התמודדות עם גודש בשדיים

התמודדות עם גודש בשדיים
 
אחרי הלידה, השדיים מתמלאים חלב ונהיים כבדים יותר. חלק גדול מהנשים יחוו כאבים בשדיים לאחר הלידה וקושי כזה או אחר בהנקה.
גודש בשדיים, סדקים מכאיבים בפטמה וקושי להסתגל להנקה - אלו נובעים, בדרך כלל, מאחיזה לא נכונה של התינוק את הפטמה. אם עדיין נמשך הגודש או חוזר על עצמו פעמים רבות, ו/או שיש פצעים או סדקים או כאבים בשד - כדאי לפנות ליועצת הנקה.


העצות הכלליות לגבי הפחתת הגודש בשדיים הן:

  • לשאוב מעט חלב מהשדיים, כאשר את חשה שהשד כבד מדי. זאת, כדי להקל על גופך וכדי להקל על התינוק, אשר מתקשה לינוק מהפטמה בזמן גודש.
  • עיסוי ידני של השד בתנועות סיבוביות לפני ההנקה מרכך את השד.
  • לא לדלג על ארוחת הנקה. אם את אינך ליד התינוק בזמן הארוחה, מומלץ לשאוב את החלב מהשד שאמור היה להזין את התינוק בזמן זה.
  • היניקות של תחילת הארוחה מפיקות בעיקר מים. רק לקראת סוף הארוחה, יוצא מהשד שומן. לאחר שהתינוק סיים לינוק את הארוחה מהשד האחד, מומלץ לתת לו לינוק מעט מהשד השני, כדי למנוע באחרון יצירת גודש. עצה זו נכונה במיוחד לתקופה הראשונה של ההנקה.
  • ניתן להשיג הקלה של הגודש על ידי הנחת רטיות קרות על השד. לפני ההנקה, כדאי להתקלח במים פושרים או לשכב.
  • כדי להקל על גודש ניתן להניח עלי כרוב קרים על החזה, מתחת לחזייה, למשך הלילה (לא על הפטמה). הכרוב סופח נוזלים, ובכך הוא מסייע בהפחתת הגודש. בשיטה זו יש להיזהר מפני ירידה בכמות החלב, שכן משתמשים בה גם כאשר האישה מעוניינת להפסיק לחלוטין להניק ולייבש את החלב שבשדיה.
  • יש נשים, שבנוסף לתופעות הנ"ל – גודש, סדקים בפטמה וקושי להסתגל להנקה - סובלות גם מדלקות בשדיים לאחר הלידה. לגבי דלקות מסוג זה יש להבדיל בין שני מצבים עיקריים: בימים הראשונים לאחר הלידה ייתכן גודש קשה מאוד בשדיים, העלול לגרום לחום. בדרך כלל, החום לא יעלה על 38 מעלות צלזיוס ואין צורך במתן אנטיביוטיקה. אבל לעיתים, יש דלקת בשדיים, המלווה בכאב מקומי ובחום, שבהחלט דורשת טיפול אנטיביוטי. דלקת זו נדירה בימים הראשונים לאחר הלידה, וסביר להניח שאם תתפתח - זה יקרה בבית בשלב מאוחר יותר.