חדשות רמב"ם

שלוש שנים אחרי הביקורת שעוררה סערה, ה"לנסט" מקדיש גיליון מיוחד לישראל

הקריה הרפואית רמב"ם
פורסם:

לפני שלוש שנים פרסם ה"לנסט", אחד המגזינים הרפואיים היוקרתיים בעולם, מכתב ביקורת נגד ישראל במהלך מבצע ׳צוק איתן׳. המכתב עורר סערה כלל עולמית. ביוזמה של הנהלת רמב"ם הוזמן אז עורך המגזין לביקור בישראל. השבוע נסגר מעגל, כאשר המגזין הוציא גיליון נושא המוקדש למערכת הבריאות הישראלית, על הישגיה והאתגרים העומדים בפניה. עורך כתב העת: אין מקום לחרם כמו ה-BDS על רופאים וחוקרים ישראליים

בתמונה: פרופ' ריצארד הורטון, 
עורך ה"לנסט" בכינוס שנערך הבוקר ברמב"ם.
צילום: פיוטר פליטר.בתמונה: פרופ' ריצארד הורטון, עורך ה"לנסט" בכינוס שנערך הבוקר ברמב"ם. צילום: פיוטר פליטר.

הלנסט (THE LANCET) אחד מכתבי העת המובילים והוותיקים ביותר בעולם בתחום הרפואה והבריאות מקדיש גיליון מיוחד למערכת הבריאות בישראל. מדובר בסגירת מעגל: במהלך מבצע ׳צוק איתן׳ בעזה, בקיץ 2014 העיתון פרסם מכתב בשם "Open Letter to the People of Gaza". המאמר, שמתח ביקורת על מדיניות ישראל עורר ויכוח עז בעולם האקדמי והרפואי. כולל קריאה של רופאים וחוקרים להחרים את כתב העת המכובד. בשיא הסערה, הזמינו פרופ׳ קרל סקורצקי, מנהל פיתוח הרפואה והמחקר בבית החולים רמב״ם בחיפה ופרופ' רפי ביאר מנהל בית החולים את פרופ' ריצ'רד הורטון, עורך הלנסט לביקור בישראל כדי שייחשף למציאות הישראלית בכלל ולמערכת הבריאות בפרט. פרופ' מרק קלרפילד מאוניברסיטת בן גוריון התגייס גם הוא למשימה. תוך כדי הביקור התגבשה החלטה להקדיש גיליון מיוחד של הלנסט למערכת הבריאות בישראל. גיליון זה התפרסם אתמול (יום ב', ה-8.5) והוצג לראשונה בתל אביב.

הבוקר הגיע פרופ' הורטון לרמב"ם, כדי לקחת חלק בכינוס מדעי המציג את עיקרי הפרסומים המופיעים בגיליון הנושא. בכינוס לקחו חלק בכירים מרמב"ם, וכן ממוסדות רפואיים ואקדמיים נוספים בארץ, כמו גם פרופ' ארנון אפק, משנה מנכ"ל משרד הבריאות. ההשקה תצוין גם במפגשים מדעיים שיתקיימו בהמשך השבוע בנצרת ובאר-שבע, וכן נשיא המדינה יארח את חברי המערכת ובראשם פרופ' הורטון בביתו בירושלים.

לגיליון המיוחד של הלנסט חברו 3 גופים עיקריים: מרכז רפואי רמב״ם, אוניברסיטת בן-גוריון והמכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות בריאות, שסייעו לגיליון לצאת לאור. העורכים הראשיים של הגיליון המיוחד הם פרופ׳ מרק קלרפילד מאוניברסיטת בן גוריון, פרופ׳ זאהר עזאם מרמב״ם, ופרופ׳ אורלי מנור מהמכון הלאומי לחקר מדיניות בריאות. רופאים וחוקרים של מערכת הבריאות בישראל נענו להצעה וכתבו סדרה של עשרה מאמרים על מגוון היבטים של מערכת הבריאות הישראלית. פרופ׳ הורטון חתום על המאמר המסכם בשיתוף פעולה עם פרופ׳ קרל סקורצקי.

