איך יוגה תרפיה יכולה לעזור לנוירופתיה בחולים אונקולוגים
- שיפור ביציבות וביטחון בתנועה
- שיפור הגמישות
- שיפור תחושת האיזון הכללית (ימין מול שמאל, קדמי מול אחורי)
- הפחתת תסמיני עקצוץ, נימול, שריפה, קיפאון או חוסר תחושה
- הרגעה, הפחתת כאב וחרדה
היוגה רואה במטופל/ת רב-מערכת ולכן השאיפה היא תמיד לאזן את מה שיצא מאיזון. במקרה של נוירופתיה, המטרה תהיה לעורר תחושה וליצור תנועה מיטיבה בקצוות הגוף (כפות ידיים, רגליים, פנים), באופן שאינו מגביר כאב ומקדם תחושת שלומות ואיזון, בשילוב עם נשימה סרעפתית מודעת, שתורמת להפחתת חרדה ולשיפור סירקולציה.
השלב הראשון יהיה זיהוי ושיום של התחושות כפי שהן עכשיו. היכולת לזהות את התחושות (תרגול bottom-up), להבין שהן חולפות ומשתנות ושיש להן סיבה מסוימת, עוזר לבחור דרך התמודדות. הבחירה עצמה מעצימה ומספקת תחושה של בעלות על הגוף, שלרוב נפגעת מאוד בקרב מטופלות ומטופלים אונקולוגיים. בהמשך נוכל בעזרת טיפוח מודעות לעקוב אחר השתנות התחושות ולהבין מה מקדם ומשפר את המצב.
התרגול הגופני עצמו יתמקד בתנועה עדינה אך מאתגרת, ללא כאב, בעיקר בגפיים על מנת לעורר מחדש את קצות העצבים ואת החיבור שלהם למוח. תרגילי קואורדינציה בסדרים וקצבים משתנים מאפשרים חיווט מחדש של נתיבים עצביים ו"חיבור מחדש" של קצות איברים אל המח (תרגול top-down). לדוגמא - הפרדת בהונות הרגליים אחת מהשנייה ומהקרקע בסדר משתנה (בנטרול חוש הראייה), הרמת חפצים מהרצפה בעזרת כף הרגל, דריכה מודעת על חלקים שונים של כף הרגל ועוד. בנוסף יתמקד התרגול בשיפור היציבה ושיווי המשקל בעזרת תנוחות יוגה שונות, המחזקות שלד ושרירי ליבה.
תרגילי נשימה מודעת, הארכת הנשיפה, וסנכרון תנועה לנשימה מפחיתים חרדה, מחזירים תחושת שליטה על התנועה ומטפחים בטחון בתנועה בחלל. תרגול של כיוון הנשימה אל איברים שונים ואפילו לתאים מסוימים בגוף עוזר להגביר מודעות ותחושה באותם איברים ומסייע לטפח ריכוז וכן לאפשר הרפייה באזורים מכווצים ועמוסי כאב.