משכב הלידה הוא תקופה המתחילה מיד לאחר הלידה ונמשכת כ- 6 שבועות. השבועות הראשונים לאחר הלידה מתאפיינים בתהליכי הבראה של הגוף והנפש ובהסתגלות לתינוק החדש. בתקופה זו את חווה שינויים הורמונאליים ורגשיים שאת אותותיהם את חשה כבר במחלקת האשפוז באגף היולדות. שם גם ניתנת הכוונה מקצועית באשר לדרכי ההתמודדות עם התופעות השונות.
לפני הכל - תחושת רווחה אישית
אנו בבית החולים רמב"ם מקדישים תשומת לב מרבית לשמירה על בטיחותך והגנה עלייך. חשוב לנו שתדעי שבמידה ואת חשה תחושת פגיעות אישית או שהנך חווה אלימות מכל סוג שהוא, בין אם מילולית או פיזית, תוכלי ליידע בכך את הצוות המטפל בכל עת על מנת שנוכל לסייע לך, לתמוך בך. זאת וגם את היכולת לפנות למקומות תמיכה רלוונטיים תוך שמירה על דיסקרטיות מרבית הידועה מאיליה בכל הקשור למקרים רגישים אלו.
שחרור מבית החולים
נוהל שחרור השחרור יעשה לאחר 48 שעות מהלידה. יש לקבל מכתב שחרור ילוד + מכתב שחרור היולדת ותעודת זהות. הציוד הדרוש לשחרור גופיות טריקו, זוג מכנסי טריקו, חליפה עליונה, כובע, שמיכה, חיתול / טיטול, סל-קל ומגן ראש – חובה.
מעקב רפואי לאחר השחרור
בעת השחרור מאשפוז תקבלי הנחיות לגבי המשך המעקב והטיפול הדרוש עבורך ועבור תינוקך. חשוב להיבדק אצל רופא הנשים שלך כ-6 שבועות לאחר הלידה על מנת לוודא כי גופך מחלים מתהליך ההיריון והלידה ושאין סיבוכים. אם בתקופה זו מופיעים חום, חולשה או דימומים פני מיד לרופא. יש להמשיך ליטול ברזל (אותו תכשיר שלקחת בהיריון) במשך כחודש לאחר הלידה. לאחר חודש יש לבצע על ספירת דם ולקבל הנחיות לגבי הצורך בהמשך נטילת הברזל.
סימנים המצריכים פניה לרופא
- דימום חריג (דימום נרתיקי ללא הפסקה וקרישי דם גדולים ומרובים).
- עליית חום גוף מעל 38 מעלות.
- בכל הופעת חום מקומי, הפרשה, אודם, נפיחות והחמרה בכאבים באזור פצע הניתוח.
- שינויים בהפרשות מהנרתיק: הופעת ריח רע, דימום חזק, קרישי דם , כאב חזק.
- הרגשת עצבות ודכדוך שאינה חולפת ומפריעה לתפקוד.
- שדיים מלאים וכבדים, חום ואודם מקומי מלווה בחום כללי.
- כאב ואודם מקומי בוורידי הרגליים.
שינויים פיזיולוגיים לאחר הלידה
את השפעות הלידה על הגוף, ואת תהליכי התאוששותו לאחר ההיריון, מרגישה היולדת כבר במחלקת האשפוז באגף היולדות. שם גם ניתנת הכוונה מקצועית ראשונית באשר לדרכי ההתמודדות עם התופעות השונות
חזרה לפעילות לאחר הלידה
תפרים לאחר לידה
במקרים מסוימים , ייתכן שיהיה צורך בתפרים לאחר הלידה, למשל במקרה של קרעים בנרתיק או חתך חיץ (אפיזיוטומיה). התפרים בדרך כלל נספגים מעצמם תוך מספר שבועות , אך חשוב לשמור על האזור נקי ויבש כדי למנוע זיהום. ניתן להשתמש בקומפרסים קרים להקלה על הכאב והנפיחות, ולשבת על כרית טבעת או כרית בצורת סופגניה כדי להפחית את הלחץ על האזור.
איזון כאב לאחר לידה נרתיקית וניתוח קיסרי
מלבד הכאבים שמקורם בתפרים, ייתכן שתחושי אחרי הלידה בכאבים ממקורות שונים, כגון התכווצויות הרחם, כאבי גב, כאבים בצלעות ובכתפיים, חתך ניתוחי. הצוות יעקוב אחר רמות הכאב שלך בעזרת סרגל כאב המודד את עוצמת הכאב שלך מ-0 עד 10 על פי הערכתך האישית. תתבקשי לדווח על מיקום הכאב, תדירותו עוצמתו ואופיו במספרים ובמילים. בהמשך נעזר שוב באותו סרגל לצורך הערכת יעילות הטיפול שניתן.
