הגדרה:
היפוגליקמיה - מצב בו רמת הסוכר בדם נמוכה מ – 50% מ"ג.
סימני ההיפוגליקמיה:
חולשה, רעד, חיוורון,דפיקות לב מהירות, הזעה קרה, רעב מוגבר, נימול סביב הפה, סחרחורת ובלבול, הפרעה בראיה, עצבנות וחרדה, בלבול, ישנוניות.
במצב של היפוגליקמיה יכולים להופיע חלק מהסימנים או כולם.
כאשר רמת הסוכר בדם יורדת מאוד הדבר עלול להיות מסוכן ולהגיע למצב של פרכוסים ואיבוד הכרה.
סיבות להופעת היפוגליקמיה:
- אכילת ארוחה קטנה מהרגיל
- דילוג או דחיית ארוחה
- חוסר התאמה בין זמני הזריקות והארוחות
- הזרקת מינון גבוה מדי של אינסולין
- ביצוע פעילות גופנית מאומצת ללא התאמת מינון האינסולין וכמות הפחמימות בארוחה
- שתית אלכוהול על קיבה ריקה
הטיפול המומלץ בהיפוגליקמיה:
1. כאשר רמת הסוכר יורדת מתחת ל- 60-70 מ"ג% (תלוי בגיל המטופל) יש לשתות או לאכול מנה המכילה 15 גרם סוכר כגון:
- 1/2 כוס של מיץ פרי או מיץ קל רגיל או משקה ממותק רגיל אחר או
- 1/2 כוס מים עם 3 כפיות סוכר או
- 3 כפיות דבש או
- טבליות או משקה או ג'ל המכילים 15 גרם גלוקוז
2. יש לבדוק את רמת הסוכר לאחר כ – 15 דקות. במידה ורמת הסוכר לא עלתה מעבר ל – 70 מ"ג% מומלץ לשתות או לאכול עוד מנה המכילה 15 גרם סוכר.
3. לאחר מכן חשוב לאכול ארוחה המכילה פחמימות מורכבות (כגון לחם, פסטה, אורז, תפו"א, וכו') על למנוע שוב ירידה של הסוכר.
4. האינסולין לארוחה שנאכלה לאחר אירוע היפוגליקמיה יינתן בסיום הארוחה במקום בתחילתה.
במידה והמטופל חסר הכרה או מפרכס אין לתת שתיה או מזון. יש להשתמש במזרק הגלוקגון!
שים לב: בזמן היפוגליקמיה חשוב להחזיר לגוף סוכר זמין באופן מיידי.
אכילה או שתייה המכילה סוכר (ללא תוספת שומן) מעלה את רמות הסוכר בדם תוך 10-15 דקות בלבד.
אכילה או שתייה המכילים שומן וחלבון בנוסף לסוכר כגון שוקולד, עוגה או גלידה תגרום לעליה ברמת הסוכר בדם תוך 30-90 דקות (או יותר - תלוי בכמות השומן במנה).
מזונות אלו אינם מומלצים לטיפול בהיפוגליקמיה.
המלצות למניעת היפוגליקמיה:
- הקפד על אכילת פחמימות מורכבות בכל הארוחות
- הקפד על התאמה בין זמני הזריקות והארוחות
- הקפד על התאמה בין מינון האינסולין לרמת הסוכר בדם (בזריקות) או בין מינון האינסולין לכמות הפחמימות בארוחה (במשאבה)
- הקפד על התאמת מינון האינסולין וכמות הפחמימות בארוחות לפני ביצוע פעילות גופנית
- בשתיית אלכוהול- הקפד לאכול ארוחה המכילה פחמימות מורכבות ושומן לפני שתיית האלכוהול. הכמות המותרת היא מנה אחת של אלכוהול.
הערה:
במצב בו יש חשש לאירוע היפוגליקמיה ואין מכשיר לבדיקת רמת הסוכר, מומלץ לטפל לפי ההמלצות להיפוגליקמיה.
נכתב ע"י מיכל רוזנברג