חדשות רמב"ם

ניתוח נדיר - היולדת והעוברית נותחו יחד

תאריך פרסום: 03/01/2021 13:00

כשהן מחוברות בחבל הטבור, היולדת והעוברית נותחו יחד
הליך ניתוחי נדיר ודרמטי בוצע בימים האחרונים ברמב"ם. לראשונה בישראל נוקזו נוזלים מאזור ריאותיה של עוברית, בעודה מחוברת לחבל הטבור של אמה,  כאשר השליה עדיין מחוברת לרחם. שלושה ימים לאחר מכן נעשה הניתוח הנדיר ברמב"ם בשנית, הפעם לתיקון מום בפניה של עוברית אחרת. בשני המקרים חייהם של התינוקות הללו ניצלו

 

הניתוח הראשון מסוגו בישראל לניקוז נוזלים מבית החזה של עובר המחובר עדיין לחבל הטבור כאשר השליה עדיין לא התנתקה מהרחם. 
. צילום: הקריה הרפואית רמב"ם.
צילום: הקריה הרפואית רמב"ם. 

הניתוח הראשון מסוגו בישראל לניקוז נוזלים מבית החזה של עובר המחובר עדיין לחבל הטבור כאשר השליה עדיין לא התנתקה מהרחם. . צילום: הקריה הרפואית רמב"ם. צילום: הקריה הרפואית רמב"ם.

דרמה בחדר הלידה של רמב"ם: ניתוח נדיר שבוצע לראשונה בישראל, הציל את חייה של עוברית בשבוע
ה- 38 להריון אמה. ההליך, שנעשה בשיטה הנקראת בעגה המקצועית EXIT, אף היא נדירה לביצוע לכשעצמה, בוצע כאשר העוברית מחוברת בחבל הטבור לרחם אמה, השליה עדיין מחוברת לרחם ופלג גופה העליון נמצא מחוץ לרחם, באופן אשר אפשר לרופאים לבצע ניקוז נוזלים שהיו בשתי ריאותיה של המטופלת הקטנטונת, מצב אשר עלול היה לסכן את חייה עם הלידה: "כבר במהלך ההיריון הבנו שיש כאן בעיה, כאשר הבחנו בנוזל בכמות רבה מסביב לשתי הריאות שלה", מסביר דר' רוני אברהמי, מנהל חדרי לידה ברמב"ם ומי שהוביל את הניתוח, "מדובר במצב שעלול להקשות על הנשימה של העוברית, עם לידתה ולאחר שהיא מתנתקת מחבל הטבור, ולמעשה לסכן את חייה. קיבלנו החלטה להגדיל את הסיכויים שלה להתמודד עם נשימה עצמונית ולבצע את הניתוח".

ההליך המאתגר והמורכב מצריך מיומנות גדולה, ניסיון ותחומי מומחיות שונים. ברמב"ם בוצעו מספר ניתוחים בשיטת ה-EXIT בעבר והוא בית החולים המוביל בביצוע השיטה בארץ.

צוות רב תחומי הכולל רופאים ואנשי סיעוד מתחום מילדות, טיפול נמרץ ילודים, ריאות ילדים, אא"ג, הרדמה ועוד, חבר לביצוע הניתוח שנעשה על פי תכנון מקדים. בעדינות, ביצעו הרופאים חתך ברחמה של האם, כפי שנהוג בניתוחים קיסריים, והוציאו ממנה את העוברית כשחלקה התחתון נותר עדיין ברחם מחובר לחבל הטבור ולשלייה, המשמשים כמערכת תומכת נשימה וחמצן עבורה. מאותו הרגע החל ביצוע הליך ניקוז הנוזלים, כאשר הצוותים המטפלים פועלים כנגד השעון. "השיטה הזו מאפשרת לבצע הליכים מורכבים בעוברים הסובלים מבעיות בדרכי הנשימה, לפני שהם נאלצים להתנתק מחבל הטבור ולהתמודד עם נשימה באופן עצמוני", מציין דר' אברהמי, "אבל אנחנו למעשה מתערבים בתהליך הלידה ומשהים אותו לצורך טיפול בעובר. יש תוקף זמן לאפשרות הזו לפני שאנחנו חייבים לנתק את עובר מהשלייה ובמסגרת הזמן הזו אנחנו חייבים לפעול".

