חדשות רמב"ם

טיים מגזין: פטנט שפותח ברמב"ם ברשימת מאה ההמצאות החשובות ביותר ל-2019

תאריך פרסום: 09/12/2019 08:00
רפואה מתקדמת, חשיבה יצירתית ומחקר פורץ דרך. ברמב"ם לא מסתפקים בסיסמאות ומשקיעים מאמצים בהפיכת הערכים הללו למציאות.
כך נכלל פיתוח שהחל את דרכו בביה"ח ברשימת ההמצאות המשפיעות ביותר לשנה זו
בתמונה: המכשיר שמטפל במיגרנות | צילום: יח"צבתמונה: המכשיר שמטפל במיגרנות | צילום: יח"צ
יש כבוד: אחד המגזינים הבולטים בעולם, פרסם לאחרונה רשימת מאה ההמצאות המשפיעות והחשובות לשנת 2019. בין שלל ההמצאות שאמורות על פי המגזין הנחשב להפוך את חיינו לטובים יותר, מככב פיתוח כחול-לבן שנהגה ברמב"ם, במטרה לטפל באחת הבעיות הכאובות ביותר שיש (תרתי משמע) – מיגרנה.
 
הפיתוח, עליו חתום פרופ' דוד ירניצקי, מנהל מחלקת נוירולוגיה ברמב"ם, פורסם לראשונה בכתב העת הרפואי Neurology, לפני כשנתיים וחצי, אז דווח כי במחקר ראשוני שנעשה ברמב"ם נבדק מכשיר חדשני לטיפול במיגרנות ונמצא כיעיל. המכשיר, מעין מתקן המוצמד לזרוע ועליו מדבקה, שולח זרמי חשמל אל הגוף בשליטת הטלפון החכם, ומצליח לחסום את אותות הכאב האופייניים למיגרנה. הפטנט, שפותח יחד עם חברת Theranica, חברת סטארטאפ ישראלית, נוסה לאחר מכן במספר מחקרים באתרים נוספים בארה"ב ובישראל, לרבות מחקר המשך ברמב"ם, ואלו הסתיימו בהצלחה. כיום המכשיר משווק למכירה, בשלב זה רק בארה"ב, ובכפוף למרשם רופא בלבד. 
 
מיגרנה היא בעיה רפואית שפוגעת מדי יום, ללא התראה, באיכות החיים של עשרות מיליוני בני אדם בכל חלקי העולם. שוק התרופות למניעה או טיפול במיגרנה מגלגל מיליארדי דולרים – ורוב הסובלים מהבעיה מייחלים לפתרון שיהיה מהיר, נייד, יעיל ואם אפשר בלי להכניס כימיקלים לגוף. הפטנט שפותח ברמב"ם מהווה פתרון לא תרופתי העונה בדיוק על הדרישה הזו. על פי המחקרים שפורסמו ב-2017 וב 2019, בתום שעתיים  מתחילת הטיפול כ- 60% מהחולים דווחו על הקלה של הכאב מדרגת קשה או בינוני לדרגת קל או אין כאב, הישג שווה ערך לזה של התרופות הייעודיות למיגרנה, אבל בלי תופעות הלוואי של התרופות.  הנבדקים דיווחו גם על כך שהמוצר מפחית את הכאב באופן טוב יותר אם משתמשים בו בפרק זמן של פחות מ-20 דקות מרגע התחלת ההתקף. 
 
"זה בהחלט כבוד גדול להיכלל ברשימה הזו", מסכם פרופ' ירניצקי, "אני מקווה שהמכשיר ישפר את חייהם של רבים ככל הניתן. עבור אנשים פעילים בכל תחומי החיים, שסובלים מיגרנה שפוגעת באיכות החיים שלהם ופוגעת בסדר היום וביכולת העבודה שלהם, האפשרות לוותר על תרופות, ללכת עם מכשיר קטן בתיק, שאותו שמים בדיסקרטיות על הזרוע מתחת לשרוול החולצה עם הופעת התקף, מפעילים ל- 20 עד 45 דקות ושוכחים מההתקף – היא בשורה משמחת".