כתבות

מסך עשן

למרות החזות התמימה עישון נרגילה מסוכן לא פחות מעישון סיגריות ואולי אף יותר. אילו חומרים אתם מכניסים לגוף בכל שאיפה מבעבעת ואיך זה פוגע בבריאות שלכם?

מסך עשןמסך עשן

מאת: ​אראלה טהרלב בן־שחר

הנרגילה יצאה כבר מזמן מתחומי בית הקפה הטורקי ונדדה מידי הגברים המזוקנים לידיים נוספות: למין הנשי, למדינות מערביות ולאוניברסיטאות מובילות. זה שנים שאין צורך לנסוע לירושלים המזרחית כדי לקחת שאכטה, כי כמעט בכל מקום בעולם יש קפה או אפילו קיוסק שהציבו את המכשיר בתוכם. בקולג'ים באמריקה למשל, הראו הסקרים ש־40% מהסטודנטים מתנסים בעישון נרגילה (כמעט כמו מספר הסטודנטים שהתנסו בסיגריות), ו־17% מעשנים קבוע. בארץ, על פי מחקר שנערך ב־2008, שיעור בני הנוער שמתנסים בעישון נרגילה לפני גיל 17 הוא 40%. והחיבה לנרגילה אינה מסתיימת עם סיום הנעורים - כ־40% מעשנים נרגילה בקרב הצעירים היהודים, כשבקרב הערבים השיעור קופץ ועומד על כ־70%. בו זמנית, במדינות ערביות רבות הביא איתו שחרור האישה גם את הזכות המפוקפקת לעשן נרגילה. שיעור הנשים שמעשנות כיום נרגילה במצרים קרוב ל־40%, והמספרים דומים גם בקרב נשות לבנון וירדן. או כפי שאומר ד"ר פהד חכים, מומחה ברפואת ילדים וריאות ילדים ביחידת ריאות ילדים, בית החולים לילדים מאייר, הקריה הרפואית רמב"ם: "אין ספק שעישון הנרגילה הוא טרנד שהולך ומתחזק, שמתקרב, ולפעמים אף עוקף, את עישון הסיגריות".