עם ביצוע הניקוז, נותקה העוברית מהשלייה, הוצאה מרחם אמה, ועברה לטיפולם של רופאי טיפול נמרץ ילודים בפגייה. לאחר שמצבה יוצב, היא הועברה להמשך טיפול בפגיית בית החולים "רות" לילדים ברמב"ם שם נשארה להשגחה במשך מספר ימים ואתמול נגמלה מהנשמה, כאשר מצבה הולך ומשתפר.

מה הסיכוי? בתוך שלושה ימים, שני ניתוחים נדירים ברמב"ם
עוד בטרם הספיקו רופאי רמב"ם להתאושש מההליך הנדיר שבוצע בחדרי הלידה, נקראו הצוותים לביצוע הליך נוסף – הפעם בעוברית בשבוע 38.4 להריון אמה, הסובלת ממום בפניה, אשר עלול לחסום את נתיב האוויר שלה לכשתיוולד.

כל עוד העוברית הייתה ברחם אמה, מחוברת לשליה, היא קיבלה את אספקת החמצן החיונית לה, אך החשש היה שברגע שהאם תיכנס למהלך הלידה, ההפרדות שלה ממערכת החמצן שנמצאת בגופה של אמה, תסכן את חייה.

"צוות מולטי דיספלינארי של רופאים מתחומים שונים לקח חלק בניתוח שמטרתו הייתה לאפשר לעוברית נשימה תקינה לאחר לידתה", מסבירה דר' דנה ויטנר, אחראית מרפאת הריון בסיכון גבוה ברמב"ם שלקחה חלק בניתוח השני, "התלבטנו עד לרגע האחרון האם לאפשר לאם ללדת באופן טבעי ולקחת סיכון שנצטרך להנשים את העוברית עם לידתה או ללכת על האפשרות של הניתוח הנדיר יותר. בסוף התקבלה ההחלטה".

בעודה מחוברת לחבל הטבור, לשלייה ונמצאת באופן חלקי ברחם, ביצעו רופאי רמב"ם הליך ניתוחי עדין בעוברית, אשר פינה את נתיבי הנשימה שלה והבטיח שתוכל לנשום בצורה טובה יותר לאחר שתנותק מהרחם. ההליך המורכב נעשה, כאמור, תחת מגבלת זמן יקר שבמהלכו השלייה עדיין מתפקדת כמערכת תומכת חמצן לעוברית. רק לאחר שהובטח כי העוברית תוכל לנשום כהלכה, היא נותקה מחבל הטבור ומהשלייה והועברה אל רופאי הילדים להמשך טיפול. לאחר הניתוח נשארה התינוקת להמשך השגחה בפגיית רמב"ם, ומצבה כעת יציב וטוב. 

לדבריו של פרופ' זאב וינר, מנהל מערך נשים ויולדות ברמב"ם, מדובר בלא פחות מבשורה: "היכולות הטכנולוגיות שיש לנו כיום לאתר מומים כאלה עוד במהלך ההיריון, מאפשרים לנו להציל חיי ילודים שבעבר לא היו מצליחים לשרוד", הוא אומר ומוסיף, "אלו מומים נדירים, מקרים נדירים ולכן גם המיומנויות לטיפול בהן לא מצויות בכל מקום. טיפלנו בעבר בכמה מקרים שהסתיימו בניתוחי אקזיט ולרשותנו עומדים צוותים מתחומי ידע שונים שחוברים יחד להצלת חיים ולפעולות פורצות דרך בטיפול בילודים. מבחינה מקצועית זה מרשים ומרגש, אבל בשורה התחתונה –  אנחנו זוכים לראות היום שתי אימהות מחבקות את ילדיהן".

מנתחים עובר כשהוא עדיין מחובר לחבל הטבור?

שימו לב - התוכן יכול להיות קשה לצפיה לחלק מן המשתמשים.
לצפיה:  https://youtu.be/u4TSh2I4zj8

צילום ו-ווידאו: הקריה הרפואית רמב"ם.