חדשות רמב"ם

משואה לתקומה: הסיפור על גנן בית הקברות בגרמניה, שהפך לגנן רמב"ם עם קום המדינה

תאריך פרסום: 14/04/2015

עם קום המדינה, הפך רמב"ם, בית החולים הגדול בצפון, מבית חולים בריטי לבית חולים ממשלתי ישראלי. באותם השנים, רבים מעובדי בית החולים היו פליטים שהגיעו מאירופה וביקשו לבנות לעצמם חיים חדשים בארץ. ביניהם היה גם פיליפ צ'רנוביצקי, אשר נולד לא רחוק מאושוויץ, והצליח לברוח מהמלחמה, שריד אחרון למשפחתו, ולעלות לארץ.

בתמונה: צוות בית החולים ופיליפ צ'רנוביצקי (שני מימין)
ברמב"ם. צולם בראשית שנות ה-50. 
צילום: ארכיון רמב"ם.בתמונה: צוות בית החולים ופיליפ צ'רנוביצקי (שני מימין) ברמב"ם. צולם בראשית שנות ה-50. צילום: ארכיון רמב"ם.

באירופה עבד צ'רנוביצקי כגנן בבית קברות, לא רחוק מגבול גרמניה-שוויץ, עבודה ששימשה אותו כאן בארץ, כאשר החל לעבוד כגנן בבית החולים הממשלתי רמב"ם בשנים 1949-1956. לאחרונה החליט בנו הצעיר של פיליפ, גיורא צ'רנוביצקי, בן 71 מחיפה, להעביר תמונות ומכתבים של אביו הקשורים לעבודתו ברמב"ם, אל ארכיון בית החולים.

"מתוך מעטפה ישנה וצהובה הוציא הבן גיורא הזמנה שקיבל אביו באופן אישי, לטכס חלוקת תעודות למחזור הראשון של בוגרות ביה"ס לאחיות שליד ביה"ח הממשלתי שהתקיים ב-18.10.51", מספרת נורית נאה, האחראית על ארכיון רמב"ם, "זה היה מאוד מרגש ללמוד על הגנן, שהגיע מעבודה בבית הקברות באירופה הנאצית לעבודה כגנן בבית חולים בישראל, ובכך סגר מעגל. גיורא העביר גם תמונות מהווי בית החולים דאז, בהן מופיעים הוא ואביו מצולמים על רקע אחד הביתנים שהיו אז בביה"ח. מתוך התמונות אנחנו לומדים איך נראו חיי היום יום אז ברמב"ם, חלקים קטנים של פאזל, המצטרפים לתמונה גדולה".

בשנת 1956 נפטר פיליפ צ'רנוביצקי ממחלת לב. את השנים האחרונות של חייו בילה בחיפה, יחד עם רעייתו שרה וילדיו אמנון וגיורא. מידי יום הלך פיליפ לבית החולים רמב"ם, מקום שבו מרפאים, מטפלים באנשים ועוזרים להם להחלים, כדי לעבוד כגנן וליצור ולהצמיח.

"היה חשוב לי להעביר את התמונות למשמר", מספר גיורא, "רציתי שיהיה תיעוד מסודר לחלק הזה של חייו של אבי, שבדרכו שלו היה חלק מבית החולים רמב"ם. רציתי שאחרי מותו, ידעו מי היה פיליפ צ'רנוביצקי".