חדשות רמב"ם

רמב"ם: הכירו את הטכנולוגיה שמצילה חיי אדם

תאריך פרסום: 04/01/2021 17:00

רמב"ם: הכירו את הטכנולוגיה שמצילה חיי אדם
ממוקדת יותר, בטוחה יותר, יעילה יותר ועם תוצאות מהירות וטובות יותר – אלו הן רק חלק מהתכונות של טכנולוגיה חדשה אשר נמצאת כעת בשימוש ברמב"ם ותפקידה להמיס קרישי דם מסכני חיים במקרים של תסחיף ריאתי.

 

בתמונה: דר' ארתור קרנר במהלך פעולת צנתור.  צילום: הקריה הרפואית רמב"ם.בתמונה: דר' ארתור קרנר במהלך פעולת צנתור. צילום: הקריה הרפואית רמב"ם.

לראשונה בצפון: טכנולוגיה חדשה לטיפול בתסיף ריאתי נכנסה לשימוש ברמב"ם ומאפשרת טיפולים מצילי חיים באופן בטוח ויעיל יותר. מדובר במכשיר חדש, הנמצא בשימוש במרכזים המובילים בארץ, הנקרא EKOS, ומסייע בטיפול בסיבוכי תסחיפים ריאתיים. "זוהי בשורה טיפולית לאחד מהמצבים הרפואיים הדחופים והמסוכנים ", אומרים ברמב"ם. עד כה טופלו באמצעות הטכנולוגיה החדשה 6 חולים, כולם בהצלחה.

תסחיף ריאתי הינו מצב רפואי דחוף ומסכן חיים. ברוב המקרים, מקור התסחיף הינו קרישי דם הנוצרים בוורידים העמוקים של הרגליים או האגן. קריש הדם עלול להשתחרר מהמקום בו נוצר ולהיסחף עם זרם הדם אל צדו הימני של הלב ומשם להתקדם ולחסום באופן חלקי או מלא את הזרימה לעורקי הריאה. התסחיף גורם לקשיי נשימה, הפרעה בחמצון, ובמקרים חמורים אף לפגיעה קשה בתפקוד החדר הימני של הלב ולירידה מסוכנת בלחץ הדם.

הטיפול העיקרי במקרה כזה הינו מתן נוגדי קרישה (מדללי דם). אולם, באותם מקרים קשים בהם התסחיף גדול וחוסם את הענפים הראשיים של העורק הריאתי וגורם לירידה בלחץ הדם, נהוג לתת טיפול תרומבוליטי (תרופתי), כדי להמיס את קריש הדם במהירות. טיפול זה ניתן דרך וריד פריפרי (ביד בדרך כלל). לצד ההשפעה המיטיבה על מהירות המסת הקריש בעורק הריאה, טיפול זה מעלה את הסיכון לדימומים מסכני חיים.

מכשיר ה- EKOS החדיש שנכנס לאחרונה לשימוש ברמב"ם משנה את אופן הטיפול במקרים הללו, ומאפשר הזלפה של התרופה להמסת קרישים ישירות אל הקריש בעורק הריאה. התהליך נעשה בחדר הצנתורים, כאשר צנתר מוחדר דרך ווריד המפשעה אל תוך העורק הריאתי, ודרכו מוזלפת התרופה ישירות אל קריש הדם.
 
"מעבר להזלפה הישירה של התרופה, החדשנות בטיפול היא בזכות היכולת להעביר בתוך הצנתר, בנוסף לתרופה, פס הרעדה של גלי קול (אולטרסאונד), המאפשר החדרה יעילה של התרופה אל תוך הקריש ובכך לזרז וליעל באופן משמעותי את המסת הקריש", מסביר דר' ארתור קרנר, מנהל היחידה לקרדיולוגיה פולשנית ברמב"ם את התהליך ומוסיף, "מדובר בטיפול יעיל יותר, בטוח יותר ונראה שגם בעל תוצאות טובות ומהירות יותר מזה הנהוג עד כה".

טכנולוגית ה-EKOS מאפשרת להפחית את  מינון התרופה להמסת קרישים בכמות הנמוכה פי  10 מהטיפול המסורתי, ובכך להפחית באופן ניכר את הסיכון לדימום מסכן חיים, זאת במקביל לשיפור יעילות הטיפול. על פי מחקרים שנעשו עד כה אודות השימוש בטכנולוגיה, נמדד שיפור מהיר בתפקוד החדר הימני באופן ניכר, כמו גם ירידה בלחצים הריאתיים ועליה בתפוקת הלב.

"הטכנולוגיה הזו מצטרפת למגוון הטיפולים החדשניים ופורצי הדרך שרמב"ם מציע למטופליו", מסביר דר' קרנר ומציין כי במטופלים שקיבלו את הטיפול החדשני נצפה שיפור מהיר במצבם, ללא סיבוכים.

צוות היחידה לקרדיולוגיה פולשנית נמצא בקשר רציף עם יחידות בית החולים השונות ובתי החולים בצפון, כדי להעניק את הטיפול לחולים המתאימים בכל האזור. "זוהי בשורה עבור אוכלוסייה של יותר משני מיליון תושבים העלולים להזדקק לטיפול מציל חיים", מסכם דר' קרנר.