לאחר הניתוח הקיסרי
- יתאפשר לך לחוות את המגע הראשוני עם התינוק, המיילדת תעביר את תינוקך למחלקת תינוקות ושם ימתין לשובך. בדרך היא תראה את התינוק למלווייך הממתינים בחדר ההמתנה.
- לאחר הניתוח תשהי שהות קצרה במחלקת התאוששות שבחדר ניתוח וכשיתאפשר תועברי למחלקת יולדות, שם תתקבלי על ידי הצוות הסיעודי. האחות תמדוד לחץ-דם, דופק, תעקוב אחר הדימום הווגינלי, תוודא שפצע הניתוח אינו מדמם, כמו-כן תוודא שעירוי הנוזלים המחובר לידך מטפטף כהלכה והקטטר מנקז שתן כראוי.
- ברוב המקרים תשהנה יולדות נוספות לאחר לידה קיסרית בחדרך או בחדר הסמוך ויתכן ותמצאי שיש מן המשותף בחוויה העוברת עליכן ודבר זה יכול להיות מקור תמיכה לך ולשאר הנשים ולסייע לך בתהליך ההתאוששות לאחר הניתוח.
ההחלמה לאחר הניתוח
1. כאב-בימים הראשונים לאחר הניתוח את עלולה לסבול מכאבים באזור החתך. כאבים הם חלק מהתהליך הטבעי אחר הניתוח, הם נובעים מכך שהחתך עובר דרך שכבות העור, שרירים ודופן הרחם, אשר בהם קיימים עצבים המעבירים את תחושת הכאב. תוכלי להיעזר במשככי כאבים אשר יקלו עלייך ויגרמו להרפיה ולתחושת הקלה. הכאבים יפחתו בהדרגה ותוך מספר ימים תוכלי לבצע פעילות באופן עצמאי. ייתכן ותרגישי כאבים חזקים בקצוות של פצע הניתוח או כאב חד באזור הצלעות והכתפיים. תופעה זו שכיחה וניתן לטפל בה באמצעות משכך כאבים מתאים, כפי שיתואר בהמשך. אנא דווחי על כך לצוות המטפל בך.
2. נשימה - ההחלמה לאחר הניתוח היאהדרגתית. למרות הכאב חשוב ורצוי לנשום נשימות עמוקות, להשתעל על מנת למנוע הצטברות ליחה שעלולה להצטבר בעיקר אם הניתוח נעשה בהרדמה כללית. כדי להקטין כאב בזמן נשימה עמוקה ו/או שיעול, רצוי להניח את שתי הידיים על הבטן וללחוץ אותן כלפי פנים. לעיתים ניתן להיעזר בפיזיותרפיסטית שתדריך אותך לנשימות נכונות ולשיעול נכון.
3. שתיה ואכילה - ביום הראשון יתכן שתחושי צמא ויובש בפה עקב הצום. לשם כך מונחת על הארונית כוס מים עם מקל שבקצהו ישנה תחבושת (שפדל) שבעזרתו תוכלי להרטיב את השפתיים בשעות הראשונות.לאחר ניתוח קיסרי ניתן להתחיל בשתיית מים כ-3 שעות לאחר הניתוח. חשוב להתחיל בלגימות קטנות, אם תחושי בחילה, דווחי על כך לאחות. במידה והנך חשה בטוב, תוכלי להגביר את כמות השתייה. ניתן להתחיל לאכול כ-8-12 שעות לאחר הניתוח. הארוחה הראשונה תהיה מורכבת מאוכל בעל מרקם רך או נוזלי (מרק, לבן, גבינה לבנה ומעדנים למיניהם). במידה ותרגישי טוב לאחר הארוחה, תוכלי בהדרגה לאכול אוכל רגיל. יש להימנע משתייה מוגזת וממזונות הגורמים לגזים. אם הניתוח בוצע בהרדמה כללית, החזרה לכלכלה רגילה איטית יותר.
