לראשונה בצפון: רמב"ם חונך מרפאה חדשה לטיפול בהצרויות בעורקי הצוואר ומניעת שבץ מוחי, הפועלת במסגרת מכון שבץ מוח וקוגניציה בביה"ח. מדובר במצב רפואי רווח, אשר על פי ההערכות גורם לכ-15% ממקרי האירועים המוחיים.
במסגרת המרפאה החדשה ניתן לקבל הערכה ע"י נוירולוג ווסקולארי, טיפול תרופתי אינטנסיבי מותאם אישית, וכן הערכת הצורך להתערבות וטיפול בהיצרות. המרפאה פועלת בשיתוף עם המחלקה לכירורגיה כלי דם והיחידה לנוירורדיולוגיה פולשנית (צנתורי מוח) במרכז הרפואי. "אני רואה צורך וחשיבות רבה במרפאה ייעודית לאזור הצפון לטיפול בהצרויות בעורקי הצוואר ומניעת שבץ מוחי", אומר פרופ' דוד טנה, מנהל מכון שבץ מוח וקוגניציה ברמב"ם, המשמש גם כיו"ר האיגוד הנוירולוגי בישראל, "זהו שירות מניעתי חשוב אשר יכול להשפיע על בריאותם של רבים, למנוע נכות ולהציל חיים".
עורקי התרדמה (קרוטיס) הינם שני עורקים מרכזיים שעוברים בצוואר ומספקים דם למוח. היצרות בעורקים הללו נפוצה באזור ההתפצלות של עורקי התרדמה, במיוחד בקרב אלו עם סיפור משפחתי של מחלות כלי דם, רמת כולסטרול ושומן גבוהה בדם, יתר לחץ דם, סוכרת, השמנה, חוסר פעילות גופנית ומחלת כליה כרונית.
ההיצרות בעורקי הקרוטיס נגרמת בשל טרשת עורקים, מצב שבו שוקעים חומרים כמו שומני דם עתירי כולסטרול ותאי דלקת ופסולת תאית בדפנות העורק, אשר גורמים עם הזמן להיווצרות פלאק (רובד טרשתי) ההולך ומצר את חלל העורק.
היצרות שקטה, כזו שלא באה לידי ביטוי, בעורקי התרדמה הינה היצרות שלמעשה לא גרמה לאירוע או מיני אירוע מוחי. אולם, חלקיקים שעל גבי הרובד הטרשתי עלולים להינתק לזרם הדם, לחסום כלי דם מוחי ולגרום לאירוע מוחי. למעשה, כ-15% מהאירועים המוחיים מיוחסים להיצרויות בינוניות או קשות בעורקי התרדמה הפנימיים בצוואר.
הטיפול בהיצרות קשה בעורק התרדמה נעשה על ידי הסרת הרובד הטרשתי מעורק התרדמה בניתוח . אפשרות חלופית הוא צנתור והתקנת תומכן (סטנט) בעורק הקרוטיס המוצר.
לצד הפתרונות הכירורגיים, בשנים האחרונות חלו פריצות דרך חשובות בטיפול תרופתי אינטנסיבי מותאם אישית להפחתה יעילה של שומני הדם ובפרט רמות LDL כולסטרול ("הכולסטרול הרע"), לאיזון הסוכרת, יתר לחץ דם וטיפול בנוגדי צימות טסיות.
מפצחים את הטיפול: רמב"ם משתתף במחקר בינלאומי יוקרתי למניעת אירועים מוחיים
בתוך כך, רמב"ם הינו בית החולים היחידי בצפון אשר משתתף במחקר בין-לאומי חשוב ויוקרתי מטעם ארגון הבריאות האמריקאי (NIH) ומאיו קליניק (Mayo Clinic). המחקר עוסק בהשוואה בין תוכנית של איזון וניהול רפואי תרופתי אינטנסיבי לבין טיפול רפואי אינטנסיבי, בשילוב ניתוח הסרת הרובד הטרשתי מעורקי התרדמה. מטרת המחקר למצוא את הדרך היעילה והבטוחה ביותר למניעת אירועים מוחיים בקרב אוכלוסיות הסיכון.
לדבריו של פרופ' טנה, העיסוק במחקר בתחום הוא לא רק זכות אלא חובה: "כרופאים העובדים במרכז רפואי מוביל אנחנו מחויבים לבריאות הציבור, לא רק ברמה הקלינית אלא גם בתחום המחקר. זהו חלק מהחזון והפרקטיקה של רמב"ם. להבין את המנגנונים ואת הטיפול המיטבי במחלות שאנו מטפלים בהם ביום, יום. שיתוף הפעולה שאנו מקיימים כעת עם הגורמים המובילים בארה"ב במסגרת מחקר חשוב ויוקרתי יכול להניב פריצת דרך טיפולית ולהוות בשורה למיליוני אנשים".