לפני כשנתיים נחנך בית החולים "רות" לילדים בקמפוס הקריה הרפואית רמב"ם. עם פתיחת המבנה עברו בזו אחר זו כל מחלקות הילדים מן המבנה הישן ע"ש "מאייר", ששימש את ילדי הצפון במשך עשרות שנים, אל בית החולים החדיש והמשוכלל מסוגו שקיים כיום בישראל. השבוע הסתיים אכלוסו של ביה"ח "רות" עם מעברן של מחלקות ילדים ב' ו-א' אל משכנן החדש בקומות 5 ו-4 בהתאמה.
העברת שתי המחלקות האחרונות למבנה החדש הצריכה הכנה לוגיסטית מורכבת מצד צוות מערך השינוע, ההנדסה וצוות המחלקת, כאשר הילדים המאושפזים הועברו בזה אחר זה, לפי מצבם הרפואי, על גבי מיטות האשפוז, כיסאות גלגלים או ברגל כשהם מלווים בצוות הסיעוד. עם הגעתם אל חדרי האשפוז החדשים, המתינו לילדי המחלקות דובונים מקסימים, אשר נתפרו ביד על ידי ידידת רמב"ם, הגב' אנה סט אמנאט מלוס אנג'לס, ארה"ב, אשר הכינה אותם כמתנה במיוחד עבור ילדי ישראל.
מחלקת ילדים א', אשר עברה אל קומת האגם בביה"ח "רות", מטפלת בילדים הסובלים מבעיות פנימיות ו/או כרוניות, לרבות טיפולים בתחום רפואת ילדים כללית. תחומי הפעילות העיקריים של המחלקה הינם: סוכרת נעורים, הפרעות שינה, נוירולוגיה ושיקום נוירולוגי, מחלות זיהומיות ומחלות דרכי עיכול. המחלקה מהווה את המרכז הגדול בצפון הארץ, בתחום סוכרת מסוג 1 והשמנה בילדים, ואת המרכז המוביל בצפון בנושא הפרעות שינה והרטבת לילה בילדים, ומניעת מוות בעריסה בקבוצות סיכון. את ניהול המחלקה מובילים פרופ' נעים שחאדה והאחות האחראית אירית אלישע.
מחלקת ילדים ב', אשר עברה אל קומת היער בביה"ח "רות", מטפלת בכל מגוון המחלות בתחום הרפואה הפנימית של ילדים, הן החריפות והן הכרוניות. הטיפול במסגרת המחלקה כולל אבחון וטיפול במחלות מפרקים, מחלות מטבוליות, מחלות גסטרואנטרולוגיות ומחלות מתבגרים. במסגרת אשפוזי יום של המחלקה, ניתנים טיפולים בתרופות ביולוגיות למחלות ילדים ספציפיות. המחלקה מעורבת במספר מחקרים מובילים בתחומה, ביניהם; ניסיונות בשיטות אבחון וטיפול חדשים בקדחת ים תיכונית, אבחון וטיפול באוסטיאופורוזיס בילדים, טיפולים חדשים בדלקת מפרקים של גיל הילדות ועוד. את ניהול המחלקה מובילות פרופ' ריבה בריק והאחות האחראית אנה לוינזון/
לדבריה של פרופ' מרים בן-הרוש, מנהלת ביה"ח "רות" לילדים, זוהי תחילתה של תקופה חדשה עבור ילדי הצפון: "בית החולים "רות" מגלם בתוכו תפיסת טיפול אחרת. מתקדמת יותר, שרואה את צרכי המטופל ומשפחתו מעל הכל", היא מסבירה, "הדבר בא לידי ביטוי בכל פן שקיים בביה"ח החדש, ולנו, כרופאים, אין ספק שלסביבה שמקיפה את הילד יש השפעה גדולה על תהליך ההחלמה".
עולם שלם. מרכז רפואי אחד. הנתונים שמאחורי "רות"
מבנה בית החולים החדש, בית החולים רות רפפורט לילדים, משתרע על פני שטח של 18,000 מטר רבוע, כמעט פי שלושה משטחו של בית החולים הישן לילדים ע"ש מאייר, שפעל עשרות שנים ברמב"ם. מחלקות ביה"ח נבנו על פי הסטנדרטים הגבוהים והמתקדמים ביותר, עם חדרי אשפוז מרווחים, שטחי פנאי גדולים במחלקות, עבור מאושפזים ובני משפחתם, כיתות לימוד מושקעות ועוד.
ביה"ח "רות" הוא בן תשע קומות והוא כולל מיון ילדים מתקדם, פגייה, טיפול נמרץ. יחידה אורתופדית, נורו-כירורגיה, מחלקה כירורגית ויחידה קרדיולוגית, יחידה נפרולוגית הכוללת יחידת דיאליזה, מערך המטו-אונקולוגי הכולל יחידת השתלות מח עצם, מרפאות חוץ, חדרי טיפולים וריפוי בעיסוק, יחידת גסטרולוגיה, פסיכיאטריה, ריאות, אנדוקרינולוגיה, ילידת נוירולוגיה, מחלות מטבוליות ושתי מחלקות אשפוז לילדים (א' ו-ב').
כזכור, ביה"ח "רות" נולד במהלך מלחמת לבנון השנייה, אז הודיעו בני הזוג ברוך ורות רפפורט, למנהל רמב"ם, פרופ' רפי ביאר, כי החליטו לתרום סכום כסף לטובת בנייתו של הפרויקט. כחלק מתפיסת המוכנות לשעת חירום, שלושת הקומות הראשונות של בית החולים "רות", נבנו כשטח ממוגן מפני לחימה קונבנציונאלית ולא קונבנציונאלית, והן מתפרשות על פני 3,500 מ"ר.
כל קומה מקומות בית החולים רות רפפורט לילדים, מעוצבת באופן שונה, בהשראת נוף כלשהו, כאשר מטרת המבנה היא להעמיד את הילד והטיפול בו, במרכז. כחלק מתפיסה זו, אשר מאחוריה עומדת הגב' רות רפפורט, הוקם בביה"ח החדש בית הקולנוע ע"ש גרדינגר, המיועד להכיל 100 ילדים ומלווים, ובו מתקיימים הקרנות בכורה לסרטים, הצגות, הפעלות וכד'. המשכה של הקומה הוא חלל גבוה ורחב (אטריום) שכשליש ממנו מיועד למשחקים אינטראקטיביים לילדים, במסגרת שלוחת מדעטק, חיפה. חלל דומה ממוקם בקומת מרפאות חוץ (קומה 3) ובו משחקייה צבעונית הכוללת מתקני שעשוע, משחקי חשיבה ומשחקי מחשב.
אז איך זה לעבור לבית חולים חדש? צפו