חדשות רמב"ם

חודש המודעות לסרטן הריאה ברמב"ם

תאריך פרסום: 17/11/2021 10:30

העמותה הישראלית לסרטן ריאה והקריה הרפואית רמב"ם מציינים בימים אלו את חודש המודעות לסרטן ריאה והקימו דוכן הסברה ומידע במרכז האונקולוגי ע"ש יוסף פישמן שבקריה הרפואית רמב"ם

קרדיט: דוברות הקריה הרפואית רמב"םקרדיט: דוברות הקריה הרפואית רמב"ם

בימים אלו מציינים ברחבי העולם את חודש המודעות לסרטן ריאה. מדובר בסוג סרטן הקטלני ביותר מבין כל מחלות הסרטן וחולים רבים סובלים מסטיגמה שלילית, מפני שבמרבית המקרים (כ-80%) התחלואה נגרמת כתוצאה מעישון.
העמותה יחד עם צוות המרכז האונקולוגי הקימה בקריה הרפואית רמב"ם עמדה, מתוך מטרה להגביר את המודעות לגילוי מוקדם של התסמינים ולעודד את אוכלוסיית היעד לבצע סקר סרטן, דבר שעשוי להציל את חייהם. במהלך הפעילות הוקם דוכן ובו נמסרו עלוני מידע במספר שפות, מגנטים, שיחה עם נציגי העמותה ומתנדביה, שחלקם החלים מהמחלה ומתנדב לסייע בהסברה.

בכל שנה מתגלים בישראל כ-2,400 חולים חדשים עם סרטן ריאה. שני שליש מהחולים מתגלים בשלב מתקדם כשהמחלה גרורתית. פעמים רבות הגידול מתפתח בתוך הריאה וכל עוד הוא לא מגיע למעטפת של הריאות, לא יופיעו סימפטומים. הרבה מאוד חולים מגיעים לרופא רק בשלב מאוד מתקדם של המחלה שלהם. החולים פונים לטיפול לאחר שהשיעול שלהם החמיר, שהופיעה ליחה דמית או כשהם ירדו במשקל. כדי להגדיל את ההישרדות של החולים עם סרטן ריאה, צריך גם לשפר את הטיפולים בשלב שהמחלה מפושטת, וגם לפעול על מנת להביא לגילוי מוקדם שלה.

בנוסף, בימים אלו מתקיימת ועדה של משרד הבריאות לבחינת יישום בדיקה לאבחון מוקדם של סרטן הריאה בישראל. את היוזמה הובילה העמותה הישראלית לסרטן ריאה והיא שותפה בדיונים של משרד הבריאות. לפני  מספר שנים פותחה בדיקה שמטרתה לאתר בשלב מוקדם את סרטן הריאה. הבדיקה מתבצעת באמצעות צילום סי-טי (CT) במינון קרינה נמוכה, אותה יש לעבור אחת לשנה. הבדיקה מיועדת לאוכלוסייה בסיכון גבוה לחלות בסרטן ריאה – אנשים בגילאים 55-74 שעישנו במשך שלושים שנה קופסה אחת ביום או יותר או במשך חמש עשרה שנה שתי קופסות ביום. הבדיקה מיועדת גם לאנשים מעשנים בפועל וגם לכאלו שהפסיקו לעשן ובתנאי שלא חלפו חמש עשרה שנה מאז שנגמלו. בדיקת הסקר לאיתור מוקדם מאפשרת לזהות נגעים בריאות שיכולים להיות שפירים ולא מסוכנים או נגעים סרטניים.

ד"ר אלונה זר, מנהלת אונקולוגיה רפואית באגף האונקולוגי בקריה הרפואית רמב"ם: "אנחנו שמחים לארח את חברי העמותה הישראלית לסרטן ריאה כאן היום, לפעילות במסגרת חודש המודעות לסרטן ריאה. לחודש המודעות מספר מטרות – להדגיש ולקדם את האבחון המוקדם ובדיקות הסקר במעשנים, לעודד הפסקת עישון, ובמקביל גם לתמוך בחולים המתמודדים עם גידולי ריאה מתקדמים ומשפחותיהם. כאן, במרכז האונקולוגי ע"ש פישמן בקריה הרפואית רמב"ם פועלת מרפאת גידולי בית חזה הגדולה בצפון, עם מאות מטופלים חדשים מדי שנה. סרטן ריאה לצערנו מאובחן בשלבים מתקדמים במטופלים רבים, מה שהופך את הטיפול בו למורכב ומאתגר. לכן בחרנו להקים מרכז רב תחומי לגידולי בית חזה שכולל תחת קורת גג אחת אונקולוגיה רפואית, קרינה, כירורגית בית חזה ורפואת ריאות, ובמקביל גם עבודה סוציאלית, תזונה, רפואת כאב, פיזיותרפיה ומחקרים קליניים. כך ניתן לתת מענה מקיף ומקצועי למטופלים, לקבל החלטות בזמן אמת, ולאפשר מעטפת כוללנית שחוסכת בירוקרטיה.

ד"ר שני שילה, מייסדת ומנהלת העמותה הישראלית לסרטן ריאה: "אנו שמחים על שיתוף הפעולה עם הקריה הרפואית רמב"ם ומודים להם על האירוח. למרבה הצער סרטן הריאה הוא עדין מחלת הסרטן הקטלנית ביותר ורוב החולים מתגלים בשלב מאוחר. חשוב לזכור כשהשיעול מחמיר מאוד, כשיש ליחה דמית, וכשיש ירידה במשקל חשוב לפנות במהירות לרופא המשפחה. לאוכלוסיות בסיכון מומלץ ללכת ולבצע את בדיקת סקר שנתית לאיתור מוקדם ובכך להציל חיים".

ניתן ליצור קשר טלפוני עם מוקד המרפאה האונקולוגית במספר: 04-7776400
כתובת המייל המחלקתי: [email protected]

 
בנובמבר 2021 הוקם במכון ריאות רמב"ם מרכז לאבחון מהיר של סרטן הריאה, ובו מומחים מדיסציפלינות שונות נותנים מענה מהיר ומקצועי למטופלים עם חשד לסרטן הריאה. האבחון הראשוני  הקריטי מושלם תוך שבועיים לכל היותר והמטופל מופנה להמשך טיפול.