מכון מחקר, המוקדש כולו לחקר סרטן, קרישה ומחלות המטולוגיות נוספות, נחנך היום ברמב"ם ומתעתד להפוך את חיפה למרכז למצוינות מחקרית עולמית. רשימת ההישגים של המכון כוללת עד כה טיפול שמפחית הפלות חוזרות בנשים הרות, ושיתוף פעולה בינ"ל לפיתוח חיסון לסרטן המיאלומה
מרכז המחקר ההמטולוגי, נחנך היום (יום א', ה-8.3.15) בקריה הרפואית רמב"ם. במסגרת המרכז, אשר חולש על קומת מחקר שלמה במכון המחקר הרפואי בביה"ח, פועלים כ-40 חוקרים במסגרת שש מעבדות מחקר שונות. על חוקרי המרכז, אשר עבודתם מוקדשת לחקר בתחומים שונים הקשורים למחלת הסרטן ומחלות המטולוגיות, נמנים גם חוקרים המגיעים מבתי חולים ומרכזי מחקר נוספים בארץ, ובחו"ל. המרכז נבנה לפי הסטנדרטים הגבוהים והמתקדמים ביותר והוא מצויד במכשירי מעבדה יוקרתיים ומשוכללים. עלות הקמת המרכז, המוערכת בכ-9 מיליון ₪, התאפשרה בעיקר הודות לתרומות ומענקי מחקר.
בטכס חנוכת המרכז, אשר נערך באולם ספנסר שברמב"ם, לקחו חלק מכובדים רבים, ביניהם רופאים וחוקרים מהשורה הראשונה. את דברי הפתיחה נשא פרופ' בנימין ברנר, מנהל המכון להמטולוגיה והשתלות מח עצם ברמב"ם. עוד נשאו דברים פרופ' רפי ביאר, מנהל רמב"ם, פרופ' אליעזר שלו, דיקן הפקולטה לרפואה בטכניון, פרופ' קרל סקורצקי, מנהל פיתוח הרפואה והמחקר ברמב"ם, פרופ' מיכאל אבירם, מנהל מכון המחקר ברמב"ם ומר רחמים (רמו) בן שושן, נציג התורמים להקמת מרכז המחקר החדש. לאחר מכן נערך טכס הסרת הלוט, ומשתתפי האירוע סיירו במרכז המחקר שזה עתה נפתח. את האירוע חתמה הרצאתו של פרופ' שי יזרעאלי, מנהל היחידה לגנומיקה יישומית וחקר לוקמיה וסרטן בילדים, במרכז הרפואי שיבא – תה"ש.
"רפואה לא יכולה להתקיים ללא מחקר", אמר הבוקר פרופ' רפי ביאר במעמד האירוע, "חנוכת מרכז המחקר מסמנת את שיתוף הפעולה האסטרטגי עם הטכניון בכלל ועם הפקולטה לרפואה בפרט. הקשר הזה הוא החוזק שלנו והייחודיות שלנו בישראל".
יחידת עילית: עשרות חוקרים מחפשים תרופה לסרטן
תחום מחלות הדם – ההמטולוגיה - נמצא בלב הרפואה הקלינית ובחזית המחקר המדעי. המכון ההמטולוגי ברמב"ם, נחשב לאחד המובילים בתחומו בארץ ובעולם, הן ברמה הטיפולית והן ברמה המחקרית. מרכז המחקר ההמטולוגי החדש פועל במסגרת מכון המחקר של רמב"ם, על מנת לקדם מחקר בסיסי ויישומי, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, ובמטרה לפתח שיטות אבחון וטיפול חדשות לסרטן ומחלות כלי הדם.
במסגרת המכון ההמטולוגי ברמב"ם כבר בוצעו מספר מחקרים פורצי דרך, אשר הובילו לפיתוח פרוטוקולים טיפוליים מצילי חיים בתחום קרישיות יתר והריון ובתחום הטיפול בסרטן. אחד הידועים בהם הוא מחקר שנערך ביחידת הקרישה ברמב"ם, אשר הראה שמצבים של נטייה לקרישת יתר של הדם (תרומבופיליה), מאפיינים נשים עם סיבוכי הריון כגון הפלות חוזרות ורעלת הריון חמורה. הגילוי הוביל למחקר נוסף אשר בחן את הצלחתו של טיפול בתרופה נוגדת קרישה, והוביל לשינוי שיטת הטיפול בנשים הללו.
