מחקר ברמב"ם בודק האם לסגר יש השלכות על התפקוד המיני
החדשות הרעות: מדינת ישראל תהיה, ככל הנראה, תחת סגר כללי למשך מספר שבועות.
החדשות הטובות: על פי מחקר ברמב"ם, כנראה שנזכה בעוד כמה חודשים לגל "בייבי בום.
במשך מספר שבועות בחודשי מרץ-מאי השנה, שהו אזרחי ישראל בסגר כחלק מהתמודדות עם הגל הראשון של וירוס קורונה בארץ. בין השבתת המשק, הבידוד החברתי, החרדות והפחדים שהתלוו לאי וודאות, הריחוק החברתי והילדים שהיו בבית, נראה שלשגרה החדשה יש השלכות רבות ושונות על החיים של כולנו. חלק מהן נוגעות דווקא לחדר המיטות...
מחקר שנערך במערך ההיריון והלידה של רמב"ם, מתפרסם כעת וסוקר את השלכות הסגר הקודם על חיי המין של הישראלים. מדובר במחקר ראשוני אשר התמקד בקבוצת זוגות שהפכו לאחרונה להורים בפעם הראשונה, זאת אחרי שחוו לידה נרתיקית רגילה, ללא כל סיבוכים או התערבות. במחקר לקחו חלק 67 נבדקים והוא בוצע, כאמור, במהלך תקופת הסגר הראשון, כאשר תושבי ישראל שהו בבתיהם מתוקף צו הממשלה. יש לציין כי יותר ממחצית הנבדקים ( 56.4%) שהו במהלך הסגר בתקופת בידוד, יחד עם בני הזוג.
המחקר נעשה באמצעות סקר ASEX הבודק ומדרג קריטריונים שונים בתפקוד המיני. בין הנשאלים נכללו בני שני המינים – 38 נשים ו-29 גברים. בין הקריטריונים שנבדקו בסקר: חשק מיני, גירוי, יכולת להגיע לסיפוק מיני ועוד. הנבדקים יכלו לדרג כל קריטריון בציון של 1-6, כאשר הציון הכללי יכול לנוע בין 5-30. ככל שהציון שהוענק בסקר גבוה יותר, כך גדול חוסר שביעות הרצון מהתפקוד המיני. נבדק/ת שדירגו את עצמם או את בן/בת הזוג בתוצאה העולה על 19 נקודות נחשבו למי שסובלים מבעיה בתפקוד המיני.
חזרה לתפקוד מיני אחרי לידה ראשונה הוא שלב משמעותי בחיי המין של זוגות רבים, כאשר לעניין מתלווים חששות ואתגרים. "עם פרוץ מגפת הקורונה ותקופת הסגר הראשון אל בתי אב רבים בישראל נכנסו לא מעט אלמנטים של לחץ לא שגרתי", מסבירה דר' אולה גוטצייט ממערך ההיריון והלידה של רמב"ם, אשר הובילה את המחקר, "מתח, חרדה, דיכאון, אי וודאות כלכלית, חשש מהנגיף הלא מוכר והשלכותיו, והיעדר פרטיות עקב העובדה שרבים היו בבתים יחד עם הילדים. לאור כל אלה רצינו לבדוק מה השלכות הסגר על החזרה לשגרת יחסי מין בקרב אותם זוגות, מעבר לגורמים המשפיעים שבשגרה".
החוקרים העריכו כי התרחיש הקיצוני שהביא איתו וירוס הקורונה ותקופת הסגר יבואו לידי ביטוי בדיווח על בעיות בתפקוד המיני ובחיי המין של הזוגות, אך להפתעתם התוצאות הראו מציאות שונה לגמרי: "העברנו את הסקר פעמיים. הנבדקים נשאלו פעם אחת על חיי המין שלהם לפני תחילת הסגר ובפעם השנייה על חיי המין שלהם כחודשיים אחרי הסגר", אומרת דר' גוטצייט, "על פי הנתונים שעלו מתשובות המשתתפים, באופן חציוני (הנשים העניקו ציון כולל של 13 והגברים ציון של 11בשני סקרי ה- ASEX), לסגר לא היתה השפעה על התפקוד המיני שלהם. כלומר, לא היה שינוי מהותי בין שני הדיווחים במרבית המקרים. גם הדיווחים בין שני בני המינים היו די דומים בציון, כלומר – שביעות הרצון הייתה דומה".
המחקר, שלו שותפים גם פרופ' זאב וינר, מנהל מערך ההיריון והלידה של רמב"ם, פרופ' ליאור לבנשטיין, מנהל יחידת נשים וגינקו-אורולוגיה, דר' דקלה בן צבי, דר' גלי לוי ודר' רועי אילוז – שלושתם רופאים מתמחים במערך וכן דר' דניאלה מזור, עו"סית ומטפלת מינית מאונ' חיפה, סוקר למעשה בפעם הראשונה את שאלת התפקוד המיני תחת תנאי סגר בעקבות וירוס קורונה.
למרות שמדובר בעבודה מחקרית ראשונה הסוקרת קבוצה קטנה יחסית, הוא מצביע על תופעה מעניינת: "התשובות שאנחנו מציעים לתוצאות המפתיעות קשורות בעיקר לעובדה שמדובר בזוגות עם תא משפחתי קטן יחסית ואינטימי. שני הורים וילד אחד. כזה שככל הנראה יש בו פחות הפרעות ויותר מוטיבציה לאינטימיות", מסכמת דר' גוטצייט, "אנחנו ממשיכים לעקוב אחרי הנתונים ומחקרים נוספים סביב סוגיית התפקוד המיני אחרי לידה ראשונה בתנאים כאלה ואחרים מתקיימים כעת ברמב"ם. ככל שנבין את תמונת המצב טוב יותר, כך נוכל לתת למטופלות שלנו ובני הזוג שלהם מענה מיטבי ואיכות חיים בחזרה לשגרה שאחרי הלידה".