אישה העוברת את תקופת משכב הלידה כאשר היא נינוחה ומשוחררת מכאבים פנויה לעבד את חווית הלידה ולקדם את ההתקשרות בינה לבין תינוקה ואת החלמתה הפיזי הנפשי. לכן מומלץ כי תדווחי לצוות המטפל על כל כאב שממנו את סובלת על מנת שתקבלי טיפול מותאם למצבך ולהעדפותיך. אנו ממליצים על נטילת טיפול במשככי כאבים כאשר הכאב ברמה קלה עד בינונית ומעלה ולא ברמת כאב חזקה. זאת על מנת להגיע לאיזון טוב יותר בכאבים ולהשגת הפוגה טובה יותר שלה. במידה ואין שיפור בכאבים אנא דווחי על כך לצוות המטפל לצורך שינוי בטיפול ולהשגת טיפול חלופי מיטבי. חשוב לציין כי ניתן ואף מומלץ ליטול משככי כאבים בתקופת ההנקה. אנא היוועצי עם הצוות המטפל לגבי התאמת הסוג והמינון המומלצים למצבך.
אפשרויות הטיפול בכאב כוללות משככי כאבים ואמצעים לא תרופתיים, כגון פד עם מגנזיום ו/או קרח מקומי לכאבים באזור הפרינאום, ניידות לכאבים באזור הבטן או הכתפיים,
דיקור סיני-אקופונקטורה - אקופונקטורה זו שיטה מוכרת וידועה המונהגת כיום בחדרי לידה ובמחלקת היולדות לשיכוך כאב. במרכז הרפואי רמב"ם שירות זה ניתן באופן שוטף ונחשב לאחת הטכניקות המוכרות ביעילותה. מטרת הטיפול היא להגיע לאיזון הגוף והנפש ע"י אבחנה והבנה של האדם בתהליכים השונים של החיים. הטיפול בדיקור סיני ביולדת ניתן לאחר אבחון אישי עם התייחסות למצבך הפיזי והנפשי בתהליך הלידה ולאחריו. הטיפול מתבצע ע"י גירוי נקודות מיוחדות הממוקמות לאורך הגוף באמצעות מחטים דקיקות וסטריליות. הטיפול עדין ותומך ויכול להתבצע בשכיבה או בישיבה. הטיפול במחלקת יולדות עשוי לעזור לחיזוק היולדת לאחר הלידה, עזרה בקשיים אותם את חווה בהנקה (עידוד ייצור חלב או טיפול בגודש בשד ודלקת), שיקום רצפת האגן: טחורים, נפיחות, כאב, קשיים במתן שתן וזירוז בהחלמה מניתוח קיסרי.
ניידות
תתבצע תחילה רק בליווי אחות ובהתאם למצבך. אם בדיקת רגלייך תהיה תקינה (תחושה מלאה ותנועתיות) ניתן יהיה לקום כבר עם הגעתך למחלקה. במידה ועברת ניתוח קיסרי ניתן לרדת מהמיטה בפעם הראשונה בחלוף 8-12 שעות מהניתוח. הירידה הראשונה מהמיטה תעשה רק בליווי אחות. האחות תוציא את צינור השתן (קטטר), ותסייע לך לרדת מהמיטה. הזלפת נוזלים בעירוי תימשך עד שתתחילי לשתות ותופסק לאחר מתן שתן באופן עצמוני.
תזונה
בתקופת ההיריון גופך ניצל באופן מוגבר את מאגרי הברזל, הסידן, הוויטמינים ושאר אבות המזון החיוניים להתפתחות העובר. לכן, בתקופת משכב הלידה הוא זקוק להזנה טובה ונכונה כדי שיוכל למלא את "המחסנים" שהידלדלו במהלך ההיריון ולחזור למצב הקדם הריוני, במיוחד אם את מניקה.
אין מניעה מאכילה שתייה לאחר לידה ספונטנית במהלך תקין, אלא במקרה של הנחיה ספציפית שונה בהתאם לנסיבות הקיימות. לאחר ניתוח קיסרי ניתן להתחיל בשתיית מים כ-3 שעות לאחר הניתוח. חשוב להתחיל בלגימות קטנות, אם תחושי בחילה, דווחי על כך לאחות. במידה והנך חשה בטוב, תוכלי להגביר את כמות השתייה. ניתן להתחיל לאכול כ-8-12 שעות לאחר הניתוח. הארוחה הראשונה תהיה מורכבת מאוכל בעל מרקם רך או נוזלי (מרק, לבן, גבינה לבנה ומעדנים למיניהם). במידה ותרגישי טוב לאחר הארוחה, תוכלי בהדרגה לאכול אוכל רגיל. מומלץ להימנע משתיה מוגזת וממזונות הגורמים לגזים.
