חיפוש אחר זהותו של אלמוני שנפטר לפני קום המדינה, העלה במקרה מסמך ארכיוני מאותה התקופה: ספר קבלות מטופלים למיון רמב"ם, אז בית החולים הממשלתי הבריטי. המסמך, שלמרות הזמן שעבר, נשמר היטב, נותן הצצה מרתקת לעבודת חדר המיון בבית החולים שהפך לימים לגדול בצפון
במשך עשרות שנים הצטברו בארכיון רמב"ם מסמכים, תמונות ועדויות משנות פעילותו של בית החולים. מה שבעבר היה שיקוף של חיי היומיום בבית החולים הגדול בצפון הארץ, הפך כיום לאוצר היסטורי המספר את סיפורה של מדינת ישראל. חלק נוסף בפאזל הזה התגלה לאחרונה, ממש במקרה, כאשר מנהלת הארכיון, נורית נאה, קיבלה בקשה לסיוע מחוקר היחידה לאיתור נעדרים של צה"ל.
בחיפוש אחר זהותו של חלל שגופתו נמצאה באזור חיפה בחודש מרץ, 1948, פנה חוקר היחידה האמורה אל נאה וביקש ממנה לסייע בבדיקת הפרטים הידועים לו והצלבתם מול מקורות בית החולים. החלל, שנקבר בסופו של דבר כאלמוני, עבר מבית חולים לבית חולים ותקוותו של החוקר היתה כי בית החולים מחזיק ברשומות מאותה השנה וכי אולי רשומות אלו יכללו פרטים מזהים או מידע חדש אודות האירוע, שיסייע בפתירת התעלומה באשר לזהותו של אותו אדם.
נאה, שמקבלת פניות כאלה מפעם לפעם, נגשה למשימת החיפוש במסמכי הארכיון, אשר חלקם לא נשמר בצורה מיטבית בשל נזקי הזמן. למרבית הפתעתה, החיפוש אחר זהותו של האיש, הוביל לגילוי אחר: ספר קבלות מיון מאותה התקופה – מסמך נדיר ביותר – נמצא בין ארגזי הארכיון של בית החולים, כשהוא במצב טוב. בין הדפים המצהיבים, והרישום הקפדני בכתב יד מסולסל, ניתן היה לעקוב אחר כל מטופלי בית החולים שהגיעו לשערי המיון באותה השנה, ולקבל הצצה לעבודת בית החולים ערב קום המדינה.
"לצערנו החיפוש סביב התאריך המדויק שהועבר מחוקר היחידה בצה"ל, לא העלה חדש באשר לזהותו של אותו חלל", מסבירה נאה, "אך הנושא עדיין נמצא בבדיקת רשומות בית החולים ואנו מקווים שנוכל לסייע בפתרון החידה בסופו של דבר. בינתיים דבר מוביל לדבר וחשיפת הרשומות הללו היא בהחלט בשורה משמחת. מדובר במסמך היסטורי מרשים, שמור היטב, ומהווה גילוי מרגש לכל העוסקים במלאכת השימור של תולדות בית החולים".
78 שנים של היסטוריה
בתוך כך, לאחרונה עבר הארכיון ההיסטורי של בית החולים, שהיה ממוקם בעבר במרתף בית האבן, למשכנו החדש בבניין "מאייר", אשר שימש עד לאחרונה כבית החולים לילדים ברמב"ם.
בשנת 1996, לקראת חגיגיות ה-60 של בית החולים, התקבלה ההחלטה להקים את הארכיון ההיסטורי. בתחילה כלל הארכיון צילומים ומסמכים רבים יקרי ערך מתקופת ראשיתו של ביה"ח, אותם אסף מר דוד שלמה ז"ל, שעבר בזמנו בין בתי עובדי ביה"ח הגמלאים, בחיפוש אחר מידע חשוב לשימור. החומרים הללו רוכזו בזמנו בהתנדבות על ידי מר בני אייזיק, עובד המעבדה הבקטריולוגית, ועם השנים האוסף הלך וגדל.
בשנה האחרונה החל פרויקט שימור וקטלוג ענק של חומרי ארכיון בית החולים, הנמצא בימים אלו בעיצומו. הפרויקט יאפשר בעתיד הקרוב חיפוש מהיר ונגישות לחומרי הארכיון, לצורכי היכרות עם ההיסטוריה הרפואית, תרבותית והסוציולוגית של רמב"ם וסביבתו. על הארכיון אחראית הגב' נורית נאה, מנהלת יחסי הציבור של בית החולים לשעבר, כשלצידה עוסקות בהתנדבות, שתי גמלאיות, הגב' אילנה שוורץ, אחות אחראית טפול נמרץ לב בעבר והגב' אורה שמש, אחות אחראית כירורגית חזה בעבר. נתנאל אייזיק מדוברות בית החולים, אמון על כל נושא המחשוב והנגשת הארכיון באופן מקוון.
"בשנים האחרונות אנחנו נתקלים יותר ויותר בחומרים היסטוריים הקשורים לרמב"ם, המגיעים אלינו בדרכים שונות", אומרת נאה, "קרובי משפחה של עובדי רמב"ם לשעבר, מוצאים מסמכים, חפצים ותמונות – זיכרונות של דור המייסדים, ומשתפים אותנו. במקרים רבים גם מבקשים להעביר אלינו לטובת מפעל השימור. אנחנו מקבלים בברכה כל תגלית כזו".
במידה ונתקלתם בפיסת היסטוריה משפחתית, הקשורה להווי רמב"ם, נשמח לשמוע מכם.
אתם מוזמנים לפנות בנושא אל נורית נאה, באמצעות דוא"ל: [email protected]