חדשות רמב"ם

האם נמצא פתרון לאלרגיות? מחקר חדש ברמב"ם בודק האם ניתן למנוע אלרגיה בקרב ילודים בסיכון

תאריך פרסום: 01/05/2018
בין 25-40% מאוכלוסיית ישראל סובלים ממחלות אלרגיה שונות, הבולטות בהן הן אלרגיות למזונות שונים, בעלי חיים, אבקנים, מתכות, תרופות ועוד.

צילום: נתנאל אייזיק, דוברות רמב"ם. 
 
צילום: דוברות רמב"ם. 
צילום: נתנאל אייזיק, דוברות רמב"ם. צילום: דוברות רמב"ם.
חשיפה לאלרגן יכולה לעורר תגובות רבות, החל מפריחות ונפיחות, דרך סימפטומים הבאים לידי ביטוי במערכת העיכול וכלה במצבים מסכני חיים, כאשר הטיפול משתנה בהתאם לאלרגיה ונע בין תרופות שונות להימנעות מהגורם לאלרגיה. מחקר בינלאומי חדש המתנהל בימים אלו ב-15 מדינות בעולם, לרבות ישראל, יכול אולי לשנות את התמונה.
 
המחקר החדש בודק את השפעתו של תחליף חלב היפואלרגני בתוספת של פרוביוטיקה, על תינוקות הנמצאים בסיכון גבוה לפתח אלרגיה. לדבריו של ד"ר אוארדו שחר, מנהל היחידה לאימונולוגיה ואלרגיה ברמב"ם, הלוקח חלק במחקר, התקווה היא שבאמצעות המחקר יוכלו למנוע בתינוקות הללו אלרגיה עתידית: "בעבודות דומות שנעשו במקומות שונים בעולם נמצאו אינדיקציות לכך שאולי ניתן למצוא פתרון לבעיה הזו שמעיבה על חייהם של רבים. המחקר החדש בוחן בעצם האם הזנה של תינוק בתחליף חלב המכיל חיידקים ידידותיים, תוכל לייצר עמידות אצל הפעוטות המועדים לפתח אלרגיה בהמשך חייהם".
 
במסגרת המחקר, צוות היחידה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית ברמב"ם מגייס תינוקות בריאים הנמצאים בסיכון גבוה לפתח אלרגיה בשל היסטוריה משפחתית ומסיבות שונות לא יוזנו בהנקה. נשים הנמצאות בהריון כעת ולהן קרוב משפחה מדרגה ראשונה הסובל מאלרגיה (ילדים, אחים או הורים) מוזמנות להצטרף למחקר. יש לציין כי המחקר יכלול גם תינוקות יונקים כקבוצת ביקורת והתינוקות המשתתפים במחקר יקבלו את אחד ממוצרי המחקר.
מה היא אלרגיה?
כאשר אדם מפתח אלרגיה הוא יסבול למעשה מתגובה מוגברת של מערכת החיסון שלו לחומר שלרוב איננו מעורר מחלה, באופן לא צפוי. מדובר בבעיה אשר מעיבה על איכות חייהם של אלו הסובלים ממנה ויכולה לקבל מגוון רחב של ביטויים וסימפטומים כגון: פריחה, גירוד, נפיחות, נזלת, בעיות עיכול ועוד. במקרים מסוימים תגובה אלרגית עלולה להוביל לתופעות מסכנות חיים. בישראל אחוז הסובלים מאחת המחלות האלרגיות השכיחות הוא גבוה ונע בין רבע מהאוכלוסייה לכמעט מחציתה, נתון אשר נמצא במגמת עליה בשנים האחרונות. הנטייה לאלרגיה היא בעלת מרכיב תורשתי מובהק, כאשר חלק מהאלרגיות מופיעות בגילאים צעירים וחלק מתפרצות בשלבים מאוחרים יותר.
 
להשתתפות במחקר יש לפנות לטלפון: 04-7772281בימים: א-ג, ה', בשעות: 08:30-12:30. ניתן גם להשאיר הודעה עם פרטי התקשרות.