חדשות רמב"ם

מיזם חדש ברמב"ם: שילוב צוות סיעודי במרכז הארצי למידע בהרעלות מסייע בהפחתת מספר הפניות למיון

הקריה הרפואית רמב"ם
פורסם:

על רקע העומסים התכופים בחדרי המיון, בולטת יוזמה מעניינת לשילוב צוות סיעודי במתן ייעוץ בנושא הרעלות. אחיות ואחים אקדמאיים, עם רקע מקצועי בתחום רפואה דחופה וטיפול נמרץ, עוברים הכשרה ייעודית בטיפול בהרעלות, ומתגברים את רופאי המרכז הארצי למידע בהרעלות. בארה"ב, פעילות דומה מסייעת לחיסכון במשאבי הבריאות

בתמונה: חזית הקריה הרפואית רמב"ם.

צילום: עופר גולן, דוברות רמב"ם.​בתמונה: חזית הקריה הרפואית רמב"ם. צילום: עופר גולן, דוברות רמב"ם.​

בתום פיילוט שהחל לפני למעלה משנה, צוות סיעודי מיומן שולב בפעילות המרכז הארצי למידע בהרעלות הממוקם במרכז רפואי רמב"ם. החידוש, שמבוסס על המודל האמריקאי, מיועד להרחיב את שירות המרכז ולהנגיש אותו לציבור הרחב.

בשנת 2013 המרכז הארצי למידע בהרעלות טיפל בכ- 31,000 מקרים, כמחציתם קשורים בילדים מתחת לגיל 6. במהלך שנת 2014, עלה מספר הפניות למרכז בכ-25% לעומת 2013. כ-75% מהפניות אל המרכז מגיעות מהציבור הרחב, רובן מביתו של הנפגע. מדובר בתמורה משמעותית בתפקוד המרכז, אם לוקחים בחשבון שלפני כ- 30 שנה, רק 10% מהפניות שהגיעו למרכז מקורן היה בציבור הרחב, ואילו היתר הגיעו מגורמים מקצועיים. מבחינת בריאות הציבור יש למגמה הזו משמעות חיובית, והיא דומה למצב במרכזי ההרעלות בארה"ב.

במרכז פועל צוות יועצים הכולל רופאים מומחים ברפואה פנימית, רפואת ילדים ופרמקולוגיה קלינית, אשר עברו הכשרה נרחבת בטוקסיקולוגיה קלינית. אלו אמונים על כלל הפניות המגיעות אל המרכז הארצי, ותפקידם לנתח את הפניות ולייעץ ע"ס מידע רפואי עדכני ובצורה מושכלת כיצד יש לטפל בנפגעים.

בתמיכת משרד הבריאות ובסיועו, החל לפני כשנה פיילוט ובמסגרתו התווספו לצוות המרכז אחיות ואחים אקדמאיים מיומנים, בעלי תואר שני והכשרה על-בסיסית ברפואה דחופה ובטיפול נמרץ, אשר הוכשרו ע"י רופאי המרכז הארצי למידע בהרעלות בייעוץ לנפגעי הרעלות.

מודל זה, אשר מיושם בהצלחה רבה בצפון אמריקה, משלב למעשה אחיות ואחים אשר עברו הכשרה עיונית ומעשית בטוקסיקולוגיה קלינית. מטרת היוזמה היא לסייע בקיצור זמן המתנה, בשיפור הייעוץ הקליני, ובהרחבת שיתופי הפעולה עם ארגונים שונים (למשל 'בטרם' אשר מהווה ארגון מקצועי, הפועל למניעת היפגעות ילדים ולקידום וניהול הבטיחות של ילדי ישראל).
"יש לציין שהייעוץ המקצועי בהרעלות תורם ומסייע לטיפול מושכל ומוקדם אשר מקטין את הפניות למחלקות לרפואה דחופה, בדיקות, טיפולים ואשפוזים מיותרים", מסביר פרופ' ידידיה בנטור, מנהל המרכז הארצי למידע בהרעלות, "פעילות מרכזי ההרעלות בעולם המערבי נמצאה כבעלת עלות-תועלת גבוהה, וכגורם המסייע לחיסכון במשאבי הבריאות. בשנת 2014 האחיות והאחים טיפלו בכ-35% מהפניות, 96% מהן היו מהציבור, וברובן ניתן היה למנוע הפניה של הפונים למחלקה לרפואה דחופה (מיון)".

