בדיקות וטיפולים
גסטרואנטרולוגיה פולשנית

מהות הבדיקה
אולטרא סאונד אנדוסקופי, הנו מכשיר אולטרא סאונד (על קול גרפיה), המורכב על אנדוסקופ ((EUS=Endoscopic Ultrasound הבדיקה מבוצעת דרך הפה בעזרת מכשיר אופטי גמיש שבקצהו מתמר אולטרסאונד הוא מהווה אחד מאמצעי ההדמיה היעילים במצבי חולי של הלבלב ודרכי המרה, הן השפירים והן הגידוליים בנוסף, נתן להעריך ממצאים בושט, קיבה ותריסריון ובמידה פחותה את ממצאים באזורים מסוימים בכבד

 התוויות לבצוע אולטראסאונד אנדוקופי
אולטראסאונד אנדוסקופי משמש להערכה במצבים, בהם עולה החשש לאבנים בדרכי המרה, גדולים של הלבלב ודרכי המרה או תהליכים בקיבה ובושט. במצבים של גדולים, בעזרת בדיקה זו נתן לבצע הערכה באשר להיקף הגידול ומדת החדירה שלו לרקמות סמוכות או כלי דם. הערכה זו, תאפשר תכנון מתאים של הטפול, בין אם ניתוחי ובין אם תרופתי. בעת הבדיקה נתן ליטול דגימת תאים - באמצעות מחט (FNA) לצורך אבחון מדויק של סוג הגידול.

 כיצד מתבצעת הבדיקה?
בעת הפנייה לביצוע אולטראסאונד אנדוסקופי תקבל הסבר ראשוני אודות הבדיקה, בדיקות אלטרנטיביות קיימות, וסיבוכים אפשריים של הבדיקה. ביום הפעולה, לאחר קבלת הסבר נוסף מהרופא המבצע, תתבקש לחתום על טופס הסכמה מודעת. בדיקת אולטראסאונד אנדוסקופי תתבצע כאשר הנבדק שוכב על צידו השמאלי, לאחר קבלת זריקת הרגעה והשראת שינה. לעיתים יתיז הרופא גם חומר מאלחש לתוך חלל הלוע על מנת להפחית את התחושה בלוע בעת החדרת הצינור. עם השפעת האלחוש, אנדוסקופ גמיש יוחדר בעדינות דרך הלוע לושט ומשם לקיבה ולתריסריון. החדרת המכשיר אינה מפריעה לנשימה. בזמן הבדיקה לא תחוש בכאב. רוב המטופלים ישנים בזמן הפעולה. המכשור האנדוסקופי עובר ניקוי וחיטוי בהתאם לסטנדרטים מקובלים במדינות מפותחות.

 ההכנה לבדיקה
עליך להיות בצום של 7 שעות לפני הבדיקה (מותר לשתות מים צלולים עד 4 שעות לפני הבדיקה). במקרים מסוימים, ייתכן שהרופא המטפל יורה לך על צום ממושך יותר. עליך לדווח לרופא על תרופות שהנך נוטל ועל רגישות לתרופות. חשיבות מיוחדת קיימת לטיפול בתרופות נוגדות קרישה (כגון קומדין, קלקסן ואחרים) או תכשירי אספירין (קרטייה, מיקרופירין, טבעפירין ועוד), פלווקיס וטיקלידיל. במידה והנך נוטל תכשירים אלו יש להתייעץ עם הרופא כיצד לנהוג לגבי הטיפול טרם הפעולה.
הנך מתבקש לדווח על מחלות אחרות מהן אתה סובל, כגון מחלות לב, ריאות, סוכרת, יתר לחץ דם ועוד. רצוי להגיע לבדיקה עם מלווה שילווה אותך לאחר הבדיקה ובדרכך חזרה לביתך. נהיגה אסורה בהחלט למשך 12 שעות לפחות לאחר הבדיקה, גם כאשר נדמה לך שאתה ערני.
במידה ומתוכנן ביצוע FNA (ביופסיית מחט) עליך להפסיק את הטיפול בנוגדי קרישה ובאספרין - בתאום עם הרופא המטפל ולהגיע לפעולה עם ספירת דם עדכנית ותפקודי קרישה עדכניים. בנוסף, יש לטול טבליית טריביד או אופלודקס במינון של 200 מ"ג (במידה ולא קיימת אלרגיה או רגישות לתרופה) כשעה לפני הבדיקה.

 סיבוכים אפשריים של בדיקת אולטראסאונד אנדוסקופי
קיימים סיבוכים הקשורים לפעולה האנדוסקופית, אך אלו נדירים. יתכן גירוי וכאב מקומי בזרוע, בסביבות הווריד שלתוכו הוזרק חומר ההרגעה. הללו חולפים בד"כ לאחר מספר ימים. תתכן תחושה של אי נחות בבית הבליעה שתחלוף תוך יום עד יומיים. לעיתים קיים דימום קל מאזור נטילת ביופסיה או מאזור כריתת פוליפ, הדימום, בד"כ קל ונעצר לבד. במקרים נדירים תתכן התנקבות של דופן מערכת העיכול העליונה. כמוכן יתכן זיהום לאחר דיקור (FNA).

