"אנחנו שומעים הרבה על ההתמודדות המאתגרת והאינטנסיבית של הצוות הרפואי והסיעודי בשל מחלקות עמוסות, משמרות קשות וארוכות, אלימות מילולית ופיזית וגורמים נוספים אשר הפכים את סביבת העבודה למקום מורכב", אומרת שגית זאבי, מנהלת המחלקה לעבודה סוציאלית ברמב"ם, "לאורך זמן הצוותים נשחקים וכשמדובר במטפלים, יש לזה השלכות מרחיקות לכת. המטפלים הם לב ליבה של העשייה בבית החולים ועל מנת שהמטופל יקבל מהם שירות מיטבי, מחובתנו לקדם את תחושת הרווחה והחוסן שלהם, להקשיב להם ולהעניק להם כלים להתמודדות עם גורמי השחיקה".
כאמור, ברמב"ם מפעילים מספר תכניות להתמודדות עם הבעיה, המתאימות לגורמים שונים בביה"ח ועושות שימוש בשיטות וטכניקות טיפול מגוונות. אחד הפרויקטים האחרונים שהחלו לפעול בביה"ח למתן מענה בנושא זה, הוא סדנה בת מספר מפגשים, עבור נציגים מסקטורים שונים בבית החולים, לפיתוח מודעות עצמית לתסמינים של לחץ כרוני ושחיקה ולהקניית כלים להתמודדות אפקטיבית עם חשיבה שלילית וביקורתיות, מצוקה וכעסים. המטרה בסדנאות הללו היא להביא להקלה, העלאת איכות החיים ופיתוח חוסן נפשי של העובדים, תוך שיתוף ותמיכה. בראש הסדנה שנפתחה עומדים עו"סית שגית זאבי, שכאמור מנהלת את המחלקה לעבודה סוציאלית בבית החולים ואיתי לוי, עו"ס קליני, שניהם פסיכותרפיסטים ומטפלים קוגניטיביים התנהגותיים.
"הקבוצות מהוות מקור תמיכה, אוזן קשבת ומאפשרות למשתתפים לשתף, לדבר על החוויות הרגשיות שלהם ולעבד אותן", מסבירה זאבי את המנגנון, "בשלב הראשון של הפרויקט, הוחלט להתמקד בסקטור המזכירות של בית החולים, במספר מחלקות שנבחרו כפיילוט, הנמצאות במוקדים בהם ההתמודדות היומיומית עם חולים היא קשה ומורכבת במיוחד".
תכנית נוספת הפועלת ברמב"ם עבור הצוותים המטפלים עושה שימוש בטכניקה של קבוצות דיון ותמיכה ומיועדת בעיקר לרופאים, אך גם למטפלים נוספים, כאשר ההתמקדות פה היא ביחסי מטפל-מטופל. המפגשים הללו, הנעשים בשיטה הקרויה שיטת באלינט, מתקיימים תחת הנחיית השירות הפסיכולוגי בביה"ח ורופאים מתחום בריאות הנפש, כאשר המדריכים מקנים למשתתפים כלים להתמודדות עם הלחץ והשחיקה במחלקות העמוסות והמאתגרות יותר בביה"ח. "הכלים בשיטה הזו מסייעים למשתתפים בהבנת התהליכים המשפיעים על הקשר בין המטפל והמטופל וההשפעה על הטיפול", מסבירה ליאת-רחל אריאל, מנהלת השירות הפסיכולוגי שמרכזת את הסדנאות הללו, "התוצאה היא הפחתת שחיקה והעלאת שביעות הרצון יחד עם שיפור באיכות הטיפול".
לצד הפלטפורמות הקבוצתיות, רמב"ם מציע לעובדיו גם את האפשרות לפנות באופן פרטני אל מרפאת הפרסונל ולקבל מענה למקרים אינדיבידואלים של התמודדות עם הלחץ בעבודה באמצעות מפגש עם פסיכולוג או לחילופין, להירשם לקורס במכללת "רמב"ם-ידע", מכללה הפועלת ברמב"ם ומספקת הכשרה וקידום מקצועיים במגוון רחב של נושאים לכלל עובדי המקצועות הרפואיים. בימים אלו נפתח במכללה קורס העוסק בחוסן נפשי לצוות הטיפולי ומתמקד בלימוד ושימוש בכלים מעשיים לצד מפגשי העשרה חווייתיים.
"בתקופה האחרונה מערכת הבריאות ספגה אבדן גדול, כאשר מספר רופאים לא עמדו בעומס המצוקה הנפשית והתאבדו", אומרת אריאל, ״אירועים מטלטלים אלה מפנים את תשומת ליבנו לתמונת מצב לא פשוטה של מערכת הבריאות ועובדיה, המתמודדים מזה שנים עם עומס הולך וגובר, התגברות לחצים מסוגים שונים, ביניהם אף אירועי אלימות. השיח הקבוע הוא על סבלם של המטופלים, אבל יש לזכור ולהבין כי גורלם של המטופלים והמטפלים כרוך זה בזה. מי מטפל במטפלים? חשוב ביותר לחזק את עובדי המערכת בכל דרך אפשרית, כדי שניתן יהיה להמשיך ולעמוד לצד המטופלים ולטפל בהם באופן מיטבי".