שלל חומרים מסרטנים בשאיפה אחת
לכאורה אולי הטרנד נראה לכם חינני, אבל אל תיתנו לחזות התמימה של המקטרת הנאה להטעות אתכם. המתקן המעוטר מגלם את קסם המזרח, מבטא את המנהג המבורך למפגש חברתי ונטילת פסק זמן, ומעלה ניחוחות של פירות ועשבים שמשווים לו דימוי של מוצר מהטבע שלא יכול להיות בו נזק. אבל החזות הזאת היא הסוואה של הסכנות שעישון הנרגילה מלווה בהן. זאת ועוד, הרשויות המחוקקות אינן ממהרות להדביק מדבקות מפחידות בנוסח "עישון נרגילה הורג" על הכלי הנאה. יתרה מזו, הן מתעלמות אפילו מהאפקט הממסטל של הנרגילה, ולא זו בלבד שהן מתירות נהיגה לאחר עישון, הן מתירות אפילו עישון במהלך הנהיגה.
גם ההורים למתבגרים נרדמים בשמירה ומקילים ראש כשהם מוצאים את הילד מוצץ את המקטרת וחושבים לעצמם בהקלה: "טוב, כל עוד לא מדובר בסיגריות או בסמים...". ברשימת ממוסכי העשן תמצאו גם את המעשנים עצמם, שנוטים לחשוב שעישון נרגילה בריא יותר מעישון סיגריות. אפילו חוקרי סרטן ומחלות ריאות אינם ממהרים להפשיל שרוולים כדי להוכיח את הנזקים הגדולים של עישון נרגילה. "כשמחפשים בגוגל מאמרים על נזקי סיגריות נתקלים בעשרות אלפי עבודות. כשמחפשים מה כתוב על נזקי הנרגילה נתקלים במספר קטן של עבודות", אומר ד"ר חכים, שיחד עם פרופ' לאה בנטור, מנהלת יחידת ריאות ילדים במאייר, לקח על עצמו לחקור, לברר ולהפיץ את הנזקים הלא מפורסמים האלה של עישון הנרגילה.
אז מה באמת מסתתר מאחורי מסך העשן הזה, או ליתר דיוק: אילו חומרים תמצאו בנרגילה?
ד"ר חכים משיב: "גחלים, הספוגים לא פעם בחומרי דלק רעילים, מונחים על ראש הנרגילה. בתוך הנרגילה ישנה תערובת בשם 'מועסל' שמכילה 30% טבק ו־70% דבש או פירות. התערובת מכילה ניקוטין ושלל חומרים קרצינוגניים (מסרטנים). הגחל מורכב מפסולת תעשייתית ומכיל כמות גבוהה של זפת, חד תחמוצת הפחמן וחומרים אחרים.
אנשים נוטים להאמין שהמים שדרכם עובר הניקוטין בדרך מסננים רעלים ושלכן הנרגילה עדיפה על סיגריה. אלא שלדברי ד"ר חכים זו עוד טעות שמוסיפה לדימוי התמים של הנרגילה. מחקרים שבדקו מה נשאר בגוף, הראו שהחומרים אכן מחלחלים לגוף. נמצא כי כמות חד תחמוצת הפחמן באוויר שיצאה מריאות מעשני הנרגילה הייתה גבוהה פי שישה לעומת מעשני הסיגריות, כמות הניקוטין הייתה שווה לעישון של שלוש סיגריות או יותר (תלוי בכמות המועסל ובקצב העישון), וכן נמצא כי בנרגילה יש חומרים מסוכנים הנמצאים בריכוזים עד פי 100 לעומת עישון סיגריות.
והחומרים הרעילים האלה כמובן אינם מסתפקים בלהגיע לדם ולריאות אלא מותירים שם עקבות. מחקרים אפידמיולוגיים שנערכו על מעשני נרגילה הראו שהם נוטים יותר לחלות בשורה של מחלות. כך לדוגמה, הסיכון של מעשני נרגילה לחלות בסרטן הריאה גדול פי שניים לעומת הלא מעשנים, וגם הסיכון לחלות במחלות נשימה כמו COPD ואסתמה גבוה בהרבה אצלם. כמו כן, הסיכון שלהם לחלות בלוקמיה עולה, והסיכון של נשים שמעשנות נרגילה בהיריון ללדת תינוקות קטנים גדול פי שניים, וגם הסיכון ללידה מוקדמת גבוה יותר. עישון נרגילה ידוע כיום גם כגורם לתסמונת מטבולית (עליית לחץ הדם, עודף משקל וסוכרת). בעישון נרגילה יש נזקים נוספים הקשורים לעובדה שהיא עוברת מפה לפה ובתוך כך מעבירה גם מחלות חיידקיות, ויראליות ופטרייתיות.