 לאחר הבדיקה
בתום בדיקת אולטראסאונד אנדוסקופי תנוח בחדר ההתאוששות. מלווה יוכל לשהות לצידך. משך המנוחה כ 20-30 דקות בממוצע , עד חלוף ההשפעה של תרופות הטישטוש. עם תום תקופת ההתאוששות ולאחר שתקבל אישור על ידי אחות המכון תוכל לשתות שתיה פושרת, ולאחר מכן לאכול ארוחה קלה. תתבקש לשהות במכון עוד שעשה וחצי עש לשחרורך.
יש לזכור שתתכן תחושה של נפיחות בבטן כתוצאה מהחדרת אוויר בזמן הבדיקה, תחושה שתעלם מעצמה זמן קצר לאחר הבדיקה. במידה ובוצע FNA יש צורך בהשגחה בצום למשך 3 שעות. לפני שחרורך, ימסור לך הרופא את תוצאות הבדיקה והוראות להמשך טיפול או מעקב. תוצאות ביופסיה (במידה ונלקחו) יימסרו לך לאחר כשבועיים. בהיותך בבית במידה ומופיעים סימנים של חום, כאבי בטן או יציאה שחורה עליך לפנות מיידית לטיפול רפואי.
למידע נוסף על אולטרה-סאונד אנדוסקופי - EUS

מהות הבדיקה


אבחון וטיפול במחלות של דרכי מרה ולבלב. הבדיקה מתבצעת על ידי מכשיר אנדוסקופי – סיב אופטי בצורת צינור גמיש אשר מוחדר דרך הפה ומגיע לפתח צינור המרה והלבלב (הנקרא פפילה) בדופן של תרסריון. לתוך הפפילה מוזרק חומר ניגוד כדי להדגים את צינורות המרה והלבלב תחת שיקוף רנטגן.

מתי מבוצע ERCP?


בחשד לאבנים בדרכי המרה, בחשד לחסימה מכנית של דרכי המרה או בצינור הלבלב. באמצעות ה ERCP ניתן לבצע חיתוך הפפילה ולהוציא אבנים מדרכי המרה, ניתן גם להשתיל תותב לצורך ניקוז המרה. בעת הצורך ניתן לטול דגימות מרקמות חשודות (ביופסיות).

 

הכנה לבדיקה


צום של 7 שעות. מותרת שתייה צלולה עד 4 שעות לפני הבדיקה. במידה והנך מטופל בנוגדי קרישה (קומדין, קלקסן וכו) באספירין לסוגיו (מיקורפירין, קרטיה, טבעפירין, וכו), פלוויקס או טיקלידיל יש להיוועץ ברופא המפנה (גסטרואנטרולוג) וברופא המשפחה ולשקול הפסקה מתוכננת של הטיפול התרופתי למשך שבוע ימים לצורך אפשרות של ביצוע פעולה טיפולית (זאת על מנת להפחית סיכון לדימום). לא יבוצע כל שינוי תרופתי ללא קבלת אישור של הרופא המטפל (רופא המשפחה).
לקראת הבדיקה עליך להביא תוצאות עדכניות של תפקודי קרישה וספירת דם (בדיקת מעבדה) וכן, תוצאות של הדמיות קודמות (CT, US, MRI ).

כיצד מתבצעת הבדיקה?


לאחר קבלת הסבר מהרופא לגבי מהות הבדיקה והשלכותיה תתבקש לחתום על הסכמה מודעת לביצוע ה-ERCP. לפני הפעולה ניתנת זריקת הרגעה תוך וורידית המשרה שינה. לאחר התזת חומר אלחוש ללוע יוחדר אנדוסקופ עד לתרסריון ויבוצע צינתור של דרכי המרה והלבלב. במהלך הפעולה יבוצע שיקוף רנטגן ולפי הממצאים יוחלט על סוג הטיפול. להוצאת האבנים לרוב מבוצע חיתוך של הפפילה עם העברת צנתר שבקצהו סל או בלון לתוך צינור המרה. במידה וישנה הצרות של אחד מן הצינורות הללו יוכנס תותב פלסטי או מתכתי לצורך שמירה על דרכי המרה והלבלב שתשארנה פתוחות לצורך ניקוז. פעולות אלו אינן כואבות.
המכשור האנדוסקופי עובר ניקוי וחיטוי בין בדיקה לבדיקה בהתאם לסטנדרטים מקובלים במדינות מפותחות.

