חדשות רמב"ם

רמב"ם: כשבובות ולגו הופכים לכלים בהפחתת כאב בילדים

תאריך פרסום: 01/03/2020 08:00
עצמות ידיים ממקלות אוזניים, מכשיר MRI מקוביות לגו ומסע אל המעיים באמצעות רובוט – כך מלמדים את הילדים המגיעים לטיפול ברמב"ם על התהליכים הרפואיים שהם עתידים לעבור ומפחיתים אצלם את רמות החרדה
בתמונה: מתוך פעילות יום עיון "תיווך תהליכים רפואיים לילדים" ברמב"םבתמונה: מתוך פעילות יום עיון "תיווך תהליכים רפואיים לילדים" ברמב"ם
ביקור בבית החולים הוא לרוב חוויה לא נעימה ואפילו קצת מפחידה, במיוחד כשמדובר בילדים. כחלק מתפיסת "בית חולים ללא כאב" אותו מוביל בית החולים "רות" רפפורט לילדים שברמב"ם, הפכו בשנים האחרונות עזרי הסברה "לא רגילים" לחלק בלתי נפרד מההכנה של המטופלים הקטנטנים להליכים רפואיים שונים. לפני כמה ימים אירח ביה"ח "רות" יום עיון בנושא, כשצוות מרכז חינוכי ברכ"ה, המפעיל את כיתות הלימוד בביה"ח, העביר את הידע והניסיון שצבר בתחום לגורמים בתחום החינוך מכל רחבי הארץ. 
 
 
דגמים קטנים של מוח אנושי מגבס, מסיכות רפואיות מעוטרות, אינפוזיה ממולאת בקונפטי צבעוני, מודל עצמות כף יד העשוי ממקלות אוזניים ומכשיר MRI הבנוי מקוביות לגו, הם רק חלק קטן מהעזרים שהוצבו על גבי דוכני הסברה שהוקמו לפני כמה ימים לכבוד יום עיון שנערך בבית החולים "רות" לילדים ברמב"ם. האירוע, שהתקיים תחת הכותרת "למידה חווייתית ומאתגרת – תיווך תהליכים רפואיים לילד המאושפז, כינס אנשי חינוך, מנהלים וצוותי הוראה הפועלים במסגרת בתי חולים שונים ברחבי הארץ עם ילדים המאושפזים במחלקות שונות. בית החולים "רות" לילדים, שאירח את האירוע בשיתוף עם מרכז ברכ"ה, הפך בשנים האחרונות למוקד מצוינות בתחום עם ניסיון עשיר וחשיבה מחוץ לקופסא באופן שבו מסבירים לילדים המטופלים בביה"ח מה הם עתידים לחוות.
 
"ילד מגיע אלינו לבית החולים כדי לעבור פרוצדורה מסוימת: גסטרו, נוירוכירורגיה קרינה וכו'", מסבירה אילנה לוי, מנהלת המרכז החינוכי ברכ"ה, "הוא מגיע כשהוא מלא בפחדים וחששות. התפקיד שלנו כצוות חינוכי-טיפולי הוא לנסות להביא את הילד למקום שרמת החרדות תפחת ושהוא ידע לקראת מה הוא הולך. עבודות רבות שנעשו בתחום מוכיחות עד כמה הפחד מגביר כאב ואנחנו מנסים פה, באמצעות תהליכי הסברה מותאמים לילדים, להתמודד עם הפן הזה ולסייע לילדים לעבור את החוויה הלא פשוטה הזו בצורה הכי נעימה שאפשר".
 
במהלך המפגש החוויתי שהתקיים ביום העיון, הציג הצוות החינוכי של מרכז ברכ"ה ברמב"ם בפני האורחים את האופן שבו מתווכים תהליכים רפואיים לילדים בתחומי: גסטרו, MRI, נוירוכירורגיה, הכנה להקרנות, בריאות השן וכירורגיה, כמו גם לגבי הנחיות שגרתיות לטיפול במחלקות האשפוז השונות. לצד מודלים יצירתיים במיוחד העשויים עבודת יד, הודגמו גם שימושים בעזרים מתקדמים יותר כגון רובוטיקה, והתנסות באמצעות אפליקציות, צילום דיגיטלי ואנימציה. השיטות הנהוגות בבית החולים זכו להתעניינות רבה מצד האורחים, שקיבלו גם הצצה לפרויקטים נוספים שמתקיימים במסגרת המרכז החינוכי ברכ"ה ברמב"ם, ביניהם שיתופי פעולה עם סוכנות החלל, תחומי מחקר לצעירים ופרויקטים משותפים עם בתי ספר בקהילה.
 
"הילדים שמגיעים אלינו באים במצב נפשי לא פשוט", אומרת תמר שוחט, אמרכלית ביה"ח "רות" לילדים ברמב"ם, "מאוד קשה להם, מאוד כואב להם ולא לכולם יש חוסן נפשי ותמיכה כזו או אחרת. כאן אנחנו נכנסים לתמונה. אנחנו עוטפים את הילדים ומסייעים להם, באמצעות העברת ידע והסבר בגובה העיניים, לפשט את התהליך, להבין אותו, להתמודד עם הפחד ולהפחית את רמת החרדה. במקרה הזה – ידע הוא כוח".