קשישה מאזור הצפון הגיעה לבית החולים עם כאבים בבית החזה כדי לגלות שהיא סובלת ממחלה קטלנית שמסכנת את חייה. בשל היותה בת 91, גם ניתוח לטיפול בבעיה יכול היה להרוג אותה. בצעד לא שגרתי, החליטו רופאי רמב"ם לנתח אותה למרות גילה המקדם. הקשישה עברה את הניתוח בהצלחה, ובתוך ימים ספורים שוחררה לביתה
זה לא הגיל זה התרגיל. כך הוכיחה מעל לכל ספק מטופלת בת 91 שנותחה לאחרונה ברמב"ם ניתוח מורכב ומציל חיים, וחזרה לפעילות בתוך ימים ספורים.
למרות גילה המתקדם, נאיפה עווד, בת 91 מאזור נצרת, היא אשה פעילה מאוד. כאשר חשה כאבים בליבה, ידעה שאין זמן להסס והרימה טלפון לאחד מנכדיה, עאטף מוקבעה, וביקשה ממנו לקחת אותה לבית החולים. הרופאים שבדקו את הקשישה אבחנו בתוך זמן קצר את הבעיה: נאיפה סובלת מקרע באבי העורקים (אאורטה) -מחלה אשר ללא טיפול מסכנת את חייה.
אולם, כאן הדרמה רק החלה. במצב שבו נוצר קרע באבי העורקים, הדימום עלול להרוג את המטופל. הטיפול בבעיה מצריך החלפת אבי העורקים של המטופל בשתל סינטטי, ניתוח עדין ומורכב אשר יכול לסכן בעצמו את חייה של מטופלת בגילה המתקדם של נאיפה. לדבריו של הנכד, הרופאים נתקלו בדילמה קשה לפיה חייה של סבתו בסכנה, בין אם היא תנותח, ובין אם לא: "הרופאים אמרו לנו שהזמן פועל לרעתה", מספר מוקבעה, "הם הסבירו לנו שאם היא לא תנותח, נותרו לה שעות ספורות. הם ייעצו לנו להתפנות לרמב"ם – זה הסיכוי היחיד להציל את חייה".
בתוך זמן קצר הגיעה נאיפה לרמב"ם באמבולנס, שם עברה סדרת בדיקות מהירה להמשך בירור מצבה. נוכח גילה המתקדם של המטופלת, גם הצוות ברמב"ם נטה שלא לבצע את הניתוח והעדיף לטפל בה באופן שמרני, באמצעות תרופות והשגחה קפדנית במחלקה. אולם, כאשר שוחחה המטופלת עם הצוות הרפואי, הבינו הרופאים שלא מדובר בקשישה רגילה. "היא היתה ערנית וצלולה והתנהגה באופן צעיר יותר מכפי שנות גילה", מסביר ד"ר צבי אדלר, רופא בכיר במחלקת ניתוחי לב ברמב"ם ומי שקיבל את המטופלת בביה"ח, "כאשר אנחנו מקבלים החלטות לגבי מהלכים שכאלה, אנחנו בהחלט לוקחים את הפער בין הגיל הכרונולוגי לגיל הביולוגי כשיקול. במקרה הזה היתה מולי מטופלת שגילה 91, אבל התנהגה כבת 70". מלבד התרשמותו של ד"ר אדלר מהתנהגותה של נאיפה, התחזקה ההחלטה ללכת לניתוח המורכב אחרי שהגיעה שיחת טלפון מרופאה של הקשישה, ד"ר חליל עבוד, המשמש כיועץ קרדיולוגי ארצי בקופ"ח לאומית. באותה השיחה חיזק רופאה של המטופלת את התרשמותו של הצוות הרפואי ברמב"ם באשר ליכולתה של נאיפה לעמוד בניתוח.
כאשר ד"ר אדלר פגש את בני המשפחה הוא הסביר להם את הסיכונים הרבים שכרוכים בניתוח מורכב שכזה בבת 91. "הבנו שהסיכוי להצלחה נמוך", משחזר מוקבעה, "אבל נתנו את הסכמתנו מיד. זה היה הסיכוי היחיד שהיה לסבתא. סבתא נזכרה כבר בצהריים איך אחיה נפטר בנסיבות דומות. כאשר שאלנו אותה מה היא רוצה, היא אמרה – תעשו לי את הניתוח. אני רוצה לחיות".