סיבוכים אפשריים של הבדיקה


הבדיקה מבוצעת באופן זהיר ובמטרה להימנע מסבוכים. יחד עם זאת, לעיתים עלול להגרם סבוך בעקבות בצוע הבדיקה . יתכנו סבוכים משניים לשמוש בתרופות ההרדמה או מהחדרת המכשיר ובצוע הבדיקה עצמה. הסיכון לסבוך תלוי במספר גורמים, חלקם תלויים בנבדק (גיל מבוגר, מצב תפקודי ירוד, מחלות רקע כגון מחלות ריאה כרוניות או מחלות לב בלתי מאוזנות) וחלקן בסוג המחלה, בעטייה מתבצעת הבדיקה. בשהסכוי לסבוך בעקבות בצוע ERCP הוא כ-10-15% בסה"כ. מרבית הסיבוכים מוגדרים כקלים וחולפים מעצמם. כגון אי נוחות בלוע או במקום ההזרקה. יחד עם זאת ישנם סבוכים שעלולים להיות קשים. הסיבוכים הנפוצים:
1) דמם לאחר ביצוע חתך של הפפילה, בדרך כלל חולף לבד או על ידי טיפול מקומי שמבוצע במהלך הבדיקה.
2) דלקת של הלבלב, המכונה פנקראטיטיס, אשר נובעת מתגובת הרקמה להזרקת חומר ניגוד. רוב המקרים של הפנקראטיטיס קלים ונמשכים זמן קצר אך במיעוט המקרים זהו סיבוך קשה ביותר.
3) התנקבות המעי - סיבוך נדיר.

לאחר הבדיקה


בתום הפעולה תועבר להשגחה של מס' שעות במחלקת השהיה או תאושפז בבית החולים למשך 24 שעות (לפי סוג הפעולה).
- כדאי להתארגן מראש לשהייה בבית חולים. בהמשך יימסרו לך תוצאות הבדיקה על ידי רופא והסבר לגבי המשך טיפול ומעקב. בהיותך בבית במידה ומופיעים סימנים של חום, כאבי בטן או חזה, דימום רקטלי משמעותי או יציאה שחורה עליך לפנית מיידית לבדיקה רפואית או להגיע ישירות לחדר המיון הקרוב למקום מגוריך.
למידע נוסף על בדיקת אנדוסקופיה של דרכי המרה והלבלב - ERCP
הטיפול ניתן ברמב"ם. להנחיות ופרטים מלאים על הטיפול נא לפנות למזכירות היחידה.
למידע נוסף על קפסולה מצלמת של המעי הדק

כריתת פוליפים מורכבים - רקע

פוליפים מורכבים הם פוליפים הדורשים מיומנות מיוחדת  ו/או טכניקות מורכבות יותר להסרתם.

פוליפ יכול להיות מורכב כתוצאה מגודלו, ממבנהו הטופוגרפי, מיקומו האנטומי במערכת העיכול או מסיבות אחרות כגון פוליפ שנכרת בעבר באופן חלקי. בחלק גדול מהמקרים לא ניתן להסיר את הפוליפ בחתיכה אחת (למשל במקרים בהם הפוליפים גדולים). במקרים כאלה מסירים את הפוליפים בטכניקה של כריתה במספר חתיכות, המכונה "כריתה אנדוסקופית של הרירית" (ENDOSCOPIC MUCOSAL RESECTION).
בעשור האחרון הוכנסו שיפורים בטכנולוגיה האנדוסקופית והצטברו ידע וניסיון שהפכו את ההפניה לטיפול כירורגי במקרים אלה למיותרת. הטפול האנדוסקופי הוכח כבטוח ויעיל, עם תוצאות ארוכות טווח מצוינות ויתרונות רבים בהשוואה לטיפול ניתוחי.

הליך כריתת פוליפים מורכבים

ההליך האנדוסקופי הוא מורכב יותר מכריתה סטנדרטית של פוליפ בזמן קולונוסקופיה, והוא דורש התנסות ולימוד ספציפיים, ולכן מבוצע בבית החולים ע"י צוות מיומן בסוג זה של פעולות.

סיבוכים אפשריים

הסיבוכים האפשריים בבדיקה זו דומים לאלו הקיימים בזמן קולונוסקופיה רגילה אם כי שכיחותם גבוהה יותר. דימום לאחר הפעולה ייתכן בעד 7% מהמקרים ופגיעה עמוקה בדופן המעי הדורשת טיפול תיתכן בכ-1% מהמקרים. ברוב המצבים ניתן לטפל בצורה אנדוסקופית ללא צורך בניתוח או טיפול נוסף.

המשך טיפול ומעקב

חלק בלתי נפרד מהטיפול בסוג זה של פוליפים הוא המשך המעקב הכולל קולונוסקופיה לביקורת. גדילה מחודשת של הפוליפ מתוארת בכ-15%-20% מהמקרים אולם גדילות אלו הן קטנות ומטופלות ביעילות בזמן הביקורת עם תוצאות מצוינות לטווח הארוך.

פוליפים גדולים או מורכבים מתגלים במקרים רבים בקולונוסקופיה נמבוצעת מחוץ לבית החולים. במקרה שהתגלה פוליפ כזה הרופא מפנה את המשך הטיפול לבית החולים. אנו מקבלים את ההפניות, עוברים על הנתונים, מזמנים את המטופל/ת לפעולה לאחר מתן הסברים מפורטים ומתאמים את המשך המעקב לאחר כריתת הפוליפ.

למידע נוסף על כריתת פוליפים מורכבים