כתבות

על נשים ורובוטיקה

תאריך פרסום: 01/01/2016

פחות כאב, פחות דימום, התאוששות מהירה ודיוק הם רק חלק מהיתרונות של שימוש רובוטי בניתוחים גינקולוגיים. בחודשים האחרונים נכנס שדרוג נוסף - במקום כמה נקבים לצורך הניתוח, רק נקב קטן אחד באזור הטבור. וזאת רק ההתחלה

רובוט דה וינצ'י

מאת: שרי שיין

​אין ספק שהרובוט הניתוחי המוכר בשם "רובוט דה וינצ'י" סימן את תחילתה של מהפכה בתחומים רבים של הרפואה הכירורגית. ב-2005 הוא נכנס לשימוש בעולם בתחום הגינקולוגיה, ובשנת 2010 הוא נכנס לשימוש ברמב"ם.

איך זה עובד?
הכלים הכירורגיים מורכבים על זרועותיו של הרובוט, ומאפשרים טווח גדול של תנועה ודיוק. זרוע נוספת נושאת מצלמה תלת ממדית שנותנת תמונה מוגדלת ברזולוציה גבוהה של האזור המנותח. חשוב לציין כי השליטה על זרועות הרובוט, המכשירים והמצלמה היא בידיו של המנתח. הרובוט אינו עושה דבר באופן עצמאי אלא ממלא אחר פקודות המנתח, היושב על קונסולה בחדר הניתוח ומזיז את זרועות הרובוט בעזרת מוטות היגוי (ג'ויסטיקס). אלה מאפשרים פעולות כירורגיות עדינות מאוד ברמת דיוק גבוהה ביותר. כמו כן, מאחר שהתמונה המתקבלת של שדה הניתוח היא בתלת מימד וברזולוציה גבוהה מאוד, ניתן לזהות כל נים קטן ולכן הסיכון לפגוע בכלי דם פוחת בצורה משמעותית.

מה בעצם ההבדל המרכזי בין ניתוח רובוטי ללפרוסקופיה?
בלפרוסקופיה רואים תמונת דו-ממד. זה קשה יותר ופחות מדויק. לצורך קבלת תוצאות כירורגיות טובות נדרש ניסיון רב ולא באמת ממצים את כל החושים כמו עם הרובוט. כמו כן, בעזרת הרובוט העבודה עם מפרק היד משוחררת יותר ואין את הרעד הטבעי ביד. בהשוואה ללפרוסקופיה, הרובוט נותן שליטה מיטבית יותר על כלי הניתוח, הפחתה משמעותית של כמות הדימום ויכולת לבצע פעולות עדינות ומורכבות.

מהם היתרונות של הרובוט בניתוחים גינקולוגיים?
ההתאוששות לאחר ניתוחים רובוטיים קצרה ורמות הכאב פחותות יחסית בהשוואה לגישות ניתוחיות אחרות. כיום יש ניתוחים שקשה לבצע בלפרוסקופיה והרובוט מאפשר לבצע פעולות כירורגיות קשות עם פחות דימום והפרדה טובה יותר של רקמות.
חלק גדול מהחולות עם סרטן רחם הן מבוגרות בעלות משקל יתר משמעותי, וכאן יתרונותיו של הרובוט עולים לאין שיעור על הלפרוסקופיה וניתוחי הבטן הפתוחה. המכשור המתקדם, הראייה המעולה ואורך הזרועות מאפשרים למנתח לבצע ניתוח מורכב בזמן קצר וכמעט ללא סיבוכים. כך לדוגמה, חולות שבעבר אושפזו ימים רבים בשל זיהומים בחתך הניתוחי, פקקות ורידים עמוקות עקב השכיבה הממושכת ועוד - קמות על רגליהן יום אחרי הניתוח ובאותו הערב כבר משוחררות לביתן.

