בדיקות וטיפולים
נפרולוגיה ילדים

יתר לחץ דם הוא תופעה שכיחה בגיל המבוגר, אך נדירה למדי בתינוקות ובילדים צעירים. בעוד שבמרבית המבוגרים הסיבה ליתר לחץ דם אינה ידועה (essential hypertension), בילדים ניתן לרוב לגלות את הסיבה הראשונית ליתר לחץ הדם באמצעות ברור מעמיק. אבחון מדויק של הגורם ליתר לחץ דם בילדים מאפשר טיפול במחלה הראשונית, ומשפר את הסיכויים לאיזון לחץ הדם ולמניעת סיבוכים בעתיד.

אבחון יתר לחץ דם בילדים מהווה אתגר מיוחד, שכן שילדים נוטים לסבול מחרדה מן המפגש עם צוות רפואי, העלולה לגרום לעליה מלאכותית בלחץ הדם. תופעה מוכרת זו נקראת בשפה המקצועית "תסמונת החלוק הלבן" (white coat hypertension""). בנוסף, מדידת לחץ דם בילדים דורשת שרוול מדידה המתאים בגודלו לזרוע הילד, ולא ניתן להשתמש במכשירי מדידה בגודל סטנדרטי עבור תינוקות וילדים צעירים.

על מנת להפחית את תופעת החרדה בזמן מדידת לחץ דם בילדים, ולהתאים את ציוד המדידה לגודלו של הילד, מספקת המרפאה שרותי "הולטר לחץ דם" בילדים. מכשיר ההולטר מכיל שרוול בגודל מתאים המותקן על זרועו של הילד, אליו מחובר מד לחץ דם אלקטרוני ממוחשב בגודל של "דיסק-מן" הניתן לנשיאה בכיס. המכשיר מודד לחץ דם ודופק בפרקי זמן קבועים במהלך 24 שעות, ושומר את הנתונים בזיכרון פנימי. הבדיקה אינה מכאיבה, אך כרוכה לעיתים באי נוחות בזמן ניפוח השרוול. רוב הילדים מתרגלים במהרה למכשיר, ואינם חשים בו במהלך היממה. בתום הבדיקה מובא המכשיר למרפאה לצורך עיבוד הנתונים ופענוח הבדיקה ע"י רופאי המכון. בהתאם לתוצאות מוזמן הילד להמשך ברור, טפול ומעקב במרפאת המכון.
למידע נוסף על בדיקת הולטר לחץ דם בילדים
המכון לנפרולוגיה ילדים מספק שרות להשתלות כליה בילדים עם אי ספיקת כליות סופנית. המערך להשתלות כליה בבית החולים רות לילדים מהווה חלק ממערך השתלות הכליה במרכז הרפואי רמב"ם, והוא מורכב מצוות רב מקצועי עם מומחיות בתחום של השתלות כליה בילדים.

ילדים הזקוקים להשתלת כליה עוברים הערכה רפואית מדוקדקת ע"י צוות רב מקצועי, הכולל נפרולוגים ילדים, כירורגים ילדים עם התמחות בהשתלות כליה, רופאי כלי דם, מומחים בקרישת דם, מומחי הדמייה בילדים, אורולוגים ילדים, רופאים מרדימים, רופאי טיפול נמרץ ילדים, צוות סיעודי מומחה בתחום, דיאטניות קלינית ועובדות סוציאליות. במידת הצורך, ובהתאם לבעיותיו הפרטניות של החולה, מעורבים בהערכה ובטיפול גם מומחים מתחומי רפואה נוספים.

מערך השתלות כליה בילדים מבצע השתלות מתורם חי, וכן השתלות מן המת, בהתאם לרשימת המתנה ארצית ולהקצאת איברים על ידי המרכז הלאומי להשתלות, ובכפוף לחוק השתלת איברים במדינת ישראל.

במקרים של השתלה מן חי מתבצעת במסגרת המכון הערכה רפואית מדוקדקת של התורם הפוטנציאלי, הכוללת בדיקות סיווג רקמות התאמה בין החולה לתורם. במידה והתורם נמצא כשיר רפואית לתרומת כליה ומתקיימת התאמה בינו לבין החולה, מופנים התורם והחולה לועדה ארצית לאישור הליך ההשתלה.

