מצילים חיים באפריקה: משלחת עליה נמנים חברי הצוות הבכיר במיון הילדים של ביה"ח "רות" ברמב"ם, שבה לאחרונה מנקורו, קניה, שם קיימו הנציגים הישראלים קורס החייאה מתקדמת בילדים (APLS) לצוותי רפואה וסיעוד מקומיים. הקורס, שנמשך כמה ימים וכלל הרצאות, תרגול, סימולציות והדרכה פרטנית, התקיים בתיווכה וביוזמתה של פרופ' רותי מרגלית, האחראית על תחום הרפואה הגלובלית בטכניון.
"בעבר קיימנו קורסים דומים ברומניה שנחלו הצלחה גדולה", מספר פרופ' איתי שביט, מנהל מלר"ד ילדים ברמב"ם ומי שעמד בראש המשלחת הרפואית, "כשקיבלנו את ההצעה להעביר את הקורס באפריקה לא היססנו לרגע. זה נראה לנו כמו הזדמנות נהדרת לשתף ידע ומיומנויות חשובות ולסייע בהצלת חיים במקומות שבהם זקוקים לנו יותר מהכל". אל פרופ' שביט הצטרפו ד"ר הדס לוין כנעני, רופאה בכירה במיון ורוית אידלמן, אחות אחראית במחלקה, אשר יצאו אל קניה כשהם מביאים איתם ציוד רפואי, בובות סימולציה יקרות ומכשור רפואי לצרכי הכשרת הצוותים המקומיים.
את הימים הראשונים של שהותם בבית החולים האוניברסיטאי בנקורו בילה צוות רמב"ם בצפייה. הם בדקו את המצב הקיים, את הידע והיכולות של הצוותים השונים ואת הכלים העומדים לרשותם. "הדבר מאוד חשוב כדי להבין מול מה אנחנו עומדים", אמר פרופ' שביט, "ברגע שהבנו מה הפערים והיכן צריך להשים את הדגש, שיננו את תוכנית הקורס והתאמנו אותה לצרכים של הצוותים שאותם הדרכנו. זה היה אתגר לא פשוט".
בית החולים המרכזי בנקורו מוגדר כבית חולים על, כזה הנחשב לפי הסטנדרטים המקומיים כמקבילו של רמב"ם בישראל, אולם בפועל הדמיון בין שני המוסדות לא קיים: "בעיניים ישראליות קשה לדמיין איך ניתן להעניק רפואה מיטבית למטופלים בביה"ח", משחזר פרופ' שביט, "התשתיות ישנות או לא קיימות, יש מחסור גדול בציוד רפואי בסיסי, תרופות וכוח אדם. רופאים כמעט לא קיימים ואת מרבית העבודה עושות האחיות. בקורס שהעברנו הבינו הצוותים בפעם הראשונה שניתן לתרגל החייאה על בובות מבלי לגרום נזק למטופלים עצמם. זאת סיטואציה מוזרה, אבל אנחנו באנו במטרה לשפר את המצב".
צוות רמב"ם לימד את הרופאים והאחיות בנקורו הכל מהכל: משפת החייאה, דרך ניהול מקרה, חלוקת עבודה וקצב עבודה, דרך שיטות החייאה בסיסיות ומתקדמות, שימוש במכשור שהצוותים הכירו וכזה שלא נתקלו בו בעבר ועד ניטור הלימוד, הפקת לקחים ודרכים לשיפור עתידי. "ההיענות והסקרנות שלהם הייתה מדהימה", מספרת אידלמן, "בהתחלה הם היו הססנים ונבוכים, אבל מרגע לרגע ראינו איך הם נרתמים למשימה, לומדים את השיטות והשלבים ומשתפרים באופן מגמתי. מכיוון שהפערים גדולים גם האתגר גדול, אבל באותה המידה היה מרגש לראות את המהירות שבה גם השינויים נעשו וכמה קל לחולל שינוי".
בתום שהותם בקניה, מספר צוות רמב"ם כי הם מאוד מרוצים מהתוצאות שהושגו בפרק זמן כה קצר. "התוכנית היא להמשיך בהכשרות הללו גם באפריקה על בסיס קבוע ולהגיע לכל מקום שבו אנחנו והניסיון שלנו יכולים לסייע", הם מסכמים.
משימה בלתי אפשרית? צוות רמב"ם בקניה. צפו: https://www.youtube.com/watch?v=VSUfc9IWJYY
צילום ועריכה: נתנאל אייזיק, דוברות רמב"ם.