אילו ניתוחים גינקולוגיים מבוצעים בשיטה הרובוטית?
כריתת רחם. במקרים אלה אפשר לגשת לניתוח בגישה לפרוסקופית או בגישה הרובוטית. ברובוטית, מעצם העובדה שכמות הדימום מופחתת בשל רמת הדיוק הגבוהה, משך ההתאוששות קצר יותר ורמת הכאב לאחר הניתוח פחותה.
כריתת שרירנים (מיומות, גידולים שפירים בדופן הרחם). היתרון בניתוח הרובוטי טמון בכך שהוא מאפשר לבצע את הניתוח עם פחות דימום, יותר דיוק, החלמה מהירה יותר ושחזור אנטומי טוב של רקמות הרחם לאחר הסרת המיומה.
שיקום רצפת האגן. הרובוטיקה מאפשרת לבצע ניתוחים איכותיים עם שיעור הצלחה גבוה ביותר ומשך החלמה קצר יותר.
כמו כן, ברמב״ם מבצעים ניתוח רדיקלי לכריתת רחם במקרים של גידולים ממאירים של צוואר הרחם. מדובר בניתוח מורכב המבוצע במספר מצומצם של מרכזים בארץ.

כמה זמן לוקח לרכוש את המיומנות הנדרשת לניתוח רובוטי?
למרבה ההפתעה, לוקח הרבה פחות זמן לרכוש את המיומנות הזו בהשוואה ללפרוסקופיה למשל. כל ניתוח שונה כמובן ודורש מיומנות אחרת, אבל במחקר שעשינו נמצא שלצורך לימודים והכשרה לניתוח לפרוסקופיה מסוים נדרש ניסיון של 40 ניתוחים, לעומת 20 ניתוחים בלבד בשיטה הרובוטית, כך שלמעשה זה מקצר את משך הלימוד ב-50%. בקריה הרפואית רמב״ם נרכש ניסיון רב בניתוחים גינקולוגיים שפירים על ידי פרופ' ליאור לבנשטיין, מנהל היחידה לגינקולוגיה וסגן מנהל מחלקת נשים ויולדות. כמו כן, ד״ר ארי רייס וד"ר אמנון עמית​, מנהל היחידה הגינקואונקולוגית ואגף נשים, מבצעים ניתוחים רובוטיים בהתוויות אונקולוגיות לכריתת רחם ובלוטות לימפה במקרים של גידולים רחמיים וניתוחים לכריתת רחם רדיקאלית במקרים של סרטן צוואר הרחם.

יש מקרים שלא ניתן לטפל בהם בשיטה הרובוטית?
95% מהניתוחים לשיקום רצפת האגן והתוויות גינקואונקולוגיות בקריה הרפואית רמב״ם מבוצעים בשיטה הזאת. יש מקרים מאוד יוצאי דופן שבהם לא נעשה שימוש ברובוט, כמו למשל מישהי שעברה מספר רב של ניתוחים בטניים, אבל הגישה הרווחת היא להשתמש בניתוח רובוטי בכל המקרים.

יש כבר חידושים נוספים בתחום?
רמב"ם הוא המרכז הראשון בארץ, ומבין המרכזים הראשונים בעולם, שמנצלים את הרובוט גם כדי לבצע ניתוחים דרך חתך בודד בטבור, ולא לבצע כמה נקבים לצורך הניתוחים שנמנו למעלה. קנינו ציוד ייעודי והכשרנו רופאים לשיטה הזאת, שנכנסה לשימוש ממש לפני כמה חודשים. המשמעות היא שאפשר לבצע בשיטה הזאת ניתוחים כמו כריתת רחם, תיקון רצפת האגן וכריתת שרירנים רחמיים. זה ממזער אפילו יותר את הניתוח הזעיר פולשני וכרוך בפחות צלקות. לפני עידן הרובוט נשים היו מאושפזות שבוע, וכיום הן משוחררות הביתה כעבור יום, כולל ניתוחים אונקולוגיים.

ומה הלאה?
מדברים כבר עכשיו על יכולת להכניס הדמיה לשדה הניתוח, כך שאפשר יהיה לראות תמונות של רנטגן ו"להלביש" אותן על שדה הניתוח. הפיתוח הזה חיוני בעיקר לניתוחים אונקולוגיים שבהם משתמשים בחומר ניגוד כדי לצבוע בלוטות נגועות. ההדמיה מאפשרת להאיר אותן בשדה הניתוח וכך להבחין באופן מובהק בינן לבין רקמות בריאות. בנוסף מפתחים יכולות לזיהוי כלי דם שלא נראים לעין ואיברים חיוניים אחרים.


ייעוץ רפואי:

פרופ' ליאור לבנשטיין​,
פרופ' ליאור לבנשטיין​,
מנהל היחידה לגינקולוגיה וסגן מנהל מחלקת נשים ויולדות, הקריה הרפואית רמב"ם