חדשות רמב"ם

2015 הייתה שנת שיא בביצוע השתלות כליה ברמב"ם

תאריך פרסום: 04/01/2016

35 השתלות כליה בוצעו במהלך 2015 בקריה הרפואית רמב"ם, מספר שיא בכמות ההשתלות במבוצעות בשנה אחת בביה"ח. מדובר בעליה של כ-30% לעומת השנה הקודמת, אז עמד מספר השתלות הכליה בביה"ח על 26.

בתמונה: צוות כירורגית ילדים ברמב"ם בפעולה. צילום: ערן ירדני.בתמונה: צוות כירורגית ילדים ברמב"ם בפעולה. צילום: ערן ירדני.

מבין ההשתלות שבוצעו בשנה החולפת, 22 השתלות נעשו הודות לתרומה מן המת. 13 השתלות בוצעו עקב תרומת תורם חי, בן משפחה או תורם אלטרואיסט (תרומה לזר), תחום בו נרשמת מגמה של עליה בשנים האחרונות.

נתון מעניין נוסף הינו העובדה כי מבין כלל ההשתלות שבוצעו השנה ברמב"ם, 9 השתלות נעשו בילדים והשאר במבוגרים. גם כאן נמדדה עליה לעומת 2014, אז בוצעו בביה"ח 5 השתלות כליה בילדים. יש לציין כי ביצוע השתלות כליה בילדים החל ברמב"ם במהלך 2014, והפך את ביה"ח למרכז הרפואי השני בישראל שמבצע השתלות את ההליך המורכב והעדין.

לדבריו של פרופ' רפי ביאר, מנהל רמב"ם המשמש גם כיו"ר המרכז הלאומי להשתלות, העלייה במספר התורמים קשורה קשר ישיר בעלייה במודעות הציבורית לנושא: "כשמדובר בתרומת איברים, אנחנו מדברים על הצלת חיים. השיח על הנושא הפך יותר ויותר פופולרי והציבור מבין את חשיבות הנושא. את התוצאות אנו רואים ברמב"ם ובבתי חולים נוספים, שם, הודות לתרומה נדיבה מאין כמותה, מצילים את חייהם של מטופלים ומשפחות שלמות".

המגמה? להציל חיים
בישראל פועלים חמישה מרכזים רפואיים המבצעים השתלות כליה (בילינסון, איכילוב, הדסה, סורוקה ורמב"ם). בהיותו מרכז ההשתלות היחיד שפועל בצפון המדינה, רמב"ם נותן מענה לכל חולי מחלות הכליה המתגוררים באזור וזקוקים להשתלה. רמב"ם, אשר תחת ניהולם של פרופ' דוד ארליק ופרופ' אורי בתר, היה הראשון בישראל לבצע השתלת כליה מן המת בשנות ה-60 של המאה הקודמת, צבר ברבות השנים ניסיון רב בתחום זה, כאשר רק לפני מספר חודשים בוצעה ברמב"ם השתלת הכליה
ה-500 במספר.

כיום תוכנית ההשתלות ברמב"ם זוקפת לזכותה ניתוחים מוצלחים רבים ומגוונים - חלקם מורכבים - וביניהם השתלות מן המת, השתלות מן החי, השתלות צולבות, השתלות כפולות של כליות גבוליות, השתלות כליה בילדים ועוד. רמב"ם הינו גם המרכז הרפואי בו נתרמים איברים רבים יותר מאשר במרכזים הגדולים האחרים בישראל, והינו הראשון בארץ בו נתרמו בהצלחה כליות לאחר מוות לבבי, פיילוט שהחל בשנה שעברה.

לדבריו של פרופ' אהרן הופמן, מנהל מחלקה כירורגית כלי דם והשתלות ברמב"ם, בשנים האחרונות רואים עליה בכל מגמות ההשתלה: "יותר תורמים מוכנים לתרום כליה בעודם בחיים והם מהווים כיום כמחצית מהתורמים", מסביר פרופ' הופמן, "אנחנו נתקלים ביותר תרומות אלטרואיסטיות של כליה לזרים שמעולם לא פגשו את התורמים קודם לכן, תופעה ראויה לציון ומעוררת השראה. הכיוון בהחלט חיובי והנתונים מדברים בעד עצמם".

ד"ר רן שטיינברג, מנהל מחלקת כירורגית ילדים בביה"ח "רות" שבקמפוס רמב"ם, מסביר את המפתח להצלחה: "הכל טמון בשיתוף הפעולה בין כל הגורמים והצוותים הקשורים לנושא", הוא אומר ומוסיף, "החל ממתאמת ההשתלות, דרך הצוות המנתח, וכלה במעקב אחר המנותחים והתמיכה הסיעודית. כולם שותפים הכרחיים להצלחה".

תוכנית ההשתלות ברמב"ם מבוססת על שיתוף פעולה פורה בין מחלקת כירורגית כלי דם והשתלות, מחלקת נפרולוגיה והיחידה למעקב אחר מושתלים, כירורגית ילדים, נפרולוגית ילדים, מחלקת הרדמה, אימונולוגיה וסווג רקמות, וגורמים נוספים המגיעים ממחלקות שונות בביה"ח.