סוכרים תחליפי סוכר וממתיקים מלאכותיים

סוכרים תחליפי סוכר וממתיקים מלאכותיים

במוצרי המזון שאנו אוכלים נעשה שימוש בחומרים שונים ורבים הנותנים תחושת מתיקות.
חשוב להכיר אותם ולהבדיל ביניהם:

סוכרים טבעיים:
חומרי המתקה רגילים המופקים מקנה סוכר, סלק סוכר או עמילן תירס. מגיעים מהר (תוך מספר דקות) לזרם הדם וכך מעלים את רמות הסוכר בדם במהירות ולערכים גבוהים.
למטופלים בזריקות אינסולין רצוי להימנע ככל שניתן מצריכת סוכרים אלו.

שם

קלוריות

מתיקות בהשוואה לסוכר

תכונות

מקור

סוכר

יש

1

חומר ההמתקה הנפוץ סיותר. צבעו משתנה על פי רמת הזיקוק מחום ועד לב.

קנה סוכר,

סלק סוכר

גלוקוז (דקסטרוז)

יש

0.7

חומר המתקה רגיל המצוי בעיקר בשימוש תעשייתי.

עמילן תירס

פרוקטוז

יש

1.4

מתוק יותר מסוכר.

פירות, דבש

 

תחליפי סוכר טבעיים:
אלו ממתיקים המספקים קלוריות, מבוססים על פרוקטוז ו/או כהלים של סוכר אשר עוברים תהליכים מטבוליים בגוף שבסופם מעלים רמת הגלוקוז אך לאט יותר ובמידה פחותה.

שם

קלוריות

מתיקות בהשוואה לסוכר

תכונות

הגבלות

מקור

סורביטול

יש

0.5

סירופ או גבישים

ילד - 1/2 גר' לק"ג

מבוגר - עד 50 גר'

גלוקוז

מלטיטול

יש

0.7

סירופ או גבישים

עד 50 גר'

מלטוז

קסיליטול

יש

 

טוב לבישול ואפיה

עד 50 גר'

 

מניטול

יש

0.6

 

עד 10 גר'

פרוקטוז

לקטיטול

יש

0.4

אבקה גבישית

עד 60 גר'

לקטוז

אריתריטול

יש

0.5

נותן תחושת קרירות

 

גלוקוז

איזומלאט

יש

0.55

נותן תחושת קרירות

 

סוכרוז

מוצרים המכילים ממתיקים אלו אינם נחשבים חופשיים היות והם מכילים קלוריות ופחמימות.
צריכה מעל הכמות המוגבלת תגרום להפרעות במערכת העיכול כגון גזים ושלשולים.

ממתיקים מלאכותיים:
ממתיקים רבי עוצמה שאינם מכילים קלוריות ולא משפיעים על רמות הסוכר בדם.

שם

קלוריות

מתיקות בהשוואה לסוכר

תכונות

הגבלות

סכרין

אין

300

מצוי בנוזל, אבקה וטבליות. האבקה מכילה דקסטרוז וערך קלורי של שקית הוא 7 ק"ל.עמיד בחום. בעל טעם לוואי

2.5 מ"ג לק"ג

ציקלמאט

אין

30

עמיד בחום.ללא טעם לוואי

11 מ"ג לק"ג

אספריטיים

אין

180

לא עמיד בחום, מתפרק בטמפ' מעל 20 מעלות. כמעט ללא טעם לוואי.אסור לחולי פניל-קטונוריה

40 מ"ג לק"ג

אסולפאם-קיי

אין

200

עמיד בחום.בריכוזים גבוהים בעל טעם לוואי

9 מ"ג לק"ג

סוכלרוז

אין

700-400

עמיד בחום.טעמו כסוכר

ללא הגבלה

 

נכתב ע"י נועה לייטרר
נערך ע"י עופרי בנדריהם-מנור