הרגלי תזונה נכונים, שמירה על משקל גוף מתאים, הקפדה על דיאטה דלת סוכר ופעילות גופנית סדירה, הינם חלק מהטיפול הכולל במחלת הסוכרת ולעיתים הטיפול היחיד.
הרגלי אכילה - מומלץ לאכול במרווחי זמן של כ- 3 שעות בין ארוחה לארוחה, ארוחות המאוזנות ברכיבי מזון שונים (כגון: פחמימות, חלבונים, שומנים, סיבים). התפריט היומי יתחלק ל- 3 ארוחות עיקריות (בוקר, צהרים, ערב) ו- 2-3 ארוחות ביניים קטנות ביניהן. אין לוותר או לדלג על ארוחה. כל ארוחה תכיל פחמימות מורכבות בכמות מבוקרת. רצוי לשלב צריכת פחמימות עם חלבונים, שומנים וסיבים.
מהן פחמימות?
פחמימות הוא שם כולל לסוכר או כל מזון שמתפרק לסוכר במערכת העיכול.
הפחמימות נמצאות בעיקר במזון מהצומח ובמוצרי חלב ניגר.
הפחמימות מתחלקות לפשוטות ומורכבות.
פחמימות פשוטות- יש להימנע מצריכת מזונות אלו
- סוכר לבן / חום / דבש / ריבה / פרוקטוז (סירופ תירס)
- כל המשקאות, כל המוצרים והתבשילים המכילים תוספת סוכר כגון: סוכר לבן או חום, דבש, ריבה, שוקולד, חלבה, עוגות, עוגיות וחטיפים ביתיים וקנויים.
- מוצרי חלב, גלידה, משקאות קלים ותוססים, משקאות ממותקים בסוכר.
- לפתנים, פודינג, ג'לי, פירות מסוכרים ועוד.
- משקאות אלכוהוליים וביחוד המתוקים כגון, יין מתוק קוקטיילים וליקרים.
פחמימות מורכבות - מותר לצרוך בהגבלה מזונות אלו, לפי תפריט מותאם אישית.
מזון מהצומח:
דגנים:חיטה וכל מוצריה, קמח, לחם, קרקרים, פיתות, מצות, לחמניות, כעכים, פתית, אטריות, קוסקוס, בורגול, גריסי פנינה, קינואה, טף, קורנפלקס, אורז, פיריכיות אורז, שיבולת שועל,פריכיות שיבולת שועל, תירס, קורנפלור, דברי מאפה ללא תוספת סוכר ועוד.
קטניות: עדשים, גרגירי חומוס, שעועית יבשה, סויה, אפונה, פולי סויה, פול, מאנג ועוד.
ירקות עמילניים: תפוח-אדמה, בטאטה, תירס, סלק, שורשים, בצל, כרישה עוד.
פירות: פירות מכילים פחמימות פשוטות ופחמימות מורכבות. לכן, יש להגביל את צריכתם במשך היום לפי המלצת הדיאטנית ובתפריט אישי. את הפירות יש לצרוך מנה אחת בכל פעם יש לזכור שמידת המתיקות אינה קובעת את כמות הפחמימות.1/2 כוס מיץ טבעי נחשבת מנת פרי. מותר לצרוך פירות יבשים בכמות המותרת ללא תוספת סוכר או סורביטול.
מוצרי חלב ניגר: חלב, ריוויון, יוגורט, אשל וכדומה.
חשיבות צריכת סיבים תזונתיים
לסיבים תזונתיים תפקיד חשוב בויסות קצב ספיגת סוכרים מהמעי לדם, השפעתם חיובית לאיזון רמת הגלוקוז בדם, והם חשובים גם לאיזון פעילות המעיים. לכן, כדי לשמור על רמת סוכר מאוזנת בדם, רצוי לצרוך כ- 30 גרם סיבים ליום.
סיבים מצויים באופן טבעי בדגנים מלאים, קטניות, אגוזים למיניהם, ירקות ופירות.
כמו כן יש מזונות עשירים בסיבים: גרנולה, דגני בוקר כגון פייבר 1, אול ברן, ברנפלקס, מיסלי.
המתקה בממתיק מלאכותי:
ניתן להשתמש בממתיקים מלאכותיים להמתקת משקאות ומזונות, לכן כדאי לעיין בתוויות של המוצר על מנת וודא באיזה ממתיק מדובר. הממתיקים מתחלקים:
ממתיקים ללא ערך קלורי, אינם מעלים את רמת הסוכר בדם: סאכרין, ציקלאמט, אספרטם, אסולפאם K , וסוכרלוז. ניתן לצרוך בכמות יומית סבירה.
ממתיקים בעלי ערך קלורי המעלים את רמת הסוכר בדם: סורביטול, מלטיטול, לקטיטול ועוד. ניתן לצרוך בכמות מבוקרת, רצוי בתאום עם הדיאטנית.
הנחיות כלליות:
בתכנון התפריט יש לקחת בחשבון את סוג התרופה/אינסולין הנצרך. צריך להקפיד ולקחת את התרופה בהתאם להוראות הרופא (לפני/אחרי האוכל). מעקב אחר רמות הסוכר בצום ושעתיים לאחר הארוחה, יעזור לאיזון טוב יותר של הסוכרת ותאפשר למנוע הופעת סיבוכים. כמו כן בדיקת דם HBA1C יכולה ללמד על רמת האיזון ב-3 החודשים האחרונים.
דף הדרכה זה הינו כללי, לקבלת מידע נוסף לשם הרכבת תפריט אישי מאוזן, יש לפנות לדיאטנית.
נכתב ע"י סימונה הרשקוביץ
נערך ע"י עופרי בנדריהם מנור