4. ניידות - ההחלטה על ירידה מהמיטה בפעם הראשונה לאחר הניתוח היא של רופא המחלקה. בד"כ הירידה תתאפשר בין 12 ל 24 שעות לאחר הניתוח ותעשה בהדרגה בעזרת אחות. תחילה ישיבה על כורסא ולאחר מכן הליכה תוך השגחה ובהמשך הליכה למקלחת בנוכחות אחות. הקטטר יוצא טרם ירידתך מהמיטה. חשוב לרדת מהמיטה ולהקפיד על ניידות בהקדם על מנת להקל על חזרה לפעילות תקינה מהר ככל האפשר ולמנוע סיבוכים הנגרמים משכיבה ממושכת. את העירוי נוציא לאחר הטלת שתן וזאת במידה ותשתי כמות מספקת. במידה ועברת ניתוח קיסרי ניתן לרדת מהמיטה בפעם הראשונה בחלוף 8-12 שעות מהניתוח. הירידה הראשונה מהמיטה תעשה רק בליווי אחות. האחות תוציא את צינור השתן (קטטר), ותסייע לך לרדת מהמיטה. הזלפת נוזלים בעירוי תימשך עד שתתחילי לשתות ותופסק לאחר מתן שתן באופן עצמוני.
5. פעילות מעיים - נפיחות, גזים והפרעות בפעילות מעיים היא תופעה שכיחה לאחר הניתוח. על מנת להקל על תופעות אלה, רצוי מידי פעם לשנות תנוחה בעת השכיבה במיטה, לרדת מהמיטה מוקדם ככל האפשר ולהתהלך כמה שיותר. חשוב להקפיד על שתייה מרובה ותנועתיות מרובה על מנת לזרז פעילות מעיים. בנוסף, לידה בניתוח קיסרי עלולה לגרום להשבתת המעיים, כתגובה להליך הכירורגי. אולם גם תופעה זו הפיכה. רק במקרה שהעצירות לאחר הניתוח מלווה בהקאה ובכאב בטן קשה, יש לשלול חסימת מעי – אבל זהו מצב נדיר.
6. הגיינה- כל עוד הינך שוכבת במיטה תקבלי סיוע ברחצה במיטה מהאחות ודבר זה ישפר לעין ערוך את הרגשתך. למחרת הניתוח תוכלי להתרחץ במקלחת בעזרת האחות, ולאחר מכן תוכלי להתרחץ באופן עצמאי.
7. דימום וגינלי- כמו לכל יולדת לאחר לידה, גם לך יהיה דימום נרתיקי בימים הראשונים לאחר הניתוח, דימום זה מקורו מהרחם וכולל בתוכו כלי דם ותאים רבים. בשלב ראשון הדימום באופן יחסי דומה לדימום הווסת. צבעו אדום ובהדרגה כמותו פוחתת, צבעו נעשה ורדרד ולאחר מכן ההפרשה נעשית בהירה יותר.התכווצות הרחם בתקופה זו הינה תופעה טבעית לאחר הלידה.
8. טיפול בחתך הניתוח- את תחבושת הניתוח מסירים כ-24 שעות לאחר הניתוח. לאחר הורדת התחבושת רצוי לשטוף את אזור החתך הניתוחי במים וסבון. רצוי לעשות זאת מספר פעמים ביום. את הסיכות נהוג להוציא לאחר 6-7 ימים. כיום החתך הניתוחי נסגר באמצעות סיכות והן מוצאות בקלות וללא כאב. זמן שהייתך בבית החולים לאחר לידה קיסרית הוא בממוצע 4-6 ימים. בבוקר למחרת הניתוח תוסר התחבושת הניתוחית. חשוב לטפל בפצע הניתוח באמצעות רחיצת המקום בסבון נוזלי, ייבוש במגבת נקייה (לפני שמנגבים את שאר הגוף). לא מומלץ למרוח קרמים או משחות, מכל סוג, על הפצע. מומלץ ללבוש בגדים משוחררים, מאווררים ולא הדוקים. תתכן הפרשה בצבע אדום-צהבהב מהפצע הניתוחי –אנא דווחי על כך לצוות. בעת השחרור מבית החולים תקבלי הנחיות מהצוות לגבי המשך הטיפול הדרוש בפצע בהתאם למצבך.
9. חזרה לפעילות מלאה לאחר הניתוח תעשה בהדרגתיות כ-6 שבועות לאחר הניתוח.