הלנסט מציג: מערכת הבריאות הישראלית – הישגים לצד אי שוויון
במאמר הסיכום של הגיליון החתום באופן ייחודי על ידי פרופ׳ הורטון בעצמו בשיתוף פרופ׳ קרל סקורצקי, נאמר ״המטרה הייתה להעריך את הצלחתה של ישראל בתחום הבריאות והתמודדותה עם האתגרים הייחודים שעמדו ועומדים בפניה. ניסינו להפוך את האפיזודה המצערת שקרתה למנוף בונה וחיובי שיוביל להכרה ביתרונותיה של ישראל לבריאות הגלובלית. אנו מקווים שגיליון מיוחד זה, לא רק שישפר את הבריאות ואת השוויון בבריאות בתוך ישראל, ובין ישראל לבין שכנותיה, אלא אף ישמש כפלטפורמה למעורבות גדולה יותר של רופאים וחוקרים ישראלים בנושאים של בריאות גלובלית״.

״התכוונו להראות באמצעות הגיליון מיוחד זה שרפואה ומחקר יכולים להיות גשר להבנה טובה יותר ולשיתוף פעולה בין עמים. המחויבות העתידית שלנו היא להמשך עבודה משותפת עם עמיתנו הישראלים והפלשתינים כדי להציע את היבט אחד של היסודות לשלום וצדק״, מוסיף הורטון.

בגיליון יש התייחסות למעמדה של ישראל בעולם ״קיים תת ייצוג בולט של מומחים ישראליים בפורומים החשובים של בריאות ורפואה בזירה הגלובלית, וכתוצאה מכך ישראל אינה יכולה לתרום כפי שהיא יכולה, להתפתחות הבינלאומית בתחום. הבידוד של ישראל והפיכתה למטרה על ידי גופי האו״ם בתחומים שאינם קשורים לבריאות מובילה להחמצת הזדמנויות לתרומתה של ישראל לארגון הבריאות העולמי (WHO) ולבריאות הגלובלית.

״האנומליה שמובילה לכך שישראל אינה יכולה לקחת חלק בפעילות של סניף מזה״ת של ארגון הבריאות העולמי היא מטרידה. במיוחד לאור האתגרים האזוריים המשותפים למדינות החברות בו כדוגמת התמודדות עם מחלות מדבקות ומגיפות, השפעות סביבתיות כמו זיהום, תזונה ונושאים נוספים״.

הקריאה של פרופ' הורטון, מהמומחים המובילים בעולם בתחום הרפואה הציבורית, לשלב יותר רופאים ישראלים בזירה העולמית, כולל במוסדות האו"ם, כדי לנצל את היתרונות של הרפואה הישראלית, באה כמשב רוח רענן על רקע ניסיונות חוזרים ונשנים להטיל חרם על הרפואה והמחקר הישראלים. בימים בהם ישראל מותקפת בעולם ויוזמות לחרמות על המדע הישראלי הופכות נפוצות, שינוי מוצהר זה במדיניות של הלנסט הוא הישג חסר תקדים.

מאמרי הגיליון עוסקים, בין היתר בטיפול בתי החולים הישראלים בפצועים הסורים, שיתופי פעולה על רקע טיפול רפואי בין ישראל לרשות הפלסטינית וכן את מודל מערכת הבריאות הציבורית וסל התרופות, אשר הובילו לשיפור ניכר במצב ביאותה של האוכלוסייה כולה. לצד התשבחות להן זוכה מערכת הבריאות בישראל, מציג הגיליון סוגיות והמלצות לצמצום פערים בתחום העוני בקרב ילדים, נתוני תחלואה גבוהים בסרטן השד בקרב מדינות ה-OECD, התייחסות לשיעור ההטרדות המיניות והאלימות כנגד נשים, הגבוה ב-10% ממדינות אחרות ב-OECD, ופערים בשוויון בבריאות בין מגזרים באוכלוסייה, בעיקר המגזר הערבי והבדואי אך גם בקרב היהודים החרדים והפריפריה הגיאוגרפית בישראל. הבדלים אלה מוסברים בחלקם בהבדלים בין תרבויות, אך כחלק מהמלצות הגיליון נכתב כי על המדינה להקדיש משאבים לטפל בפערים אלה.

"בריאות בישראל" - זהו שמו של הגיליון החגיגי.
לחצו כאן כדי לקריאת הגיליון המקוון של הלנסט