סכנה ברורה ומיידית
עד כאן מדובר על רשימת הנזקים המתרחשים בעקבות עישון קבוע. אבל כידוע, לא כולם מתרשמים מהסכנות שנובעות משימוש ממושך. יש אנשים, צעירים בפרט, שמאמינים שהעתיד הוא זמן שלעולם לא יגיע, ושאם משהו עושה לך טוב, תיהנה מההווה ותשכח מהכל. אלא שמחקר חדש של ד"ר חכים, ד"ר אליאס חילו, פרופ' בנטור ושותפיהם, שהתפרסם בכתב העת הרפואיChest , הוכיח שעישון נרגילה במשך חצי שעה בלבד מזיק ולעתים אף מסכן אתכם, לא כל שכן אם אתם בקבוצת סיכון למחלות לב.
"נתנו לאנשים מעל גיל 18 שנוהגים לעשן לשבת עם נרגילה אישית על מרפסת של בית", מתאר ד"ר חכים כיצד נערך המחקר. "ערכנו להם כמה בדיקות, ובהן בדיקות דם, לחץ דם, תפקודי ריאה ועוד, לפני שהחלו לעשן ואחרי חצי שעת עישון. מצאנו שההבדל בין ה'לפני' ל'אחרי' היה בולט. קודם כל, התחושה של המעשנים הורעה מאוד. אחרי העישון דיווחו האנשים על תחושות של היעדר יציבות, בחילה וכאבי ראש, ומדד התחושה הכללית שלהם בסולם 1־10 ירד באופן ניכר".
גם הבדיקות המגוונות שנלקחו מהמעשנים העידו שהעישון הזיק לבריאותם. לחץ הדם של המעשנים בניסוי עלה ב־10% בממוצע ואצל חלק מהמעשנים הגיע ל־190 על 110, שהוא לחץ דם שמעלה סיכון להתקף לב ולשבץ מוחי. קצב הנשימות וקצב הלב עלו משמעותית גם הם, אבל
המדד המשמעותי ביותר היה העלייה הדרמטית ברמת הקרבוקסיהמוגלובין (תרכובת יציבה של חמצן חד פחמני והמוגלובין) בקרב מעשני הנרגילה. "ההמוגלובין הוא זה שתפקידו להזרים את החמצן בדם. הוא למעשה ה'רכבת' של החמצן", מסביר ד"ר חכים. "כשנכנסת לדם כמות גדולה של פחמן חד חמצני הוא נקשר להמוגלובין ותופס את מקומו של החמצן. זה גורם לכך שהחמצן אינו יכול לנוע בגוף, ויש חוסר בחמצן ברקמות, במוח, בלב ובכל מקום בגוף.
"נמצא שלאחר חצי שעה של עישון באזור מאוורר עלתה רמת הקרבוקסיהמוגלובין של מעשני הנרגילה מממוצע של 1.5% לממוצע של 9.5%. כדי להבין את המשמעות של המספר הזה, צריך לזכור שאנשים ששאפו עשן כתוצאה משריפה ורמת הקברוקסיהמוגלובין שלהם מגיעה ל־25%, נשלחים לטיפול בתא לחץ כדי לשפר את העברת החמצן לרקמות. הממצאים המלמדים על הרמה הגבוהה שאליה מגיעים כבר אחרי חצי שעה של עישון במקום מאוורר, מרמזים על כך שייתכן שאנשים שמעשנים במשך כמה שעות במקום סגור, מגיעים לרמה הקרובה לזו של אנשים ששואפים עשן בעת שריפה, רמה שמהווה סיכון מיידי. וזה ההיבט שנבדק עכשיו במחקר בחדר סגור בראשות פרופ' לאה בנטור ופרופ ידידיה בנטור" .
כאמור, הממצאים האלה מרמזים על כך שעישון נרגילה עלול לגרום לסכנות מיידיות עבור המעשן. מלבד זאת הם מצביעים על דרכים שבהם עישון הנרגילה משפיע לטווח הרחוק. אחרי הכל, גם אצל אלה שלחץ הדם שלהם לא מימש את העלייה בסיכון לשבץ, עליות תכופות של לחץ הדם שוחקות את המערכת, מגבירות את התהליך הטרשתי ומגבירות את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
במילים פשוטות, בואו נקווה שהמסר של המחקר שנערך ברמב"ם ושל מחקרים נוספים ברחבי העולם ייקלט מהר, ושהאנושות לא תספיק להתמכר ולהתרחב להרגלי העישון החדשים האלה תחת חסות החזות התמימה של הנרגילה. כי כמו שהוכיחו הסיגריות, כשהאנושות מאמצת הרגלים, קשה לה מאוד להפסיק איתם, ולכן מוטב שלא להתחיל.

​סכנת הנרגילה: מה אומרים המספרים שנמצאו במחקרים
כמות חד תחמוצת הפחמן באוויר שיצאה מריאות מעשני הנרגילה גבוהה פי 6 לעומת מעשני הסיגריות
כמות הניקוטין שווה לעישון של 3 סיגריות לפחות
בנרגילה ישנם חומרים מסוכנים הנמצאים בריכוזים עד פי 100 לעומת עישון סיגריות
הסיכון של מעשני נרגילה לחלות בסרטן הריאה גדול פי 2 לעומת הלא מעשנים
הסיכון של נשים שמעשנות נרגילה בהיריון ללדת תינוקות קטנים גדול פי 2, וגם הסיכון ללידה מוקדמת גבוה יותר


​ייעוץ רפואי:
ד"ר פהד חכים, מומחה ברפואת ילדים וריאות ילדים, ביחידת ריאות ילדים, הקריה הרפואית רמב"ם
פרופ' לאה בנטור, מנהלת יחידת ריאות ילדים, הקריה הרפואית רמב"ם