לדבריו של סרגיי אלטונין, אח במחלקה לטיפול נמרץ כללי הנמנה על הצוות הסיעודי שלוקח חלק במיזם, ישנם תרחישים רבים שבהם צוות הרופאים והצוות הסיעודי מונעים פניה מיותרת לחדר מיון, ומסייעים לפונה כבר במהלך השיחה: "כאשר מתקבלת שיחה במרכז, התפקיד שלנו הוא להעריך את המצב, בהתבסס על הידע והניסיון שלנו", מסביר אלטונין. "אנחנו יודעים לשאול את השאלות הנכונות, לסרוק מאגרי מידע טוקסיקולוגים ולהפעיל שיקול דעת קליני במתן הייעוץ. בהתאם למידע המתקבל מהפונה, כולל תשובות לשאלות ספציפיות שלנו, נוכל לומר לפונים אם עליהם לצפות לתופעות לוואי כאלה או אחרות, אם יש להם ממה לחשוש או שהם יכול להיות רגועים, וכמובן האם עליהם להתפנות באופן מידי למיון. העזרה שהפונים מקבלים דרך המרכז מצמצמת באופן משמעותי את כמות הפניות למיון ולמרפאות, ונעשית בשיתוף פעולה מלא עם רופאי המרכז ובגיבויים".

לקראת חג הפסח והחופש הגדול, המרכז הארצי למידע בהרעלות ברמב"ם נכנס "לכוננות ספיגה". בכל שנה, במהלך תקופות אלה ישנה עליה בכמות התאונות הביתיות, כמו גם במקרי ההכשות והעקיצות – כל אלו נכנסים תחת יריעת עבודתו של המרכז. איריס לבדוב, אף היא אחות במחלקה לטיפול נמרץ כללי וחברה בצוות, מספרת כי נוכח העלייה בכמות הפניות בתקופה הזו חיוניותו של המיזם מורגשת יותר: "שתיית חומרי ניקוי וחשיפה לכימיקלים הנמצאים בהישג יד, טעויות במינוני תרופות שכיחות שניתנות לילדים, ילדים שבולעים תרופות בטעות, ועוד ועוד. זו רק רשימה חלקית של הדברים שקורים בבתים רבים בישראל, כאשר הילדים נמצאים מחוץ למסגרת הלימודית. אנחנו כאן כדי להרגיע את ההורים וללוות אותם בתהליך ההתמודדות עם אחד התרחישים הכי מפחידים שהם יכולים להיתקל בהם. בהסתמך על הנתונים שאנו מקבלים מהם, אנחנו מעריכים את הסיכון, נותנים המלצות לעזרה ראשונה בעת הצורך, או בהפניה לגורם מטפל, ומדריכים אותם כיצד להמשיך ולעקוב אחרי מצב הילד. התוצאה נעה בין הורים רגועים ששולטים בסיטואציה לא פשוטה, ועד הצלת חיים".

המרכז הארצי למידע בהרעלות ברמב"ם, בניהולו של פרופ' ידידיה בנטור, הוא גוף של משרד הבריאות, אשר הוקם בשנת 1964. המרכז הוא היחידי בישראל אשר נותן שירות ייעוץ מקצועי למערכת הבריאות ולציבור הרחב בכל הקשור להרעלות מתרופות, כימיקלים, בעלי חיים וצמחים רעילים, והוא פועל 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע. רופאי המרכז נותנים גם ייעוץ לנשים בהריון ונשים מניקות בכל הקשור לחשיפה לתרופות, לכימיקלים ולרעלים אחרים. בימים אלה נפתחה במרכז מרפאה הנותנת שירות ייעוץ לנשים בהריון או מיניקות הנחשפות לתרופות, זאת בנוסף לשירות הטלפוני הניתן בנושא זה. בנוסף, המרכז פעיל בהיערכות לאומית למקרה של הרעלה המונית, מסייע לגופים לאומיים ועוסק בהוראה ובמחקר.

בכל חשיפה או חשד לחשיפה לחומר רעיל מומלץ לפנות לסיוע רפואי או למרכז הארצי למידע בהרעלות, מרכז רפואי רמב"ם, בטלפון 04-7771900.