הקרב של חייו: למוטי בן לולו, עובד חברת חשמל בן 57 מקיבוץ משמרות שבאזור מנשה, היו ארבעת חודשי המילואים שעשה על גבול עזה, קדימון לניצחון במלחמה שהוא מנהל מזה 30 שנה. מחלת רעד ראשוני שהתפרצה אצלו בשנות ה-20 לחייו הפכה את ההתמודדות היומיומית שלו למאתגרת בביצוע משימות פשוטות, ביניהן אכילה במזלג, שתית משקה בכוס וטיפול בילדיו כשהיו תינוקות.
בן לולו, קיבוצניק קשוח, לא נתן למחלה שמלווה אותו עשרות שנים לעצור אותו. הוא למד לחיות איתה ולהתגבר על מכשולים, אחד מהם, שירותו הצבאי במילואים כרס"פ בגדוד תותחנים על גבול עזה מאז אוקטובר ועד לרגע שקיבל קריאה להתייצב בחזית אחרת לגמרי: ניתוח מוח ברמב"ם, ששינה את חייו לחלוטין בתוך שעות ספורות.
"על ההליך של ה-FUS שמעתי לפני כעשר שנים, כשזה עוד היה בחיתולים ברמב"ם", הוא משחזר, "אשתי חיפשה פתרונות בגוגל ומצאה את המידע על ההליך הזה. תייקתי בראש ושמתי בצד. לפני כמה חודשים התחלתי לברר אם אני מתאים ועשיתי תהליך מול ביה"ח. בינתיים פרצה המלחמה, והתגייסתי למילואים. היינו בשטח ארבע חודשים עד שהגיע הטלפון מרמב"ם. באתי היישר מהחזית, מסיטואציה מסכנת חיים לסיטואציה משנת חיים. ידעתי פחות או יותר מה הולך להיות שם, אבל אף אחד לא הכין אותי לזה באמת. להיכנס לטיפול במצב שבו הייתי רגיל להיות 30 שנה, ולצאת משם אחרי כמה שעות כמו בנאדם חדש, אחר. עד היום אני בודק את עצמי בבוקר, אולי אני חולם".
רעד ראשוני הינה תסמונת נוירולוגית הגורמת לרעד בזמן תנועה. מטופלים עם רעד ראשוני סובלים בדרך כלל מרעד בידיים היכול להופיע בזמן ביצוע פעולות פשוטות כמו כתיבה ואכילה. עם השנים תתכן החמרה ברעד. "רמב"ם הוא אחד המרכזים המובילים בעולם בטיפול באולטרסאונד מונחהMRI " מסבירה ד"ר אילנה שלזינגר, מנהלת המכון להפרעות תנועה ופרקינסון ורופאה בכירה במחלקת הנוירולוגיה ברמב"ם, "בטיפול נעשה שימוש בגלי אולטרסאונד באנרגיה גבוהה, לצריבה של חלק זעיר במוח, המשמש כתחנת ממסר להעברת אותות חשמליים. הפעולה מפסיקה את הרעד ביד אחת ולאחר מספר חודשים ניתן לעשות טיפול נוסף ליד השנייה. "
הטכנולוגיה, פיתוח של חברת "אינסייטק" הישראלית, מאפשרת צריבה מותאמת אישית. מדובר בטיפול שאיננו פולשני, המחליף למעשה את סכין הניתוחים. "מדובר בפעולה מאוד ממוקדת ואנחנו צריכים לדעת להיות מאד מדויקים, כדי שנוכל לסייע למטופל", מסביר ד"ר אלון סיני, נוירופיזיולוג ברמב"ם המלווה את טיפולי ה-FUS, "בזמן הטיפול נעשית הערכת מצב המטופל, בזמן אמת, בכדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר".
מחלת הרעד הראשוני נפוצה פי 20 ממחלת הפרקינסון. אם הרעד מחמיר באופן משמעותי היא גורמת לירידה קשה באיכות החיים של אלו החולים בה. לדבריו של ד"ר ליאור לב טוב, מרכז תחום נוירוכירורגיה תפקודית ברמב"ם, הטיפול ב –FUS התקדם משמעותית ומה שפעם נתפס כמדע בדיוני, כבר מתרחש בחדרי הטיפול של רמב"ם: "חוץ מרעד ראשוני שבו אנו מטפלים במסגרת סל הבריאות באופן שגרתי, לפני שבועות ספורים טיפלנו בהצלחה בתסמינים של איטיות נוקשות ורעד במטופלת עם מחלת הפרקינסון, לראשונה בישראל (טיפול שלא נכלל עדיין בסל הבריאות). הצלחנו לתת מענה לאישה שעד לאחרונה הייתה פגועה מאוד תפקודית, למרות טיפול תרופתי מיטבי, והצלחנו להעמידה על הרגליים ולשנות את חייה מקצה לקצה. הדור החדש של טכנולוגית ה-FUS, שרמב"ם נבחר להיות המרכז הראשון בעולם להובלתו, פותח בפנינו אפשרויות נוספות להתמודדות עם בעיות נוירולוגיות תפקודיות שלא היה להן מענה בעבר".
בן לולו, שמתרגל כעת לחייו החדשים, מבין היטב על בשרו את הבשורה ומבהיר שמדובר בלא פחות מנס: "אני עושה דברים שלא חשבתי שאצליח לעשות אף פעם - לאכול ספגטי, לדפוק מסמר עם פטיש, להחזיק יד יציבה. אני אדם חדש לגמרי", הוא אומר, "תמיד ידעו בצבא שאני שותה חצי כוס קפה, אחרת היא נשפכת. יש לי שני חברים בשם "מוטי" שמשרתים יחד איתי והם היו מכינים לי את הקפה במילואים. עכשיו הם חושבים שבעקבות הניתוח הגיע תורי לתורנות קפה, אבל גם אם המציאות השתנתה, יש מסורות שלא שוברים", הוא מסכם בחיוך.
אחרי שלושים 30, מחלת הרעד נעלמה בתוך שעות. צפו בסיפור של מוטי >>