אחרי איסור מכירת טבק ברמב"ם, ולצד קמפיין שיווקי רחב היקף, בבית החולים לא נרגעים ומסמנים מטרה: רמב"ם נקי מעישון וממעשנים. אחד הכלים העיקרים למימוש החזון הוא הפקח העירוני שקונס מאות מעשנים שלא כחוק, במאות שקלים. ראו, הוזהרתם
היום, יום ג', ה-31.5, מציינים בעולם "יום ללא עישון". בקריה הרפואית רמב"ם שמו למטרה להפוך את בית החולים לנקי ממעשנים, ובשנים האחרונות נקטו במספר מהלכים לקידום הנושא, אחד מהם העסקת פקח עירוני הקונס מעשנים שלא כחוק בשטח בית החולים. בתוך ארבע שנים, מאז החלו ביוזמה, חלה עליה של 685% ברישום דוחות למעשנים שלא כחוק בשטח בית החולים. רישום הדוח גורר קנס כספי בסכום של 1,000 ₪, במטרה להרתיע את העוברים על החוק ולמגר את תופעת העישון בביה"ח. בשנת 2012 עמד מספר דוחות העישון שנתנו ברמב"ם על 70. ב-2015, עלה כבר מספרם לכ-490. מדובר בעליה של מאות אחוזים, מגמה אשר ככל הנראה תמשיך, לפי נתוני ינואר-מאי לשנה זו.
הנושא החשוב, והשלכותיו הבריאותיות, עמדו במרכזה של הועידה המדעית שהתכנסה הבוקר ברמב"ם, והוקדשה לנושא הלב. בפתח דבריו ציין פרופ' רפי ביאר, מנהל רמב"ם וקרדיולוג בהכשרתו, כי רפואת הלב נותנת תוצאות בישראל, אף יותר מאשר בארה״ב: "בעשור האחרון חלה ירידה בתמותה ממחלות לב", אמר, "ממחלה שהתמותה ממנה הייתה גבוהה בהרבה ממחלת הסרטן, התמותה ממחלות לב צנחה בחדות. הרבה מזה קשור לטכנולוגיות חדשות ושיטות טיפול חדשניות, אך יש לנו עוד עבודה בנושא של חינוך לאורח חיים בריא ורפואה מונעת".
כבר בתחילת שנת 2012 נקט רמב"ם בצעד יוצא דופן, כאשר הנהלת בית החולים החליטה לאסור על מכירת סיגריות ומוצרי טבק בשטח בית החולים, זאת כחלק מהמאבק בתופעת העישון בשטח המרכז הרפואי. בכך, רמב"ם הפך לבית החולים הראשון בישראל שבו לא ניתן לרכוש סיגריות. מדובר בהחלטה רבת משמעות, שכן עם מימוש ההחלטה, רמב"ם וויתר במודע על הכנסה שנתית ממכירת סיגריות שנאמדת במאות אלפי שקלים.
מאז ועד היום רמב"ם נלחם בדרכים שונות בתופעת העישון והמעשנים בביה"ח, ונוקט באמצעים שונים כדי לצמצם את התופעה עד כמה שניתן. בנוסף לאיסור הגורף, השקיעו ברמב"ם מאמצים רבים בהקמת פינות עישון באזורים מוגדרים ובהצבת שילוט הסברה ברחבי ביה"ח אודות איסור העישון בתוך המבנים הציבוריים של בית החולים, ועד למרחק של 10 מטרים מפתחי המבנים - שם העשן מפריע במיוחד.
כאמור, במסגרת המאבק במעשנים בביה"ח והפיכתו לנקי מעישון, רמב"ם מעסיק פקח עירוני ייעודי, שתפקידו לקנוס את אלו המעשנים (מבקרים, מאושפזים, וסגל בית החולים) במקומות האסורים. רמב"ם הוא אחד מבתי החולים היחידיים שבהם מוצב פקח כזה, אשר קונס בממוצע מידי חודש כ-40 עוברים על החוק. את פעילותו של הפקח מגבים מתנדבים מבין עובדי בית החולים, שמסייעים לו לאכוף את החוק.
פעילות נוספת אותה מקדם רמב"ם, היא סדנאות להפסקת עישון עבור עובדי ביה"ח. את הסדנאות מנחה מדריך שהוסמך למטרה זו, ועד כה היוזמה הניבה אחוזי הצלחה גבוהים בגמילה מעישון בקרב משתתפיה. בנוסף, מקיים רמב"ם פעולות שיווק וימי עיון להעלאת המודעות לנושא בקרב עובדי בית החולים. את הפעילות להפחתת העישון בתחום בית החולים מלווה קמפיין הסברה של מחלקת השיווק של רמב"ם, אשר מציבה במקומות בולטים בביה"ח חומרי הסברה על איסור העישון, כמו גם על הנזקים מעישון.
"אנחנו נוקטים כאן עמדה ברורה נגד עישון והשלכותיו", אומר פרופ' ביאר, "חרטנו על דגלנו חינוך לבריאות. שמנו לנו למטרה להפוך את רמב"ם לחף מעישון ומעשנים ואנחנו מקדמים אל המטרות הללו בכל הכוח. בכל יום אנו נתקלים במחלקות ובמרפאות בתוצאות הנוראות של העישון. זאת האחריות שלנו לצאת עם אמירה ברורה נגד התופעה ולהילחם בה בכל האמצעים העומדים לרשותנו".