חדשות רמב"ם

פינוי דרמתי לרמב"ם הציל את חייו של נער פלסטיני מחברון

תאריך פרסום: 05/08/2015

באישון הלילה יצא אמבולנס מרמב"ם אל מזרח ירושלים, ועליו צוות מנתחים וטכנאים רפואיים. המשימה: לטפל בנער בן 18, שמתנדנד בין חיים למוות ונזקק למכשיר ה"אקמו". על רקע אירועי הסופ"ש והמתיחות בין ישראל לפלסטינים, ברמב"ם מאושפז כעת הנער שחייו נצלו הודות לשיתוף פעולה בין הצדדים

בתמונה: הנער ומשמאלו פרופ' משנה גיל בולוטין, 
ד"ר צבי אדלר וצוות הסיעוד במחלקת ניתוחי לב ברמב"ם. 
צילום: פיוטר פליטר.בתמונה: הנער ומשמאלו פרופ' משנה גיל בולוטין, ד"ר צבי אדלר וצוות הסיעוד במחלקת ניתוחי לב ברמב"ם. צילום: פיוטר פליטר.

כשמוחמד ג'עברי, בן 18 מחברון, התבשר שעבר את כל מבחני הבגרות שלו וסיים את לימודי התיכון, הוא עשה מה שכל בני גילו היו עושים – יצא לחגוג. אולם החגיגות הסתיימו במהירות באסון. יחד עם חבריו, נסע ג'עברי ברחובות העיר, כשפלג גופו העליון מחוץ לחלון הרכב. באחד הסיבובים שעשה נהג הרכב, נמחץ הנער בין הרכב לקיר אחד הבתים והובהל לביה"ח בחברון, כשמצבו מוגדר קשה.

בביה"ח נכנס ג'עברי לניתוח דחוף, כדי לטפל בפציעות הפנימיות הרבות מהן הוא סובל. לאחר שהרופאים הצליחו לייצב את מצבו, הועבר ג'עברי למחלקת טיפול נמרץ בביה"ח אוגוסטה ויקטוריה במזרח ירושלים, כשהוא מורדם ומונשם במשך כמה ימים. ג'עברי הצליח להיגמל מההנשמה והחל להתאושש, אך זמן קצר לאחר מכן חלה שוב הידרדרות במצבו. מבדיקת הצוות הרפואי עלה כי בעקבות פגיעות התאונה, שתי ריאותיו של הנער ניזוקו משמעותית ולא ניתן היה להנשים אותו שוב. במקביל מצבו הלך והדרדר, אך אפשרויות הטיפול בו היו מוגבלות.

בשלב זה החליט ד"ר עבד אל־ראוף בייה, מנהל מחלקת ט.נ באוגוסטה ויקטוריה ליצור קשר עם ד"ר צבי אדלר, רופא בכיר במחלקת ניתוחי לב ברמב"ם. כמה שבועות לפני כן, הגיע צוות רמב"ם לבית החולים בירושלים, כדי לחבר מטופל שהיה מאושפז שם למכשיר ה"אקמו" (ECMO), המסוגל לתמוך בתפקודי הלב והריאות לפרק זמן של כמה ימים, ולאפשר למטופל להתאושש. בעקבות הניסיון הזה, ד"ר בייה חשב כי ה"אקמו" יוכל להעניק גם לנער בן ה-18 את הסיכוי שהוא זקוק לו.

אחרי השלמת הבירור הרפואי וסגירת קצות בירוקרטיים, ניתן האישור ובלילה שבין שישי לשבת יצא אמבולנס מרמב"ם אל מזרח ירושלים, ועליו מכשיר ה"אקמו" והצוות הרפואי שמתפעל אותו. על חברי הצוות נמנו ד"ר צבי אדלר, מנתח לב בכיר ומי שעומד בראש הצוות, ד"ר צבי פלד, מתמחה במחלקה, רמי הייזלר, ראש צוות טכנאי מכונת לב ריאה במחלקה ויעקב קסברי, אף הוא טכנאי מכונת לב ריאה. עם הגעתם אל בית החולים, חיברו חברי הצוות מרמב"ם את הנער אל מכשיר ה"אקמו" ולאחר מכן, בעודו מחובר אל המכשיר, הועבר הנער להמשך טיפול בבית החולים בחיפה. ימים ספורים לאחר הגעתו לרמב"ם, החל ג'עברי להראות שוב סימני התאוששות, ולבסוף חזר להכרתו והחל לתקשר עם משפחתו והצוות הרפואי. "מצבו של הנער לא היה פשוט כשהוא הגיע לרמב"ם", משחזר ד"ר אדלר, "הוא סבל מפגיעות רבות וההנשמה הפכה יותר ויותר אגרסיבית עבורו. הנער בפירוש התנדנד בין חיים למוות, אך מכשיר האקמו אפשר לריאות שלו לנוח ונתן לגוף שלו את ההזדמנות להתאושש".

אחרי קצת יותר משבועיים של אשפוז ביחידה לטיפול נמרץ לב ברמב"ם, הנער מיועד לשוב להמשך טיפול בביה"ח במזרח ירושלים, כאשר הוא יצא מכלל סכנה לחייו. "בשל גילו הצעיר, אנו צופים שהוא יחזור בסופו של דבר לחיי שגרה", אומר פרופ' משנה גיל בולוטין, מנהל מחלקת ניתוחי לב ברמב"ם, "הוא יצטרך לעבור עוד כמה ניתוחים לטיפול בנזקי התאונה, אך אנחנו בהחלט אופטימיים באשר לעתידו".

כאמור, מכשיר האקמו הינו סוג של מכונת לב – ריאה, אותה ניתן להפעיל לפרק זמן ממושך. במכשיר נעשה שימוש במקרים ספציפיים, וברובם קיצוניים, כאשר יש צורך לתת לליבו של החולה, או לריאותיו, זמן החלמה לצורך התאוששות. בישראל ישנם כמה מכשירי אקמו בודדים, הניתנים להעברה ממרכז רפואי למשנהו, לפי הצורך. מחלקת ניתוחי לב ברמב"ם פועלת בשיתוף פעולה עם בתי חולים שונים בארץ, ומסייעת באמצעות צוות רפואי ייעודי למטופלים הזקוקים לטיפול במכשיר.