ניתוח החירום בוצע באותו הלילה, והסתיים בהצלחה. נאיפה הקשישה הועברה להמשך הטיפול ביחידה לטיפול נמרץ, במחלקת ניתוחי לב בביה"ח. להפתעת הרופאים, נאיפה התאוששה במהירות גדולה יותר מן הצפוי, ובתוך ימים ספורים החלה לספר בדיחות כהרגלה ולהסתובב במחלקה. שבוע לאחר הניתוח, היא שוחררה לביתה כשהיא חשה בטוב.
"הרחבה של אבי העורקים הוא מחלה שקטה, ללא סימונים מוקדמים, והוא עלול להיווצר מכמה סיבות", מסביר פרופ' גיל בולוטין, מנהל מחלקת ניתוחי לב ברמב"ם, "ביניהן נזקי עישון, כולסטרול ולחץ דם גבוה. בחלק מהמקרים מדובר בתסמונות גנטיות כמו מסתם אאורטלי דו עלי, ותסמונות אחרות כמו "תסמונת מרפן", הגורמת לחולשה של דפנות כלי דם בגוף וליקויים ברקמת חיבור של אבי העורקים. אלו הסובלים מהתסמונות ומאובחנים, יכולים להתמודד עם הבעיה באמצעות שמירה על אורח חייהם ובדיקות מעקב. אם מזהים הרחבה משמעותית של אבי העורקים ניתן לבצע ניתן רגיל בסיכון נמוך ולמנוע את מצב החירום של קרע באבי העורקים. קרע של אבי העורקים שכיח יותר כאשר אבי העורקים מורחב ומתבטא בדרך כלל בכאבים חזקים בבית החזה או בגב. בשנים האחרונות אנחנו רואים יותר ויותר מטופלים בגילאים מתקדמים, אשר מגיעים לניתוחים במחלקה שלנו מתוך רצון לשמור על איכות חייהם. אמנם כאן מדובר בסיטואציה לא רגילה, אבל ככלל אנחנו משתדלים להתאים את הטיפול למטופלים. במקרה הזה, המטופלת הצליחה להדהים את כולנו".
ממיטת החולה לאולם הכנסים
סיפורה הלא רגיל של נאיפה עווד צוין במהלך כנס "הווה ועתיד בניתוחי לב", השביעי במספר, שהתקיים לאחרונה ברמב"ם. הכנס, שנערך כמידי שנה בהשתתפותם של מומחים בעלי שם מהארץ ומהעולם, הוקדש הפעם לנושא מסתמי הלב- טיפול עכשווי ועתידני. הכנס כלל הרצאות שונות ודיונים במסגרת פאנלים אשר עסקו בסוגיות ודילמות בתחום זה. את הכנס ארגנה מחלקת ניתוחי לב בביה"ח.
את דברי הפתיחה נשאו פרופ' רפי ביאר, מנהל רמב"ם ופרופ' נועם זיו, סגן דיקן למחקר בפקולטה לרפואה בטכניון. בהמשך הציג פרופ' משנה גיל בולוטין, מנהל מחלקת ניתוחי לב ברמב"ם את הסיכום השנתי של פעילות המחלקה. מהנתונים שהוצגו במהלך הכנס, נראה כי חלה עליה של כ-165% בהיקף פעילות המחלקה בעשור האחרון, וכי מרבית המנותחים בשנה האחרונה היו בגילאי 50-65. יחד עם זאת מעל מאה מנותחים היו בני 76-85, ויותר, נתון אשר הולך וגדל משנה לשנה בהתמדה.
מושבו הראשון של הכנס עסק בהתוויות וטכנולוגיות חדשות לטיפול במסתמי הלב, ומושבו השני של הכנס עסק בטיפול כירורגי מתקדם, לפני, במהלך ולאחר ניתוח מסתם.