היתרונות בהנקה עבור נשים

היתרונות בהנקה עבור נשים

רבות דובר על היתרונות שבהנקה עבור התינוק שלך. חלב האם שופע בנוגדנים, מחזק את המערכת החיסונית של התינוק ומהווה את התזונה הטובה ביותר המותאמת באופן מושלם לתינוק.

אך האם ידעת שלהנקה יש גם לא מעט יתרונות עבורך?

ההנקה מסייעת לך ליצור קשר אינטימי קרוב עם תינוקך, מזרזת את הרחם להתכווץ ולשוב לגודלו הטבעי ומסייעת בדימום המאסיבי שלאחר הלידה. היא מפחיתה סיכויים לחלות בסרטן השד והרחם, ומחזקת את העצמות. הנקה אינה דורשת חיטוי בקבוקים והכנת המזון, ואינה מייצרת כל סוג של אשפה, שיש להרחיק במהירות מהישג ידו של התינוק.

בתור אמא מניקה, לרוב תגלי שיהיה לך קל יותר לרדת במשקל לאחר הלידה, שכן ההנקה עצמה שורפת אנרגיה (כ - 500 קלוריות ליום).
הנקה היא גם אמצעי מניעה טבעי, במידה ואת מניקה את תינוקך הנקה בלעדית, גילו קטן מגיל שישה חודשים ובתנאי שלא קיבלת עדיין את המחזור החודשי. בשיטה הזו, הסיכוי להיכנס להריון הוא כ-2%.

בזמן ההנקה הגוף משחרר את הורמון ה'אוקסיטוצין', שמכונה גם 'הורמון האהבה'. אפשר לחוות אותו בזמן של התרגשות נפשית, בזמן אורגזמה מינית וכמובן - בהנקה. ההורמון מכווץ את בלוטות החלב ומשחרר אותן לזרימה. אצל נשים מיניקות אפשר להבחין בתחילתו של 'תהליך ההתאהבות' כבר בסיומה של ההנקה הראשונה.

מצבים בהם לא מומלץ להניק

למרות היתרונות המוכחים של ההנקה, קיימים מספר מצבים בהם הנקה אינה לטובת התינוק ויש להתייעץ עם רופא או יועצת הנקה לפני תחילת הנקה.
רוב המחלות השכיחות, כמו הצטננות, שפעת, דלקות בעור, או שלשול, אינן מדבקות עבור התינוק היונק. למעשה, אם האם חולה, החלב שלה דווקא יכיל נוגדנים למחלה שיסייעו בהגנת התינוק מאותה מחלה.

מספר וירוסים אשר עלולים לעבור לתינוק בחלב האם:

HIV - הווירוס שגורם למחלת האיידס. לנשים נשאיות HIV אסור להיניק. עם זאת, בארצות בהן קיים סיכון למחלות זיהומיות וחסרים תזונתיים, הגורמים לתמותת תינוקות גבוהה, הסיכונים לתינוק כתוצאה מאי הנקתו עלולים לגבור על הסיכון להידבק ב HIV.

הפטיטיס מסוג B - במידה והמניקה חולה בהפטיטיס מסוג B יש לתת לתינוק חיסון מיוחד ואז תוכל להניק בבטחה. במידה והמניקה חולה בשחפת, יש להיוועץ עם הרופא לפני תחילת ההנקה. כך הדבר במידה והמניקה משתמשת בסמים מסוג מריחואנה, אמפטאמינים, הרואין או PCP סם הזיה.

קיימות מחלות נוספות העשויות לעבור לתינוק באמצעות חלב האם. אין פירושו של דבר שבכל מצב מחלה לא תוכל האם להניק. יש להתייעץ עם הרופא ולשקול כל מקרה לגופו.

סרטן השד אינו מידבק ואינו עובר עם חלב האם. אישה שחלתה בסרטן השד יכולה בדרך כלל, להניק מהשד שלא נפגע. קיימת השערה שההורמונים שמיוצרים בגוף במהלך ההיריון וההנקה עלולים לעודד את חזרתו של הגידול בשד, אולם עד כה השערה זו לא הוכחה. לעומת זאת, מחקרים הוכיחו שהנקה מפחיתה את הסיכון ללקות בסרטן השד בעתיד.

הנקה לאחר ניתוח להגדלת החזה

השתלת סיליקון להגדלת השד אינה מפריעה ליכולת להיניק, אולם אם הסיליקון דולף, הוא עלול להזיק לתינוק. מספר קטן של מחקרים הוכיחו קשר בין הנקה משדיים שהוגדלו בעזרת סיליקון, להתפתחות בעיות בוושט אצל התינוקות. אולם, על מנת לבסס קביעה מדעית, יש צורך במחקרים נוספים בנושא זה. עם זאת, מומלץ לאישה בעלת שתל סיליקון הרוצה להיניק, להתייעץ עם רופא ילדים.

רוב התרופות הניתנות לאימהות מיניקות הן בטוחות לתינוק היונק, אך קיימות מספר תרופות המצריכות הפסקת הנקה זמנית או מלאה. אלה כוללות איזוטופים רדיואקטיביים, אנטימטבוליטים, כימותרפיה לסרטן, ומספר קטן של תרופות אחרות.

חשוב שתדעי – ברמב"ם תוכלי לקבל ייעוץ ועזרה בהנקה במשך 24 שעות ביממה מיועצות ההנקה שלנו.