חלב האם וכמויות האכלה

תכולת חלב האם
חלב האם משתנה מעט בהרכבו בהתאם לתזונת האם. בנוסף, ישנו הבדל בין חלב אם המופק בתחילת זרם ההנקה לזה שבסופו. בסוף זרם ההנקה ישנה תכולת חלבון ושומן גבוהה יחסית לתחילת זרם ההנקה. את החלב המופק בתחילת זרם ההנקה, הנקרא 'חלב קידמי', ניתן להשוות למנת מרק בפתיחה של ארוחה. הוא יותר מימי ומכיל כמות גדולה יותר של סוכרים.
 
מהסיבה הזו, מומלץ לאימהות לאפשר לעוללים לרוקן שד אחד בטרם יעברו לינוק מן השני. מעבר מוקדם מדי מצד לצד, עלול להוביל ליניקת חלב קדמי בלבד. את הארוחה הבאה התינוק יתחיל לינוק מהשד ממנו הוא סיים את הארוחה האחרונה.פגים היונקים חלב אם יקבלו חלב שונה בהרכבו מתינוקות בשלים. בחלב אם של פג ישנו יותר חלבון וכן יותר מלח וסידן, הנחוצים להתפתחות הפג.תכולת חלב האם משתנה לאורך הזמן, עם משך ההנקה – לאחר מספר חודשים ישנה ירידה הדרגתית בכמות החלבון, המלח, הסידן ומינרלים אחרים בחלב. לעומת זאת, אין שינוי ממשי בכמות הנוגדנים, הסוכר והשומן. גם במשך היממה קיימים הבדלים, כאשר בשעות היום הייצור גבוה יותר. בזמנים של 'קפיצות גדילה', כאשר התינוק זקוק ליותר חלב, ההנקה היא בתדירות גבוהה יותר במשך יממה עד שתיים. הנקה בשכיבה יכולה להקל על עייפות האם, אך תדירות פינוי החלב מהשד תגביר את קצב ייצור החלב.
 
כמויות האכלה אופטימאליות
כמויות ההאכלה האופטימאליות לתינוק משתנות על פי גילו של התינוק. חשוב לזכור, שלא כל התינוקות נולדו דומים, וקיים שוני ניכר בין כמויות ההאכלה בקרב אוכלוסיית תינוקות נתונה.בהנקה אין אפשרות להעריך את כמות החלב שיונק התינוק, אך ניתן למדוד את הכמויות היוצאות. מדד חשוב אחד לכך שהתינוק ניזון כפי שצריך, הוא מתן הפרשות. חשוב שתינוק ייתן במהלך יממה 5-6 הטלות של שתן ושלוש עד ארבע יציאות לפחות. מדד חשוב אחר הוא העלייה במשקל לאורך זמן. גם במידה וקיים רושם שהתינוק אינו אוכל כצפוי ממנו, הרי שמשקלו התקין והמשך העלייה במשקל הם המדדים החשובים.על פי חישוב קלורי, תינוק בחודשי חייו הראשונים זקוק ל- 80-120 קלוריות ליום בערך, לכל קילוגרם ממשקל גופו. בסביבות גיל שנה זקוק התינוק ל כ-100 קלוריות ליום, לכל קילוגרם.על פי חישובי נפח, צורך תינוק כ- 150-200 סמ"ק נוזל ליום, לכל קילוגרם ממשקל גופו. על פי חישוב זה, יהיה זקוק תינוק ששוקל שלושה ק"ג לכ- 450-600סמ"ק חלב ליום.התינוק יונק מעט מאד ביומיים-שלושה הראשונים לחייו. מצב זה הינו תקין לחלוטין ואין מקום לחשש, גם אם ירד עד 7% ממשקלו בזמן הלידה ומקסימום 10% ממשקלו.
 
תינוק חייב לחזור למשקלו בלידה תוך 10 עד 14 יום מהלידה. בשבועיים הראשונים משתנות כמויות ההאכלה ונעות סביב 60 עד 90 סמ"ק בכל ארוחה. מספר הארוחות משתנה מאד ונע בין 8-12 פעמים ביממה.בעבר היה נהוג להעיר תינוקות משנתם בכל שלוש שעות, על מנת להאכילם. בבתי חולים רבים עוד ניתן למצוא על גבי עריסות התינוקות, מדבקות שתוכנן מזכיר לאם הטרייה להאכיל את תינוקה בכל שלוש שעות. גם השיטה הזו, שלא היטיבה עם האם ובוודאי שלא עם הרך הנם את שנתו, הולכת ונעלמת. כיום כבר ידוע שיש לתת לתינוק לקבוע את זמני הארוחה, אלא אם כן משקלו נמוך מאד, או בהמלצת הרופא.לקראת גיל חודש יורדת תדירות ההאכלה וכמויות ההאכלה בכל ארוחה עולות. דבר זה משתלב, בד"כ, עם הכרה טובה יותר של רצונות התינוק, כך שהארוחות הופכות מסודרות יותר.