על רקע מצוקת האשפוז המתמשכת ברפואה הציבורית, המרכז הרפואי רמב"ם זוכה לתוספת של 36 מיטות אשפוז, ובכך עולה מספר המיטות ברישיונו של המרכז הרפואי הגדול בצפון, לראשונה, ליותר מ- 1,000 מיטות ומספרן יעמוד כעת על 1,019. הבשורות הטובות מגיעות בפתיחת שנת ה-85 להקמתו של רמב"ם.
"מדובר בתוספת משמעותית של כ-3.5% ממיטות אשפוז בבית החולים המטפל בלמעלה מ-2 מיליון מתושבי הצפון", אומרים השבוע ברמב"ם, אך מבהירים כי תוספת המיטות ניתנה ללא תקינה מלווה, חרף התנגדותה של הנהלת ביה"ח למתווה הזה. "בשל חשיבות הגדלת יכולת האשפוז והטיפול בחולים ברמב"ם קיבלנו החלטה להסיט חלק מכח האדם לטובת תוספת המיטות שהתקבלה", אומר פרופ' מיקי הלברטל, מנכ"ל רמב"ם, "זהו לא פתרון מיטבי ויש בו מורכבות, אך עדיין מדובר בבשורה חשובה".
את תוספת המשאבים החדשה, החליטו לנצל ברמב"ם לביצוע שינוי ארגוני וטיפולי באחד התחומים הרפואיים ההולכים וגדלים בשנים האחרונות – התחום הנוירולוגי.
לאחרונה נחנכה במרכז הרפואי יחידת טיפול מוגבר נוירולוגי ייעודית, אשר כוללת תשע מיטות אשפוז וצפויה לטפל בעיקר בחולי שבץ מוחי קשים. מדובר באחת היחידות הגדולות מסוגן בארץ.
מהלך זה הוא חלק מהקמת "מערך נוירולוגי" ברמב"ם, אשר יכלול את המחלקה הנוירולוגית הכללית, זו הפועלת כעת בביה"ח, ובה 23 מיטות אשפוז, את יחידת הטיפול המוגבר שהחלה לפעול זה עתה, ובתוך שבועות ספורים צפויה להיפתח גם מחלקת שבץ מוחי, אשר תפעל תחת המערך, ובה 22 מיטות אשפוז בעיקר לטובת מטופלי שבץ מוחי, רובן המכריע מתבסס על תוספת המיטות שניתנה למרכז הרפואי.
"בשנים אחרונות עובר התחום הנוירולוגי שינוי מהיסוד, בין היתר עם כניסתם של הטיפולים השונים בשבץ מוחי", מסביר פרופ' הלברטל, בהתייחס להחלטה לנתב את תוספת המיטות לטובת הקמת מערך טיפולי חדש, "בתום המהלך, המערך הנוירולוגי החדש יכלול 54 מיטות שיתנו מענה לצרכים ההולכים ועולים בתחום, אך בד בבד יקלו על מצוקת האשפוז בפנימיות, לשם מגיעים כיום חלק מהחולים הללו". ברמב"ם מציינים כי עם פתיחת מחלקת נוירולוגיה ב' – שבץ מוחי בקרוב, יהפוך המערך במרכז הרפואי החיפאי לגדול מסוגו בארץ.
לדבריו של פרופ' דוד ירניצקי, מנהל מחלקת נוירולוגיה ברמב"ם, אשר יעמוד בראש המערך, מדובר בנקודת מפנה עבור תושבי הצפון: "שבץ מוחי הוא אחד מגורמי התמותה והחולי המובילים. הטיפול בשבץ חריף משלב המסת קרישים תרופתית, צנתור לשליפת קרישי דם, ואשפוז ביחידה קלינית המיועדת ומתמחה בטיפול בחולי שבץ חריף. רמב"ם מפעיל לאורך זמן ובהצלחה את שני המרכיבים הראשונים, וכעת המטופלים יזכו גם לאשפוז הייעודי המתאים להם. מחקרים רבים מראים שעצם האשפוז של חולי שבץ חריף ביחידה ייעודית ומקצועית, משפר משמעותית את התוצאה ארוכת הטווח של מחלתם. במילים אחרות אנחנו מדברים על הצלת חיי אדם, הלכה למעשה".
בתמונה: יחידת ניטור מוגבר שבץ מוחי שנפתחה ברמב"ם. צילום: הקריה הרפואית רמב"ם.