חדשות רמב"ם

רמב"ם יזם כנס לדיון בפתרון עירוני למצוקת העומסים בביה"ח

תאריך פרסום: 01/07/2015

סקר שנערך בחודש מאי, מצא כי מרבית הפונים למיון רמב"ם בחרו להתפנות לביה"ח על פי דעתם​: 61% מהפונים למיון רמב"ם עושים זאת בהפניה עצמית, כלומר בוחרים להגיע לביה"ח רמב"ם במקום להתפנות לבתי חולים אחרים, כך עולה מסקר שנעשה בחודש מאי השנה במיון ביה"ח.

בתמונה: רה"ע חיפה ומשתתפי הכנס. 
צילום: צבי רוגר.בתמונה: רה"ע חיפה ומשתתפי הכנס. צילום: צבי רוגר.

הסקר, שדגם 315 נשאלים, ביניהם מטופלים, מלוויהם וצוותי אמבולנסים, ניסה להבין את דפוסי היווצרות העומסים על מיון בית החולים הגדול באזור הצפון. במסגרת הסקר, נשאלו המשתתפים באשר לסיבת הפניה למיון, מי הגורם המפנה, מי הגורם המסיע, היכן הם נקלטו במיון, מדוע בחרו במיון רמב"ם על פני חדרי מיון אחרים והאם במסגרת הפינוי למיון פעל גורם מווסת כלשהו, טרום הגעתם לביה"ח. ​

מתוצאות הסקר עולה כי ב-66% מהמקרים הגיעו הפונים למיון עקב מחלה כלשהי וב-34% מהמקרים סיבת ההגעה הייתה כתוצאה מטראומה. ב-78% אחוז מהמקרים הגיעו המטופלים לרמב"ם בעזרת מד"א וביתר המקרים בעזרת אמבולנס אחר או באופן עצמאי. ב- 193 מקרים (61%) בחרו הפונים להגיע לרמב"ם על פני חדרי מיון אחרים, זאת לעומת 21% מהמקרים בהם הגיעו למיון ביה"ח בעקבות הפנית מוקד רפואי, 10% מהמקרים בעקבות העברה מבית חולים אחר ו-8% מהמקרים בהם קיבלו הפניה לרמב"ם מרופא המשפחה.

כאשר בדק הסקר מדוע בחרו הפונים להגיע לרמב"ם, עלה כי ב-161 מהמקרים, הסיבה הייתה בקשת החולה. ב-72 מהמקרים הפינוי היה בשל שיקול של קרבת ביה"ח, ב-52 מהמקרים, הפונה הגיע לרמב"ם עם הפניה לביה"ח, ב-35 מהמקרים מדובר בהחלטת צוות האמבולנס, ב-22 מהמקרים מדובר בהפניה מתואמת (מבתי חולים אחרים), וב-14 מהמקרים הפונים הגיעו בשל טראומה רב מערכתית ומכיוון שרמב"ם הינו מרכז טראומה צפוני. לשאלה האם התקיים ויסות כלשהו, טרום הגעת הפונים לרמב"ם, ענו 95% מהמשתתפים בשלילה. רק 5% מהמקרים הגיעו לביה"ח לאחר ויסות טרום הגעתם למיון רמב"ם.

מנתוני ינואר-מאי 2015 עולה כי במהלך החודשים הללו, הגיעו למיון רמב"ם 39,381 פניות, עם ממוצע של 265 פניות מידי יום. 60.15% מהפונים טופלו במיון שוכבים ואילו היתר במיון מהלכים. בפרק זמן זה 5% מהפונים טופלו בחדר הלם, עם ממוצע של טיפול ב- 9 פצועים וחולים ביממה. 31% מהפונים התאשפזו לבסוף ברמב"ם.

את הנתונים הללו הציגה איילת בן –יחזקאל, אחות אחראית במיון רמב"ם, במסגרת כנס רפואה דחופה בעיר חיפה וסביבתה, אשר התקיים ביום חמישי האחרון ודן בפתרונות עירוניים אפשריים למצוקה ארצית. בכנס, יוזמה וארגון של רמב"ם, שנערך בנוכחות מנהלי חדרי מיון מבתי חולים שונים בארץ, צוותי סיעוד, נציגי מד"א, מנהלי בתי החולים בחיפה, נציגות משרד הבריאות ועוד, עסקו המשתתפים בניסיון למצוא מודל לטיפול בבעיית העומס בחדרי המיון ובמחלקות האשפוז בעיר חיפה.

פרופ' יורם קלוגר, מנהל המערך הכירורגי ברמב"ם, יוזם ומארגן הכנס, ציין כי בחיפה מתקיימת סיטואציה ייחודית בשל העובדה שבעיר ישנם שלושה בתי חולים. אחת ההצעות שעלו במסגרת הכנס הייתה כי את עבודת ניתוב המטופלים לבתי החולים בחיפה, תרכז דווקא העירייה באמצעות מוקד עירוני, כמו שנהוג בארה"ב בעזרת מוקד 911. ראש העיר חיפה, יונה יהב, שלקח חלק בכנס, הכריז כי יתרום את מוקד 106 העירוני לטובת ויסות המטופלים לחדרי המיון השונים בחיפה. "העומס על בתי החולים בחיפה הוא תוצר של מדיניות הממשלה להמשיך ולבנות את מדינת ת"א", אמר יהב במעמד הכנס, "במצב כזה, אין לנו ברירה אלא לשלב כוחות ולפעול יחד לטובת המטופלים".

אחת הבעיות העיקריות שעלו בכנס הן המחסור בתקני רופאים מתחום הרפואה דחופה, אחיות ומיטות אשפוז בבתי החולים בעיר. "״בחיפה חסרות כ- 400 מיטות אשפוז", אמר פרופ' רפי ביאר, מנהל רמב"ם בכנס, " אל ביה"ח רמב"ם מתנקזים חולים מחיפה, מהקריות וחולים רבים מהפריפריה של חיפה. אני מקווה שבעזרת תכנית האב של רמב״ם, שגורסת גידול לאורך 5 שנים של 250 מיטות אשפוז, נוכל לתת מענה חלקי לצרכים האלה״.

הצעה נוספת שעלתה בכנס היא כינון מיון תורן בעיר, אשר יעבוד לפי רוטציה בין בתי החולים, באופן מתוגבר, בכדי לאפשר לבתי החולים לעבוד לפי פיקים ידועים מראש. "סגירת חדרי מיון ועיכוב ניתוחים כירורגים הפכו לעניין שבשגרה", אמר פרופ' קלוגר, "אנחנו לא יכולים לקבל את המציאות הזו. המצב שקיים היום מסכן את החולים. עלינו להמשיך בדיונים ולהשאיר את הנושא בראש סדר היום הציבורי, כדי להגיע לפתרון לרווחת המטופלים ותושבי העיר".