חדשות רמב"ם

סטודנט שלומד באלג'יר הגיע לרמב"ם דרך ירדן כדי לתרום כליה לאח החולה שהגיע מעזה

תאריך פרסום: 08/01/2017

חייו של נער בן 13 מרצועת עזה שנזקק לתרומת כליה ניצלו  לאחר שזכה לקבל את כלייתו של אחיו, סטודנט לתואר ראשון באלג'יריה, אשר הגיע לישראל דרך ירדן. את חייו החדשים עם כליה מתפקדת הוא זוכה להתחיל מחדש בזכות רופאי רמב"ם, יחד עם משפחתו שהתאחדה מקצוות המזה"ת בין כותלי מחלקת נפרולוגיה לילדים​
 בתמונה: אם המשפחה וכ' בן ה-13 בבדיקה אצל דר' איזנשטיין צילום: נתנאל אייזיק, דוברות רמב"ם​
​בתמונה: אם המשפחה וכ' בן ה-13 בבדיקה אצל דר' איזנשטיין
צילום: נתנאל אייזיק, דוברות רמב"ם​

​בתמונה: אם המשפחה וכ' בן ה-13 בבדיקה אצל דר' איזנשטיין
צילום: נתנאל אייזיק, דוברות רמב"ם​
​בתמונה: אם המשפחה וכ' בן ה-13 בבדיקה אצל דר' איזנשטיין
צילום: נתנאל אייזיק, דוברות רמב"ם​
​בתמונה: אם המשפחה וכ' בן ה-13 בבדיקה אצל דר' איזנשטיין
צילום: נתנאל​בתמונה: אם המשפחה וכ' בן ה-13 בבדיקה אצל דר' איזנשטיין צילום: נתנאל אייזיק, דוברות רמב"ם​ ​בתמונה: אם המשפחה וכ' בן ה-13 בבדיקה אצל דר' איזנשטיין צילום: נתנאל אייזיק, דוברות רמב"ם​ ​בתמונה: אם המשפחה וכ' בן ה-13 בבדיקה אצל דר' איזנשטיין צילום: נתנאל

כ' בן ה-13 מרצועת עזה, נולד עם מום כלייתי חסימתי. את חייו העביר לא אחת בנסיעות בין רצועת עזה לבתי החולים 'איכילוב' ו'תל-השומר' שבמרכז הארץ. במהלך הילדות הוא עבר מספר פעולות רפואיות כולל ניתוח לכריתת כליה שאינה מתפקדת אך למרות זאת, בשנים האחרונות המשיך מצבו להידרדר, והוא הגיע לבית החולים רמב"ם בחודש מאי 2017, כשתפקוד כלייתו נאמד בפחות מ-20%.

בפני אמו, תושבת רצועת עזה, שלה עוד 6 ילדים, ניצבה הדילמה: להתחיל בטיפולי דיאליזה או להתניע תהליך של תרומת כליה מקרוב משפחה. האם, שלא היססה לרגע, החלה בבדיקות ההתאמה. משנמצאה כלא-מתאימה לתרומת כליה, החלה לפעול על מנת להביא ארצה מרצועת עזה את אחיו הבכור (בן 24), לבדיקות התאמה. באמצעות יחידת התאום והקישור במחסום ארז, האח הובא ארצה ובחלוף הזמן נתבשרו השלושה שגם אחיו הבכור אינו מתאים לביצוע הליך התרומה.
על מנת להציל את חיי כ', החל מבצע מורכב להבאת מ' (20), אח נוסף, סטודנט המתגורר בשנים האחרונות באלג'יריה, מדינה שאינה מקיימת יחסים דיפלומטיים עם ישראל. בית החולים רמב"ם נדרש להמציא, באמצעות יזיד פאלח, מתאם בריאות למטופלים מהרשות הפלסטינית במשרד קבלת חולים, מכתב רשמי לטובת המוסד האקדמי בו לומד מ', המפרט את נסיבות הגעתו  ארצה, וכן התחייבות כי מ' לא יפסיד את שנת הלימודים הקרובה. היות ומשפחתו של מ' מתגוררת כאמור ברצועת עזה, כניסתו לישראל התאפשרה רק דרך הממלכה הירדנית. מיד עם הגיעו לרמב"ם באמצע חודש אוגוסט, התאחדה המשפחה לאחר תקופה ממושכת שבה בני המשפחה לא ראו זה את זה ובמכון לנפרולוגיה ילדים בראשותה של פרופ' משנה דניאלה מגן, החלו בבדיקות ההתאמה של מ' למען אחיו הצעיר.

הבשורות הטובות לא אחרו לבוא וצוות המכון החל בהכשרת כ' ואחיו לביצוע הליך תרומת הכליה. בתחילת חודש נובמבר, אחרי מספר טיפולי דיאליזה, נכנסו שני האחים לניתוחים המיוחלים אותם ביצעו בהצלחה פרופ' אהרון הופמן, מנהל המחלקה לכירורגית כלי דם והשתלות, פרופ' אחמד עסלייה, סגן מנהל המערך לכירורגיה כללית, ודר' רן שטיינברג, מנהל מחלקת כירורגית ילדים. בהכנה להשתלה, בטיפול והמעקב לאחר הניתוח היו מעורבים דר' ישראל איזנשטיין, מנהל שירות השתלת כליה בילדים, דר' שירלי פולק, רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ילדים, צוותי מחלקת טיפול נמרץ ילדים, מחלקת ילדים א' ונפרולוגיה ילדים. "כ' עבר את הניתוח בהצלחה וללא סיבוכים כלשהם", אומר דר' איזנשטיין, "הוא מראה סימני התאוששות מצוינים ולמעשה מדובר בסיפור הצלחה. היות וכ' ומשפחתו לא יכולים לחזור כעת לעזה בשל הצורך להישאר במעקב רפואי פעמיים בשבוע, הוא שוהה כעת בישראל. אילו היה ילד ישראלי, הוא היה משתחרר לביתו מזמן". בימים אלו המשפחה מאוחדת ביחד, בישראל, ובעתיד הקרוב יחזור כ' לרצועת עזה, כאדם בריא, יחד עם אמו, ומ' יחזור לאלג'יריה דרך הממלכה הירדנית, להמשך לימודיו.

מאז תחילת ביצוע השתלות הכליה בילדים בבית החולים רמב"ם בשנת 2014, בוצעו בסך הכול 32 השתלות, כשמתוכן, שליש בוצעו בילדים מהרשות הפלסטינית ומירדן. מתחילת שנת 2017 בוצעו 11 השתלות כליה בילדים, נתון המהווה שיא לבית החולים הגדול בצפון.