רבים מאתנו זקוקים לפעילות גופנית סדירה, אבל לא מצליחים להתמיד.
במקרה של חולי סכרת מסוג 2, מדובר בפעילות שיכולה להפחית את הצורך בתרופות. מחקר חדש ברמב"ם בודק האם אפליקציה חכמה, אשר פותחה בעזרת הטכניון ומייקרוסופט, תוכל לסייע לחולים להגדיל את נפח הפעילות הגופנית שלהם ולשפר את בריאותם. יש לכם אנדרואיד? אתם מוזמנים להצטרף
בתמונה: האפליקציה משמשת כמעין מאמן אישי למשתתפים במחקר.
צילום: פיוטר פליטר.
סכרת סוג 2 כבר מזמן הוכתרה כמגפה בעולם המערבי, כאשר מידי שנה מספר המאובחנים בה הולך וגדל וכיום נאמד במאות מיליונים מסביב לעולם. בישראל הנתונים מצביעים על כך שאחד מכל עשרה מבוגרים חולה במחלה. סכרת סוג 2, המהווה כ-90% ממקרי הסכרת, מתפתחת כתוצאה משילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים, וקשורה קשר ישיר לתזונה לקויה ואורח חיים לא בריא. לפיכך, אחת הדרכים העיקריות לעיכוב התפתחות המחלה היא הקפדה על מזון בריא ופעילות גופנית.
מחקר חדש, המתקיים בימים אלו במכון לאנדוקרינולוגיה, סכרת ומטבוליזם בקריה הרפואית רמב"ם, מנסה לסייע לחולים בסכרת מסוג 2, ולעודד אותם לבצע פעילות גופנית, על מנת לאזן את ערכי המחלה, למנוע את הידרדרותה ואף לשפר את מצבם הבריאותי.
המחקר עושה שימוש בכלי פשוט ונוח – אפליקציה ייעודית בטלפון הסלולרי האישי, אשר פותחה עבור רמב"ם על ידי הטכניון וחברת מייקרוסופט ישראל. אז איך אפליקציה יכולה לעודד אנשים לעשות את מה שהם לא עושים בעצמם? לפי צוות המחקר, הכל טמון בגישה.
ראשית, מידע בסיסי אודות מצבו הבריאותי ונתוניו הפיזיולוגיים של כל משתתף במחקר מוזנים למערכת המידע שמקושרת לאפליקציה. כל משתתף מקבל המלצה לפעילות גופנית, המותאמת לו אישית ומשקללת את כושרו הגופני והמגבלות מהן הוא סובל.
בשלב הבא נכנסת האפליקציה לפעולה ושולחת למשתתפים מספר הודעות בשבוע, המעודדות אותם לבצע פעילות גופנית. האפליקציה, אשר משמשת כמעין מאמן אישי למשתתפים במחקר, מנטרת את הפעילות הגופנית שהחולה הסוכרתי מבצע מידי שבוע וממשיכה לעודד אותו בהתאם.
"הכוונה כאן היא לנסות לסייע למטופלים, חולי סכרת סוג 2, שיש להם מוכנות לבצע פעילות גופנית, אבל מתקשים להתמיד", מסבירה ד"ר עירית הוכברג, רופאה בכירה במכון ומי שעומדת בראש המחקר, "סכרת היא מחלה שפוגעת באורך החיים ובאיכות החיים של אנשים רבים, ואנו מנסים למצוא כלים פשוטים ויעילים שיוכלו לסייע להם לשפר את בריאותם. פעילות גופנית היא כמו תרופה לסכרת. היא משפרת את האיזון של כל המדדים ובמקרים רבים מאפשרת להפחית או להפסיק חלק מהתרופות. אנחנו בהחלט שמחים להיות אלו שמקדמים כלים שיכולים לאפשר את החלופות האלה עבור המטופלים".
המחקר מתקיים בימים אלו ברמב"ם והוא פתוח לפונים מכל הארץ.
ההשתתפות במחקר מצריכה הגעה לרמב"ם באופן חד פעמי, ובהמשך התחייבות להעביר מידע על תוצאות בדיקות הדם של איזון הסכרת.
חולים המאובחנים כחולי סכרת מסוג 2, לא מבצעים פעילות גופנית סדירה למרות שמסוגלים לכך ובעלי מכשיר אנדרואיד מוזמנים לפנות אלינו באמצעות דוא"ל: [email protected]; בגוף הפניה יש לשלוח שם מלא ומספר ת.ז.
במהלך המפגש הראשוני יינתן ייעוץ על טיפול בסכרת ללא כל תשלום.