חדשות רמב"ם

רמב"ם: ילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם מציירים את המחלה

תאריך פרסום: 25/03/2015

בד קנבס ומכחול, כך מתמודדים ילדים חולי סרטן, ובני משפחותיהם עם המחלה בביה"ח "רות" לילדים שברמב"ם. את היצירות שהם יצרו, הציגו לאחרונה בתערוכה מרגשת שכללה את עבודותיהם של מטופלים מכל הגילאים – יהודים וערבים, ואפילו מטופלים מאוקראינה ומן הרשות הפלסטינית. ציור אחד שווה אלף מילים...​

בתמונה: אחת המטופ​לות ואמה, לצד היצירות שלהן. 
צילום: פיוטר פליטר.בתמונה: אחת המטופ​לות ואמה, לצד היצירות שלהן. צילום: פיוטר פליטר.

במחלקת המטו-אונקולוגית ילדים בביה"ח "רות" לילדים שברמב"ם, יודעים להתמודד עם מחלת הסרטן בצורות שונות: תרופות, הקרנות, ניתוחים והשתלות – הכל חלק ממכלול הטיפולים שהצוות הרפואי עושה בו שימוש. אולם, לצד הרפואה הקונבנציונלית, המטופלים של המחלקה מקבלים מידי פעם טיפול מסוג קצת שונה – כזה שמתמקד בחלק, אולי החשוב ביותר בהתמודדות עם הסרטן-הנפש.

במהלך החודשים האחרונים התקיים במחלקת המטו-אונקולוגית פרויקט תרפיה באמנות, ובמסגרתו יצרו ילדים חולים ובני משפחותיהם יצירות אמנות משותפות. בין תוצרי הפרויקט המיוחד ניתן למצוא ציורים, עבודות קולאז', אמנות פלסטית ועבודות על עץ. ביום ה' האחרון (ה-19.3.15) הוצגו עשרות מיצירות הפרויקט, פרי עבודתן של 14 משפחות ממטופלי המחלקה בביה"ח "רות" לילדים, במרכז הקהילתי בעין הוד.

בין משתתפי אירוע פתיחת התערוכה היו רבים מהיוצרים וחבריהם, וצוות מחלקת המטו-אונקולוגית ילדים אשר יזמה את הפרויקט. "גוף ונפש הם מקשה אחת בטיפול במחלת הסרטן", אומרת פרופ' מרים בן-הרוש, מנהלת המחלקה, "אנו עושים כול שביכולתנו על מנת להעשיר את החוויה הסביבתית ולהעניק למטופלים שלנו את הכלים להתמודדות עם המחלה. הפרויקט הזה, כמו רבים אחרים שאנו מקיימים הוא בעל ערך רב בתהליך ההחלמה".

הציור והאומנות היא שפה מגשרת בין דורות ותרבויות. בין משתתפי התערוכה ניתן למצוא הורים וילדים, אחים ואחיות, יהודים וערבים ואפילו שתי משפחות אשר מגיעות מחו"ל – האחת מאוקראינה והשנייה מהרשות הפלסטינית.
לדבריה של אנליה מגן, תרפיסטית באומנות הפועלת במחלקה ואוצרת התערוכה, התהליך שעברו המשתתפים בחודשים האחרונים היה מרגש: "ראינו איך משפחות שלמות מתחברות ומתאחדות סביב בד הציור. איך הורים וילדים מביעים רגש מבלי לומר דבר, ועוברים תהליך שלם של התמודדות עם המחלה בעזרת היצירה. אנחנו כאן כדי לתת להם את הכלים, אך את העבודה הם עושים במו ידיהם – והרווח הוא כולו שלהם".