ'אט עם בני משפחה וחברים יעזרו לתחושת הנרמול " אני כמו כולם".


אדם הסובל מדמנציה עלול להתקשות לשמור על הוראות השעה. מעבר להתנהלות השוטפת, יש
 לעזור לו:
א.  בשמירה על היגיינה.
ב. בחיטוי המשטחים בבית במטליות ייעודיות, להקפיד על רחצת ידיים במים וסבון, לעשות שימוש באלכוג'ל כשאין אפשרות לשטוף ידיים.
ג. בחיטוי חפצים בשימוש תדיר כמו שלט טלוויזיה, מזגן ,מכשיר טלפון. 
ד. לדאוג לאספקת מזון, תרופות וטיטולים ע"פ הצורך.

והחשוב  ביותר: עלינו להיות קשובים לסימני חרדה ומצוקה של האדם היקר, החולה הסובל מדמנציה. עזרו לו להרגיש נינוח ואופטימי.