לאחר ניתוח ההשתלה וההחלמה ממנו, עוברים הילדים למעקב ארוך טווח במסגרת מרפאת המעקב לילדים מושתלי כליה, במכון לנפרולוגיה ילדים.
למידע נוסף על שרות השתלות כליה בילדים
המכון לנפרולוגיה ילדים מספק שרותי דיאליזה לסוגיה השונים, בילדים עם אי ספיקת כליות חריפה וסופנית, מלידה ועד בגרות.
אי ספיקת כליות סופנית מתרחשת כאשר התפקוד הכלייתי הכולל נמוך מ- 10% מן הערך התקין. מצב רפואי זה מחייב טיפול כלייתי תחליפי, הכולל דיאליזה או השתלת כליה. כאשר לא ניתן לבצע השתלת כלייה מיידית, יש להעניק לילד טיפול בדיאליזה כרונית, עד למועד שבו ניתן לבצע השתלת כליה.

בילדים, כמו במבוגרים, קיימים שני סוגים של טיפולי דיאליזה כרונית:

1. דיאליזת דם (המודיאליזה). מתבצעת בבית חולים, במכון לדיאליזה ילדים, על ידי חיבור מכונת דיאליזה חיצונית אל כלי דם של הילד. ילדים קטנים מתחברים אל המכונה דרך קטטר ורידי בבית החזה, וילדים גדולים יותר מתחברים למכונה באמצעות פיסטולה המותקנת בזרוע. תדירות טיפולי המודיאליזה נעה בין 3-6 פעמים בשבוע, ומשך כל טיפול בין 3-4 שעות. ההחלטה הרפואית לגבי תדירות ומשך טיפולי הדיאליזה מותאמת למחלתו ולצרכיו הייחודיים של הילד. הטיפול אינו מכאיב, וניתן על ידי צוות רפואי וסיעודי מנוסה, במכון הדיאליזה החדיש והמרווח בבית החולים לילדים, באמצעות ציוד ייעודי המותאם לגודלו של הילד. הטיפול נעשה תוך אווירה נעימה ורגועה ככל הניתן, על ידי צוות רפואי וסיעודי קבוע, המכיר היטב את הילד ומשפחתו. במהלך טיפולי הדיאליזה עוברים הילדים טיפולי ריפוי בעיסוק, מקבים שרותי הוראה על ידי צוות מורים מקצועיים מטעם משרד החינוך, משתעשעים עם ליצנים רפואיים ועם מתנדבים, צופים בטלוויזיה, משחקים במחשבים ובאיי-פדים, ומקבלים ארוחות מזינות. בתום הטיפול חוזרים הילדים לביתם.

2. דיאליזת בטן (דיאליזה פריטונאלית). מתבצעת בבית, על ידי ההורים או על ידי הילדים עצמם – בהתאם לגיל, לאחר שקבלו הכשרה מיוחדת מצוות יחידת הדיאליזה של המכון. לצורך הטיפול מוחדר בניתוח קטטר דיאליזה פריטונאלית לחלל הבטן של הילד. הניתוח מתבצע על ידי כירורג ילדים מומחה, עם ניסיון רב בפעולות מסוג זה. לאחר ההחלמה מן הניתוח עוברת המשפחה הכשרה לביצוע עצמאי של טיפול הדיאליזה. עם סיום ההכשרה ושחרור הילד מבית החולים, הוא ומתחיל לקבל טיפולי דיאליזה בביתו. במהלך הטיפול מחובר קטטר הדיאליזה של הילד אל מכונת דיאליזה קטנה וביתית. הטיפול אינו מכאיב, ומתבצע מדי לילה, למשך כ-10 שעות, בזמן השינה. בבוקר, עם הניתוק מן המכונה, יכול הילד להמשיך בשגרת יומו בגן או בבית הספר, ונלהל אורח חיים כמעט תקין, בהתאם למצבו ולחומרת מחלתו.
במצבים רפואיים מסויימים נגרמת אי ספיקת כליות חריפה, בעקבותיה מפסיקות הכליות לתפקד לחלוטין לתקופה מוגבלת. אי ספיקת כליות חריפה חולפת לפעמים מעצמה, או בעקבות טיפול מתאים, והיא עשויה להיות מחלה הפיכה. במקרים בהם אי ספיקת הכליות החריפה היא קשה וממושכת, נזקק החולה לעיתים לטיפולי דיאליזה דחופים, עד להתאוששות התפקוד הכלייתי. המכון לנפרולוגיה ילדים מספק שרותי דיאליזה דחופה לסוגיה השונים (דיאליזת דם, דיאליזת בטן דחופה, וטיפול מיוחד הנקרא המו-פילטרציה), לילדים בכל הגילאים. טיפולים אילו ניתנים ע"י צוות המכון, ומתבצעים לרוב במסגרת אשפוז ביחידה לטיפול נמרץ בילדים, בהתאם למצבו הרפואי של החולה.
למידע נוסף על שרותי דיאליזה בילדים