הנחיות תזונתיות בסוכרת הריונית

הנחיות תזונתיות בסוכרת הריונית

הרגלי תזונה נכונים, עליה במשקל בהתאם לעקומות והקפדה על פיזור קלורי ופחמימתי בין כל הארוחות במשך היום חיוניים להשגת תוצאות חיוביות בסוכרת הריונית.
לאחר האבחון של סכרת הריונית (הנעשה בדרך כלל בשבועות 26-22 להריון) יש לדאוג שרמות הסוכר תהיינה בגבולות הרצויים.
מטרה זו מושגת ע"י הקפדה על דיאטה בלבד או בשילוב עם טיפול באינסולין.

זמני ארוחות - אישה הרה סוכרתית צריכה לאכול ארוחות מסודרות ובשעות קבועות. התפריט היומי צריך התחלק ל- 6 ארוחות, 3 ארוחות עיקריות (בוקר, צהריים, ערב) ובנוסף, 3 ארוחות ביניים. אין לדלג או לוותר על ארוחה.
יש לפזר את המזונות המכילים פחמימות בין כל הארוחות ביום, לפי המלצת הדיאטנית.

יש להימנע מצריכת פחמימות פשוטות וכל המזונות והמשקאות שמכילים תוספת של סוכר, דבש, ריבה, שוקולד, חלבה, ממתיקים לסוגיהם , עוגות, עוגיות, מוצרי חלב ממותקים בסוכר, גלידה , משקאות קלים ותוססים, לפתנים, פירות מסוכרים , משקאות אלכוהוליים ממותקים כגון-שרי, ליקר, יין מתוק.

מזונות המכילים פחמימות מורכבות מותרים לצריכה עפ"י תפריט אישי.
לקבוצה זו שייכים: לחם, קרקרים, פיתות, מצות, לחמניות, פריכיות אורז, פתית, אטריות, פתיתים, תפו"א, שיבולת שועל, כוסמת, קינואה, תירס, גריסי פנינה, דגני בוקר לא מתוקים, בורגול, סולת, קוסקוס, חיטה, קורנפלור. קטניות כגון: עדשים חומוס, שעועית יבשה, פול, פולי סויה וכו'. דברי מאפה ללא תוספת סוכר.

ירקות לסוגיהם - אינם מוגבלים ומומלצים, פרט לגזר וסלק, שכמותם מוגבלת ל- 100 גר' בארוחה.
ירקות עשירים בפחמימות כגון בצל, כרישה, שומר, ארטישוק, שעועית ירוקה/צהובה (תרמילים), אפונה – יוגבלו בהתאם לשאר הפחמימות בארוחה.

פירות - מאחר ופירות מכילים כמות מסוימת של פחמימות פשוטות, מוגבלת צריכתם ל 4-2 מנות פרי ליום, לפי המלצות הדיאטנית. יש לזכור שמידת המתיקות של הפרי אינה בהכרח קובעת את כמות הפחמימות שבו.

סיבים - לסיבים תזונתיים יש תפקיד בויסות ספיגת סוכרים מהמעי לדם ובשמירת רמת הסוכר בדם. מקור הסיבים הוא מהצומח והם נמצאים בדגנים מלאים, לחם מחיטה מלאה, אורז מלא, תירס, קרקרים מעושרים בסיבים, ירקות ופירות בקליפתם, שיבולת שועל, קטניות וכו'.

מוצרי חלב - בתקופת ההיריון כמו בכל מהלך החיים חשוב לצרוך חלב ומוצריו. החלב עצמו מכיל סוכר הקרוי לקטוז ולכן רצוי לשלב אותו בארוחה לפי הנחיות הדיאטנית.

ממתיקים מלאכותיים: ניתן להשתמש בממתיקים כמו: סכרין, אספרטיים, אצוסולפם K וסוכלוז בכמות מוגבלת.

ממתיקים טבעיים: ניתן לצרוך בכמות מוגבלת בתיאום עם הדיאטנית.

נכתב ע"י סימונה הרשקוביץ
נערך ע"י עופרי בנדריהם-מנור