לאחר החזרה לאוכל רגיל, מומלץ להקפיד על תזונה מאוזנת המכילה את כל קבוצות המזון: דגנים, פירות, ירקות, מוצרי חלב, עוף, בשר ודגים וכן להקפיד לצרוך את כל הרכיבים התזונתיים הבאים: ויטמין C, ויטמין A, אבץ, מגנזיום, ויטמין B6 וחומצה פולית. יש להקפיד על שתייה מרובה של 2.5-2 ליטרים ביממה.
דוגמא למזונות מומלצים
סידן: מוצרי חלב דלי שומן (גבינות, יוגורט), סרדינים הנאכלים עם העצמות, טחינה, פולי סויה, ירקות ירוקים כמו כרוב, תרד ושעועית ירוקה.
אבץ: מוצרי בשר (בקר, עוף, דגים), ביצים, גרעינים (דלעת חמניות), שקדים, קטניות, יוגורט ודגנים מלאים.
מגנזיום: בוטנים, שקדים, אגוזים, גרעיני דלעת, קטניות, דגנים וירקות ירוקים.
ויטמין B6: בננה, תפוחי אדמה, בטטות, דגנים מלאים, מוצרי בשר (בקר, עוף ודגים), תרד, אבוקדו, גרגירי חומוס ודגני בוקר מועשרים.
חומצה פולית: ירקות עלים (חסה למשל), כבד עוף, שעועית ירוקה, קטניות, בוטנים, תרד וברוקולי.
אומגה 3: צריכת דגים כמו סלמון, טונה, הליבוט, דניס ובאס. למי שאינה אוכלת דגים, מומלץ להשלים את הכמות הנדרשת מתוספי תזונה.
במקרה של עצירות ו/או טחורים מומלץ להרבות בתזונה עתירת סיבים תזונתיים ולהקפיד על שתיה מרובה.
תזונה במהלך הנקה- יש להיוועץ עם אחות תינוקות לגבי דגשים המתייחסים לתזונה מומלצת בהנקה.
נטילת תכשירי ברזל
חשוב שתקפידי ליטול תכשיר ברזל במשך 6 שבועות לאחר הלידה, גם אם לא הקפדת על כל במהלך ההיריון. תקבלי הנחיה מהצוות המטפל בך לגבי מינון הברזל המומלץ לך. בשחרורך תקבלי הנחיות לגבי המשך מעקב במידה ודרוש. במידה והנך רגישה לתכשיר ברזל עלייך להתייעץ עם הרופא לפני נטילת התכשיר.
שינה
אחד הסימפטומים הידועים והשכיחים שמלווה כל יולדת לאחר הלידה הינה עייפות מצטברת שנוצרת עקב מחסור בשעות שינה הנובע מהטיפול האינטנסיבי שמצריך הטיפול ביילוד והשינויים בדפוסי הערות והשינה שלו יחד עם ההתאוששות האישית שלך מהלידה. חוסר בשעות שינה מתמשך עלול להשפיע על תפקודך ועל מצב רוחך. הקפדה על השינה חשובה על מנת לשמר את הכוחות הנדרשים עבורך על מנת לדאוג לריפוי והתאוששות של הגוף לאחר הלידה וגם להנקה מספקת וטובה. לפיכך, נסי לנצל בצורה אופטימאלית את משאב השינה עוד בעודך באשפוז. יש באפשרותך להיוועץ עם הצוות המטפל בך כיצד ניתן לעזור לך להשיג שעות שינה חשובות על מנת לשמר כוחות שאותם תצטרכי גם להמשך. דוגמא לכך היא ניצול שעות שינה לעצמך ומנוחה כאשר תינוקך ישן על מנת לצבור כוחות.
יחסי מין
ככלל, יחסי מין לא מומלצים במהלך הדימום הנרתיקי. הביוץ יכול להופיע כבר בחודש הראשון לאחר הלידה והוא מופיע לפני הוסת הבאה, כך שניתן להיכנס להריון לפני שמופיעה הוסת הבאה. כמו-כן, הנקה לא מהווה אמצעי מניעה וניתן להרות במהלך הנקה. לכן מומלץ לפנות לרופא נשים להתאמת אמצעי מניעה. מומלץ להיוועץ לגבי המשך תכנון הילודה.