חדשות רמב"ם

מרתון ניתוחים אורתופדיים התקיים ברמב"ם, וכלל החלפה חוזרת של מפרקי קרסוליים, לראשונה בארץ

תאריך פרסום: 11/01/2015

בזה אחר זה נכנסו שישה מטופלים לחדר הניתוח ברמב"ם, כדי לקחת חלק במרתון ניתוחי כף רגל וקרסול, שהתקיים בביה"ח. במשך יותר מ-10 שעות ניתחו בכירי הרופאים מקרים מורכבים, לצד המומחה המוביל בתחום זה, שהגיע מארה"ב. האתגר, שכלל הטסת ציוד מיוחד מצרפת, הפך את רמב"ם לבית החולים היחיד בארץ שמסוגל לתת מענה לחלק מהמטופלים

בתמונה: צוות רמב"ם ופרופ' מיירסון בחדר הניתוחים. 
צילום: פיוטר פליטר. ​בתמונה: צוות רמב"ם ופרופ' מיירסון בחדר הניתוחים. צילום: פיוטר פליטר. ​

מרתון ניתוחים אורתופדיים התקיים בשבוע שעבר ברמב"ם, ובו לקחו חלק בכירי הרופאים בביה"ח ופרופ' מארק מיירסון (Mark Myerson), מבולטימור, ארה"ב, ממנתחי כף הרגל וקרסול המובילים בעולם.

במשך יותר מ-10 שעות, התקיימו בשני חדרי ניתוח מקבילים, שישה ניתוחים אורתופדיים מאתגרים, שכללו ארבע החלפות מלאות של מפרק הקרסול במטופלים מורכבים, מתוכן שתי החלפות חוזרות (הנקראים רביזיה בעגה המקצועית). זו הפעם הראשונה שמבצעים ניתוחי רביזיה להחלפות קרסול בארץ.

ביצוע כמות כזו של ניתוחים להחלפת קרסול, בפרק זמן של יום אחד בלבד, איננו עניין שבשגרה. הדבר הצריך היערכות לוגיסטית מיוחדת של בית החולים, אשר כללה ארגון הצוות הסיעודי וצוות מחלקת הרדמה בחדר הניתוח, ואף הטסה של ציוד מיוחד מיצרנית המשתלים, חברת Tornier שבצרפת, לישראל.

לדבריו של ד"ר אייל מלמד, מנהל השרות לקרסול וכף רגל ברמב"ם, ניתוחי החלפת הקרסול הופכים בשנים האחרונות לאלטרנטיבה טובה לאנשים עם שינויים ניווניים במפרק חשוב זה. "עד לאחרונה האופציה הטיפולית במפרק קרסול מנוון הייתה סילוק המשטחים המפרקים והצמדת שני צדי המפרק, כדי שיתחברו ללא כל תנועה", מסביר ד"ר מלמד ומוסיף, "כך נמנע אמנם הכאב במפרק, אך זאת במחיר אובדן התנועה. הטיפול הזה משנה כעת את התמונה".

בעוד שהחלפות מפרקי ירכיים וברכיים הפכו כבר לניתוחים שכיחים, המבנה המורכב של מפרק הקרסול, כמו גם הקושי בגישה הניתוחית אליו, מנעו עד לאחרונה, ביצוע של החלפת מפרק מוצלחת. השיפור בטכניקה הניתוחית, במכשור ובמבנה המשתלים, מאפשרים כיום גם הצלחות דומות בתחום החלפת הקרסול. "רוב החולים לא יזדקקו לניתוח חוזר במשך 10 שנים לפחות", מסכם ד"ר מלמד, "הם יוכלו ליהנות ממפרק בעל תנועה טובה וללא כאב".

כאמור, פרופ' מיירסון, מי שליווה את מרתון הניתוחים ברמב"ם, הוא אוטוריטה בתחום זה וידוע כאחד מבכירי מנתחי כף הרגל בעולם. פרופ' מיירסון נחשב כמי שמבצע את המספר הגדול ביותר של ניתוחים כאלה בארה"ב (כ - 200 בשנה), והוא גם שותף בפיתוח ושיפור המשתל להחלפת הקרסול, במצבים מורכבים ו/או החלפות חוזרות.

פרופ' מיירסון הגיע לרמב"ם כאורחם של ד"ר מלמד, אשר השתלם אצלו בעבר, והמערך האורתופדי בביה"ח, בניהולו של פרופ' משנה קליני דורון נורמן. במסגרת מרתון הניתוחים שבוצע ברמב"ם, למדו רופאי ביה"ח מיומנויות חשובות והכרחיות לביצוע ניתוחים אלו, ובכך הפכו את בית החולים החיפאי לאחד המרכזים המתקדמים בארץ לביצוע ניתוחים מסוג זה.