הטיפול התזונתי במהלך טיפולי הקרנות

הטיפול התזונתי במהלך טיפולי הקרנות

אזורי הגוף המוקרנים בהם חלוקה מהירה של תאים, חשופים לפגיעה מרבית בעקבות הקרנה. כזו היא מערכת העיכול. כאשר חלק ממערכת העיכול מוקרן, ייתכנו תופעות לוואי שישפיעו על מצבו התזונתי של הילד.
הקרנות לאזור הראש והצוואר, או לבית החזה עלולות להשפיע על ריריות הפה, הלוע והוושט. ייתכנו יובש ופצעים בפה ההופכים את הלעיסה והבליעה לכואבים.
ייתכן גם שינוי בחושי הטעם והריח.
הקרנות לאזור הבטן עלולות לגרום לבחילות, הקאות, שלשולים והפרעה בספיגת אבות המזון ממערכת העיכול אל הדם.
כל התופעות הללו תורמות לתחושת חוסר תאבון כללית ואכילה מועטה, דווקא בתקופה שלתזונה חשיבות רבה להתאוששות מהטיפולים. חשוב בתקופה זו לעודד את הילד לאכול, תוך מציאת דרכים מתאימות להתמודדות עם תופעות הלוואי כפי שמוצע להלן:

איבוד תאבון:

  • להציע מזונות אהובים, בכמויות קטנות, לאורך כל היום.
  • לא להפעיל לחץ מכל סוג שהוא לאכילה.

בחילות:

  • לאכול לאט, כמויות קטנות, לאורך כל היום.
  • לאכול בחדר קריר, מאוורר, שאינו מדיף ריחות.
  • לשתות בכמויות קטנות ולעיתים תכופות, אך לא בזמן האוכל.
  • מאכלים קרים וקפואים מקלים על הבחילה.
  • מאכלים שאינם מתובלים, שמנוניים, ריחניים, מתקבלים טוב יותר.
  • במידת הצורך הרופא יכול לרשום תרופה נגד בחילה.

הקאות:

  • שכיבה בזוית כאשר הראש והכתפיים מוגבהים.
  • יש לשחרר בגדים לוחצים והדוקים.
  • חשוב להקפיד על שתייה בכמויות קטנות לעיתים תכופות למניעת איבוד נוזלים ומלחים.
  • במידת הצורך הרופא ירשום תרופה ומתן נוזלים דרך הוריד.

שלשולים:
שלשול מוגדר כצואה נוזלית מאוד, בתכיפות גבוהה. במצב זה הגוף מאבד נוזלים ולעיתים גם מזון אשר אינו נספג במערכת העיכול.

  • חשוב להקפיד על שתייה בכמויות קטנות לעיתים תכופות למניעת איבוד נוזלים ומלחים.
  • רצוי להימנע ממזונות עשירים בסוכר פשוט (משקאות ממותקים וחלב ניגר).
  • במידת הצורך הרופא והדיאטנית יקבעו מתן הזנה מיוחדת למצב זה.

דלקות חניכיים, פה וושט:

  • יש לתת מזון קל ללעיסה ובליעה, רצוי מזון מבושל היטב, מרוסק בבלנדר או נוזלי.
  • מזונות עם רוטב או שמכילים שומן קלים יותר לבליעה.
  • רצוי להגיש מזור פושר או קר.
  • מומלץ לשתות בקשית.
  • כדאי להימנע ממזונות חריפים, מלוחים או חמוצים וכן ממזונות קשים ויבשים כמו טוסטים.

פגיעה בחוש בטעם:

  • שתייה בזמן האוכל יכולה להפיג טעם רע.
  • משקאות ומזונות חמצמצים נסבלים היטב (בתנאי שהילד אינו סובל מפצעים בפה).
  • מאכלים קרים ופושרים נסבלים יותר מחמים.

יובש בפה:

  • מאכלים מתוקים וחמוצים (גם מציצת סוכרייה או לעיסת מסטיק), מעוררים הפרשת רוק.
  • רצוי להכין מזונות רכים עם הרבה רוטב.
  • מומלץ לשתות מעט תוך כדי אכילה כדי להקל על הבליעה.
  • תכשיר המהווה תחליף רוק יינתן על ידי הרופא במידת הצורך.

הצוות הרפואי עוקב אחר מצבו התזונתי של הילד במהלך הטיפולים ובמידת הצורך יינתן טיפול תזונתי אישי ע"י הדיאטנית.

נכתב ע"י נועה לייטרר