חדשות רמב"ם

תרומה של שתי קרניות פוצלה לארבעה נתרמים ברמב"ם

תאריך פרסום: 17/10/2021 03:00

בזכות מכשור חדש ומתקדם ברמב"ם התאפשר לאחרונה לפצל תרומה של 2 קרניות לארבעה נתרמים שונים.

 

בתמונה: ד"ר שמואל גרפי, רופא בכיר במחלקת עיניים ברמב"ם. צילום - הקריה הרפואית רמב"ם וערוץ YouTube- The NUH1985.בתמונה: ד"ר שמואל גרפי, רופא בכיר במחלקת עיניים ברמב"ם. צילום - הקריה הרפואית רמב"ם וערוץ YouTube- The NUH1985.

הקרנית היאהכיפה הקדמית שנמצאת כ"חלון שקוף" בחלק הקדמי ביותר של העין. קיימים מקרים בהם נדרשת החלפה שלה בשל פגיעה ברקמה העדינה הזו, מה שעשוי להעמיד מטופלים רבים בתור ממושך לתרומת קרניות. כיום, באמצעות מכשור מתקדם במחלקת עיניים שבקריה הרפואית רמב"ם, ניתן לפצל תרומת 2 קרניות מתורם אחד ולהציל את ראייתם של עד ארבעה אנשים.

צפו בהמחשה חיה של יכולות המערכת החדשה:

עד לפני מספר שנים כשהתעורר הצורך בהחלפת את כל הקרנית במקרה של מחלה, תרומת קרניות ופיצול חלק מרקמות הקרנית לשניים, התבצעה באופן ידני. הצלחת ההליכים הללו הייתה תוצאה ישירה של המיומנות הכירורגית של הרופא המטפל והניסיון שאותו צבר. בשנים האחרונות, עם כניסת מכשור מתקדם ומדויק יותר, ניתן לפצל את הרקמה החולה בקרנית ולחליף אותה ברקמה הרלוונטית. כלומר אם רק רקמה אחת חולה, ניתן להחליף אותה ברקמה תואמת המגיעה מתרומת קרנית. הליך החיתוך המדויק באמצעותו "נשלפת" הרקמה התואמת, נקרא "מיקרוקרטום" (Microkeratome) והוא ניתן לביצוע באופן ידני או באמצעות מכשור ייעודי. לאחרונה נכנס לשימוש במחלקת עיניים ברמב"ם מכשור מתקדם של חברת "מוריה", דבר המאפשר לבצע את ההליך באופן מדויק במיוחד. המכונה החדישה מסייעת לצוות המטפל לדקק את הקרנית במהלך הניתוח, באופן כזה המאפשר "לשלוף" את הרקמה הרצויה להשתלה, להקטין באופן משמעותי את כמות הסיבוכים ולקצר דרמטית את תקופת ההחלמה.

ד"ר סרג'ו סוצ'אה, רופא בכיר במחלקת עיניים: "בעבר הקרנית חולקה כדי להשתיל את השכבות שלה. אם היינו רוצים להשתיל את השכבה הקדמית היינו צריכים לוותר על השכבה הפנימית בגלל ההליכים הכרוכים בהכנה והחיתוך הלא מדויקים. אם היינו רוצים להשתיל את החלק הפנימי, החלק הקדמי לא היה מספיק עבה לשימוש. כיום – בזכות המכשור החדש, הגענו לדיוק כזה שמאפשר לנו לחלק את קרנית שעובייה 500 מיקרון, כך שהחלק הקדמי מספיק עבה להשתלה, עובי שנע בין 400 ל-450 מיקרון והחלק האחורי שלה עומד על עובי של 100 מיקרון. השילוב של שתי התכונות הללו משפרות מאד את התוצאות הניתוח".

ד"ר שמואל גרפי, רופא בכיר במחלקת עיניים: "הציוד החדש מאפשר לפצל את הקרנית לשניים. המשמעות היא שבמקרה של תרומה של שתי קרניות נפרדות מתורם אחד, ניתן להציל את ראייתם של ארבעה אנשים נפרדים, כפי שנעשה לאחרונה ברמב"ם".