הצלחה נוספת שנרשמת לזכותו של המכון המטולוגי ברמב"ם היא שיתוף פעולה מחקרי מתמשך בין המכון ההמטולוגי ברמב"ם לבית החולים "Beth Israel" בבוסטון, ובמסגרתו מפתחים החוקרים תרכיב חיסון עבור חולים בממאירויות המטולוגיות כגון מיאלומה, ובעתיד לויקמיה.
נוכח ההצלחות הללו ומתוך ראייה מחקרית עתידית, החליטה הנהלת המכון ההמטולוגי, יחד עם הנהלת בית החולים, לרכז את המאמץ המחקרי למתחם אחד גדול, אשר במסגרתו יפעלו, זה לצד זה, מספר צוותי מחקר מקבילים במעבדות מחקר שונות. החוקרים, חלקם משמשים גם כרופאים, שואבים את תפיסתם המחקרית כמו גם את חזונם, מן הטיפול הקליני בחולים אותם הם פוגשים במהלך יום העבודה.
"המערך ההמטולוגי ברמב"ם מטפל באלפי חולים עם ממאירויות המטולוגיות והפרעות בקרישת הדם", אומר פרופ' בנימין ברנר, מנהל המכון ההמטולוגי בביה"ח וחוקר בעל שם עולמי, "היתרון האדיר שיש לחוקרי המרכז ההמטולוגי ברמב"ם הוא העובדה שהם פועלים במסגרת בית חולים ציבורי. השילוב שבין הפן הקליני לפן המחקרי מאפשר לחוקרים שלנו לראות דברים בצורה אחרת. לקבל השראה ממקורות שאינם זמינים לחוקרים הפועלים רק במעבדות. יחד עם חוקרים המגיעים ממקומות אחרים יש כאן שיתוף פעולה של ידע, ניסיון ותפיסות שונות החוברים למטרה אחת משותפת: מזור".
בין המעבדות השונות הפועלות במסגרת מכון המחקר החדש ניתן למצוא:
- מעבדה החוקרת שונות גנטית בלויקמיה (ראש המעבדה: פרופ' משנה קליני צילה צוקרמן).
- מעבדה החוקרת את נושא הרבגוניות הגנטית והחיסונית בחולי לויקמיה. (ראש המעבדה: ד"ר ישי עופרן).
- מעבדה לתקשורת בין- תאית וחקר סיגנלים בסרטן (ראש המעבדה: ד"ר יגאל לוריא-חיון).
- המעבדה לחקר קרישה וסרטן (ראש המעבדה: פרופ' משנה יונה נדיר), המפתחת תבחינים דיאגנוסטיים חדשים ואתרי מטרה ייחודיים לטיפול בסרטן ותרומבוזיס.
- מעבדה לאימונולוגיה של הסרטן ואימונותרפיה (ראש המעבדה: ד"ר תמי כץ), האמונה גם על המשך פיתוח החיסון למחלת המטולוגיות ממאירות בשת"פ עם בית החולים "Beth Israel" שבבוסטון, ארה"ב.
- מעבדה לחקר התקשורת בין הגידול לתאי הסביבה (ראש המעבדה: ד"ר נתנאל הורוביץ).
- המעבדה לחקר מיקרו-חלקיקים (ראש המעבדה: ד"ר ענת אהרון), העוסקת בחקר חלקיקים הניתקים מתאים ומעורבים בתהליכי קרישה, סרטן ודלקת.
מלבד מעבדות המחקר השונות, מכיל מרכז המחקר מעבדה משוכללת וייחודית הידועה בשפה המקצועית "חדר נקי" (clean lab), והיא מיועדת להכנת טיפול תאי לחולי סרטן.