מכשיר אולטרסאונד חדש ומתקדם נכנס לשימוש לאחרונה במחלקת פנימית ד' בקריה הרפואית רמב"ם. מדובר במכשיר מתנייד של חברת פיליפס, המאפשר לצוות הרופאים להעניק טיפול רפואי שוטף, ומבוסס על רמת דיוק גבוהה באבחון מחלות ובעיות רפואיות שונות, כמו גם יכולות טיפול טובות ומהירות יותר במטופלי המחלקה. המכשיר נרכש במיוחד עבור המחלקה, באמצעות תרומתם של שני מטופלים ובני משפחותיהם.
אחד המקרים הראשונים שטופלו במחלקה בזכות המכשיר החדש הינו המקרה של ש', אישה כבת 70 מאזור חיפה, אשר אושפזה לאחרונה לטיפול בפנימית ד' כשהיא סובלת מקוצר נשימה חריף. בבירור שעברה במסגרת האשפוז במחלקה, הבחינו הרופאים בממצא שהעלה את החשד כי מתוך הסיבות הרבות שיכלו להסביר את הבעיה, יתכן והיא סובלת מהצטברות נוזל בין הלב לקרום העוטף את הלב שלה (נוזל פריקרדיאלי). הבעיה, שיכולה להפריע למהלך תקין של התכווצות שריר הלב, עלולה להוביל לכך שהלב אינו עובד כהלכה ואף לגרום למוות במהירות. על מנת לאשר את החשד על הרופאים היה לבצע בדיקת אקו לב במכון קרדיולוגיה, אך הדבר עלול לקחת זמן. בזכות זמינות האולטרסאונד הנייד במחלקה, יכלו רופאי פנימית ד' לעשות בו שימוש לבדיקת אקו מיידית, במיטתה של המטופלת, מבלי לבזבז זמן או להטריח אותה להגיע למחלקה אחרת בבית החולים. בבדיקה התגלה כי אכן ישנה כמות גדולה של נוזל העוטף את ליבה ובתוך זמן קצר היא הועברה ליחידה לטיפול נמרץ לב בבית החולים, שם עברה תהליך של ניקוז הנוזל המסוכן.
לדבריו של פרופ' מור'יר ח'מאיסי, מנהל המחלקה, מדובר בשימוש טכנולוגי יוצא דופן וייחודי בתחום הרפואה הפנימית: "זוהי מגמה שהולכת ומתרחבת במחלקות לרפואה פנימית בארץ ובעולם", הוא מציין, "כיום מעט מאוד מחלקות בארץ מחזיקות מכשיר כזה, אך בעתיד הלא רחוק אנו צופים שהשימוש במכשיר יהפוך לחלק מהטיפול הסטנדרטי במחלקה פנימית".
פרופ' ח'מאיסי מסביר כי לשימוש במכשיר ישנם יתרונות רפואיים רבים אך הם לא מוגבלים לפן הטיפולי בלבד: "כאשר אנו יכולים לבצע חלק מהבדיקות במחלקה עצמה, אנו מצליחים לחסוך עומס למערכת, אך יותר חשוב – להעניק למטופל שירות טוב יותר. במקום להטריח אותו להגיע לבדיקות ביחידות שונות בבית החולים, הכל נעשה באותה המחלקה לנוחיותם של המטופלים. בנוסף, אנו מקבלים מענה מהיר ומדויק ומסוגלים לקדם טיפול צורה טובה יותר".
מקרה נוסף שיכול להדגים את יתרונות המכשיר בשימוש המחלקה הוא במקרה של בעיה שכיחה איתה מגיעים מטופלים מבוגרים רבים למיון: החמרה של תפקוד כלייתי וחשש לעצירת שתן. לרוב ניתן לבצע את הבירור באמצעות הכנסת צנתר (קטטר) לצינתור השתן של המטופל, אך ההליך כרוך בכאב, סיכון בזיהום, והפרעה לאיכות החיים והפרטיות של המטופל. בדיקה פשוטה באמצעות מכשיר האולטרסאונד הנייד, מאפשרת לעקוף את ההליך הפולשני ולחסוך למטופל אי נוחות גדולה. במידה ובדיקת האולטרסאונד מאשרת אבחון של עצירת שתן, אזי ניתן לטפל בבעיה בקלות וביעילות.
המכשיר יעיל באבחון הצטברות נוזלים במדורי גוף שונים, ביניהם: בריאות, בחלל בטן, באזור הלב ועוד. הוא גם מסייע במיקוד הרופאים בתהליכי ניקוז הנוזלים הללו בצורה מדויקת ומיטבית. בנוסף, ניתן לעשות שימוש במכשיר לטובת ביצוע עירוי לכלי דם מרכזיים, איתור עדויות לדלקות במפרקים, מחלות מסתמים ועוד ועוד.
"חשוב לזכור כי מרבית המטופלים שלנו הם אנשים מבוגרים וחולים כרוניים, עם אשפוזים חוזרים, מחלות מורכבות והם סובלים לא מעט", מסכם פרופ' ח'מאיסי, "השימוש במכשיר החדש מסייע לנו להעניק להם טיפול רפואי מצוין שחוסך להם זמן יקר, כאב ואי נוחות. ה-Well Being של המטופלים הללו הוא חלק בלתי נפרד מהתפיסה הטיפולית בהם ויש לו חשיבות עצומה בתהליך ההחלמה שלהם".