חדשות רמב"ם

בני נוער ערבים יסייעו בהעלאת המודעות ל-HIV במגזר

תאריך פרסום: 30/11/2016

בשנים האחרונות נרשמת מגמת עלייה במספר ההדבקות החדשות בנגיף ה-HIV בקרב אוכלוסיות שאינן משתייכות לקבוצות הסיכון. אחת הבעיות הגדולות שנובעות מהמגמה הזו היא שככל הנראה אנשים רבים בישראל אינם נוטים לבצע בדיקת איידס ולמעשה חיים עם הנגיף ללא ידיעתם. ​

בתמונה: צוות מארגני יום העיון והשותפים 
ליוזמת סדנאות ההסברה בקרב התלמידים. 
צילום: פיוטר פליטר.בתמונה: צוות מארגני יום העיון והשותפים ליוזמת סדנאות ההסברה בקרב התלמידים. צילום: פיוטר פליטר.

אחת האוכלוסיות הממעטות לבצע בדיקות לגילוי הנגיף בארץ, היא האוכלוסייה הערבית, וכך במקרה של הדבקות בקרב בני המגזר, במקרים רבים, ניתן לאבחן את המחלה רק בשלבים מאוד מתקדמים שלה.

יוזמה שמקיים הוועד למלחמה באיידס, בשת"פ עם משרד החינוך והקריה הרפואית רמב"ם, הובילה לכך שבשנה האחרונה כ-400 תלמידי כיתות י"א ו-י"ב, כולם לומדים במגמות מערכות הבריאות בתיכונים שונים באזור הצפון, עברו סדנאות הסברה בנושא התנהגות מינית אחראית ומניעת הדבקות ב-HIV/איידס ומחלות מין, במטרה לקדם מודעות בנושא בקרב סביבת המגורים שלהם.

"מדובר בתלמידים המשתייכים לפרויקט מגמות הבריאות שרמב"ם מלווה מזה שנים", מסבירה שלומית קציר, האחראית לנושא מטעם רמב"ם, "הסדנאות מועברות על ידי הוועד בהצלחה מזה שנים רבות, אך זו הפעם הראשונה שאנו מכוונים למגזר הערבי. זו גישה אחרת לגמרי. הסדנאות עברו התאמה והן מועברות ע"י עובדת סוציאלית דוברת ערבית שמכשירה את התלמידים. אנו גאים בתוצאות ומצפים מהתלמידים לעמוד במשימה בהצלחה".

בתחילת השבוע הפעילות החינוכית הגיעה לשיא, כאשר רמב"ם אירח מאות תלמידים מ-12 בתי ספר, כולם שותפים לפרויקט החשוב, במסגרת יום עיון שעסק בנושא. תחת הכותרת "נוער מוביל שינוי", השתתפו ביום העיון ראשי ערים וגורמים בכירים במשרד החינוך, הוועד למלחמה באיידס ורמב"ם. את יום העיון הנחה השחקן נורמן עיסא.

מרצי יום העיון הציגו בפני התלמידים את חשיבות הצורך בהעלאת המודעות למחלה בקרב המגזר, דרכים להפצת הידע בתחום, ומידע רפואי חשוב על מחלת האיידס. התלמידים גם נחשפו לסיפורו של נשא HIV, המטופל ברמב"ם, ששיתף את הקהל בהתמודדותו עם המחלה.

"בישראל של 2016 ישנן עדיין סטיגמות רבות על מחלת האיידס, כאשר בקרב המגזר הערבי ישנה בעיה גדולה עוד יותר מאשר בקרב האוכלוסייה היהודית", מציינת ד"ר מרגלית לורבר, מנהלת היחידה למחלות אוטואימוניות ברמב"ם ושותפה לפרויקט, "מדובר בקושי שבגללו רוב חולי האיידס הערבים שמגיעים לרמב"ם, נמצאים בשלבי תחלואה מתקדמים וכשאפשרויות הטיפול מוגבלות. איידס היא מחלה שכבר לא מתים ממנה ואנחנו כאן כדי למנוע את התופעה הזו גם בקרב המגזר הערבי".